15 август 2006 г.
"Искам ги да пеят с мен!
Кои са тези момичета?"

Репортаж за сестрите-близначки Добринка и Ганка Ташеви, сега Dawn и Jane Stone
Продължение от миналия брой

     Dawn: "Като деца ние се интересувахме от всичко, това беше наш избор, а не на нашите родители. И ако се привързвахме към нещо - то беше заради притегателната сила на самия учител. Ходехме на солфеж с желание, защото учителят ни зареждаше с енергия и ни правеше по-добри."
     Jane: "Можехме да пеем, да рисуваме, родителите ни подкрепяха, не ни спираха да мечтаем, те просто ни обичаха."
     Още от Художествената гимназия, Цанко Лавренов в Пловдив те печелят международни награди, публикуват ги в Япония.
     И отново признания. Този път В САЩ.
     През 1999 г. Jane печели национална награда в Америка за скулптура. Семейството е поканено на тържествена церемония във Вашингтон. Момичето дефилира на червената пътека и развълнувано приема наградата от ръцете на Първата дама на САЩ тогава - Хилари Клинтън.
     Тази пътека става за близначките част от стъпалата, които ги извеждат към свободата да реализират успешно мечтите си.
     Dawn: "Ако си мислиш само за трудностите - едва ли ще го направиш. Най-важното е да се пребориш със самия себе си. Ние искаме да дадем най-доброто и да покажем, че ако искаме добро - то става само с добра енергия. С желание и любов. Нашата мечта е да бъдем първите сестри-близначки на световния подиум на модата. Заедно. Ние се допълваме и можем всичко".
     През 2002 година близначките завършват успешно едно от най-престижните висши училища за моден дизайн в Ню Йорк. Без да чакат ги глътват за работа в компанията на Joseph Abboud и Bergamo.
     "Ние мислехме, че е нормално да рисуват и учат музика, но не очаквахме, че ще се занимават сериозно с изкуство" - казва майка им.

     Равиня - фестивалът със стогодишна традиция, бавно опустяваше... Колите търпеливо се изнизваха в нощта, отнасяйки звуците и емоционалната еуфория от концерта сред вековните дървета. Автобусите, натоварени с инструменти и музиканти, загърбваха Чикаго, за да изпълнят със щастливи вибрации друго кътче, друга сцена, други сърца...
     В Синсинати, следващото пристанище от турнето на Patti La Bell с Dawn и Jane вече ги очакваха.
     Там бяха и прочутите Earth, Wind and Fire.
     Светкавиците блясват, усилвателите гръмват и магията започва!
     Забравяш къде си. Музиката извира от душата ти и ставаш безплътен. Умората се стопява, грижите изчезват и сякаш светът спира движението си, заслушан в песента...
     Земя, вятър и огън!
     И сред тях две сестри-близначки, български момичета, силни като земята, необятни като вятъра, с жар доказват, че музиката, която носят в душата си, принадлежи на света!
     Музикалният фестивал в Синсинати събра над 50 000 души на стадиона. Петдесет хиляди викаха, ръкопляскаха, пяха, докато не заглъхна и последният акорд от Божественото чудо, наречено Музика!

Kина БЪГОВСКА

Назад


Dawn и Jane Stone
С мама пред офиса на татко - пеещите момичета Бинка и Ганка, които и рисуват прекрасно

Интернет дизайн