15 август 2006 г.
Златен медал за Искра
и "Български хоризонт" - Аризона


     В Сиатъл правят не само най-добрите самолети, които наричаме "Боинг" и събират най-закалените екипажи за ледения риболов край Аляска, но и спорт! Много спорт!
     По време на популярните преди години световни "Игри на добра воля", открихме, че в града имат толкова много зали, стадиони, басейни, кортове и какво ли не друго, че е чудно защо не са станали още домакини на Олимпийски игри... Канадският Ванкувър - от другия бряг на залива, ги изпревари. Там ще ходим на...- Зимните олимпийски игри 2010-та!
     Но в Сиатъл се правят всяка година по няколко големи и атрактивни състезания. Тази година тук се състоя Американският шампионат по гребане за ветерани "Masters Games".
     Завърши този шампионат с убедителна, направо прекрасна, победа на нашата сънародничка Искра Балчев. Искра победи в най-трудната и атрактивна дисциплина - единичен скиф. Лодката не е осморка, не е четворка, не е двойка дори... Седиш сам в нея и всичко зависи от двете гребла в твоите ръце...
     Искра Велинова преди години /или Шаро/, донесе на България цял гердан олимпийски и световни медали. Сега с пълно право можем да кажем, че активите на Искра Балчев от новите й медали споделяме ние, българите от Финикс! А защо не и редакцията на в. "Български хоризонт" - Аризона, където тя е мениджър и член на издателския екип?
     Състезанията се проведоха на Грин Лейк, на десетина мили от Даун Таун. Времето беше ветровито и изискваше достатъчен опит за да завършиш дистанцията с успех. Нещо, което Искра притежаваше повече от всеки. Още от старта застана начело и уверено контролираше високото темпо до самия финал, където пристигна с убедителна преднина.
     Това е четвърта поредна титла за Искра Балчев. През 2003 победи в Сакраменто, 2004 - в Тенеси, 2005 - в Бостън, 2006 - Сиатъл.
     От 7 до 10 септември в Ню Джърси ще се проведат световните "Masters Games". Първа сред първите фаворити е без съмнение Искра, нашата сънародничка от Финикс, Аризона.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Искра Балчев
Искра с шампионската купа

Интернет дизайн