30 юли 2006 г.
По следите на Зинезан, Зизан, Сузан и Зудан

     Какво ще направите, ако сте общинар в Каспичан и сте назначили екип от двама роми да товарят камиона с боклука от квартал Папунище и да го изхвърлят във Вълчи дол, плащате им по 120 лева на месец, а единият ром вземе че почне да псува другия ром на майка, оня се пищиса, и боклукчийската работа почне да страда от тази крамола?
     Ами ще го пратите този псувател моментално при неговата майка да й бърше тиганите, а не да пречи на общинската дейност по чистотата.
     А какво ще направите, ако сте баровец от ФИФА, правите световно първенство по футбол, цял свят ви гледа, 2-3 милиарда хора си гризат ноктите от нерви какво ще стане, и сте докарали до брилянтен финал една работа, морално струваща много повече от десетките милиарди долара, които Мондиалът е донесъл по света, а един пезевенк-играч, познат с нрава си, целенасочено, с умисъл, псува звездата на шампионата, докато оня изкрейзва и му туря една глава в тялото?
     Ами, наказвате го жестоко! Да не играе цели 3-4 мача.
     И почва едно писане, говорене и мърморене, че Зидан опропастил себе си, Франция, шампионата и футбола дори заради някаква си псувня от нещастния човечец, който едва ли не плаща с живота си невинната закачка... Лош бил примерът на звездата.
     Едни виждат случката.
     Но други виждат явлението. Корупцията, която разяжда футбола. Стремежът да печелиш с всички възможни средства - вулгарно, с провокация, с уредени мачове, с подкупени съдии, с дирижиран хазарт, пришит към футбола, с купуване, продаване и препродаване на играчи, клубове и резултати.
     А, стига бе, къде го има това?
     Нали животът си тече. Битият бит...

     Коментираме "Случая Зидан" във Финикс - Аризона с един американски адвокат, който за пръв път гледаше тази игра и беше изумен от футбола като световен феномен.
     - Е добре, казваш, че футболът е професионален спорт, значи това зелено поле, по което гонят топката, е тяхното работно място?
     - Да, това е така.
     - Кой го е наел на работа този Зинезан, дето го провокираха?
     - Ами... в случая Франция го е ангажирала в своя национален отбор...
     - Кажи й на Франция да ми се обадят да заведем дело. Те са харчили пари да го обучават, да го издържат... За да работи добре. А този подстрекател му нанесе не само морална вреда, но и материална вреда на фирмата... т.е. на Франция. Може да осъдим провокатора да плати два-три милиона долара...
     - Ще му ги платят други. Бълха ги ухапала...
     - Какво е бълха?
     - Има такъв един древен звяр по нашите земи...
     - Не съм чувал... Колко струва този Зизан?
     - Може 60 милиона долара, а може и 120 милиона...
     - Толкова скъп човек и босът му още не го е защитил? Какво ще стане, ако аз купя футболист за 100 000 долара и го пусна само да ходи по игрището до него и да го провокира... докато се сбият?
     - Ами съдията ще им вдигне и на двамата червен картон...
     - Що не дигна тогава на италианеца? Но това няма значение. Непонятно е, че може да платиш за... колко човека е един отбор?
     - Двадесетина с резервите. Средно един супер отбор може да струва половин милиард...
     - Да имаш специалисти, които струват половин милиард, и да оставиш някой да ги тероризира, да пречи да работят, прави ги луди и ти убива бизнеса с това... И ти не защитаваш своите хора? Ако някой наругае моята секретарка и тя сбърка нещо в своите задължения, аз ще го осъдя да лежи в затвора. Не нея - него!
     - Някои го приемат като част от правилата на играта...
     - Състезанието е спектакъл. Отборите са партньори - не може един отбор сам да играе със себе си! А да спечелиш вулгарно срещу партньора си значи да съсипваш сам занаята... Не ми изглаждат много умни тези, дето се подвизават във футбола...
     - Но имат много пари. Повечето приемат, че това, що става на игрището, било нормално. Играчите просто така... за разнообразие, се псували и ругаели помежду си. Зидан постъпил като тъпак, щото не издържал - каза го и треньорът на българския национален отбор Христо Стоичков…
     - Да не би и той да псува?
     - А, не, той само така... "мамата", "мамата", но общо взето се подразбира...
     - Който не уважава чуждата майка - не тачи и своята. А щом не тачиш майката, която дарява живота, значи не си и достоен за своя живот. За честта на майка, любима, за идея, хората са излизали на дуел, хората са пазели своето и на своя род и страна достойнство... Да знаете, че Сузан направи точно това, което трябваше. Направи го на точното място - на най-големия мач, гледан от най-много хора по света, а не в нашата Сидона, край Аризона. Направи го, когато интригата за това кой ще стане световен шампион беше в апогея си - а не ако той и отборът му губеха мача и е бил обзет от отчаяние, или обратното - ако водеха в резултата и бяха вече шампиони. Сигурно е, че вашите футболни хора са разбрали какво искаше да им каже Зудан.
     - Не е много сигурно...
     - Значи, тогава те не са нито капиталисти, да си пазят вложения капитал, нито идеалисти, защото не ги интересува и човешкия дух. Какви са тогава?
     - Ами... футболни капацитети...

Климент Охридчани

Назад






Интернет дизайн