30 юли 2006 г.
ЧОВЕКЪТ И РЕЛИГИЯТА

     Хората на Земята изповядват различни религии. Те наричат своя Създател с различни имена и се молят на различни места - едни в християнска църква, други в джамия, трети в синагога и т.н.
     Но можем ли да кажем, само заради това, че Единният Бог на едните е по-велик, по-справедлив, по-истински от другия?
     Хората, макар и да говорят на различни езици, макар и да са бели, жълти или черни, еднакво страдат от буря и студ, от болести и недъзи, по един и същи начин се раждат и еднакво си отиват от света, приличат си когато се радват на живота и се обичат, по един и същи начин продължават своя род, еднакво се нуждаят от вода и храна...
     Не е ли това признак, че Творецът е един и същ? И различни са, както и различните езици, само имената, книгите, различия са допускали само онези, които са писали различните религиозни книги...
     А после някои започват да използуват тези различия за своите интереси, да противопоставят едни на други братя и сестри, царства срещу царства, народи против народи.
     Хората вярват в Бога, който ги е създал в името на обичта, на праведния съвместен живот, взаимното уважение и взаимопомощ, духовното израстване на човечеството. Но в живота им се появява и сатаната, който сипва в душите на мнозина алчността, егоизъм, гордост и високомерие, жаждата за власт, пороците, които съсипват човешкия род.
     Тази борба между доброто и злото съществува при хората от всички религии, нещо повече - тя съществува постоянно и в душата на всеки един от нас.
     Не можем да кажем, че всички от една религия са добри, а всички от другата - лоши. Който казва това е заблуден или иска да заблуди другите.
     Мислещият човек, по самата си природа, е религиозен. Религията е имала първостепенна роля в цялата човешка история. Тя е формирала мисълта, културата, общественото съзнание, нравите.
     Световната среща на религиозните лидери и посланици на християнските, мюсюлманските, юдейските, будистките и други религиозни общности изпрати Послание към всички нас, в което се казва, че човешкият живот е Дар Божий и нашият свещен дълг е да съхраним този дар. Човек е уникално създание на Твореца и битието му не трябва да се превръща в стока или обект на политически манипулации.
     Религията в днешния свят е призвана да укрепи чрез вярата семейството, моралните устои, да се бори срещу греховете и пороците, които разрушават личността и обществото.
     Най-добре това може да стане, ако хората и обществото са свободни от принуждение. Никой не трябва да бъде заставян да действува против своите убеждения или религиозния си избор. Много важно е във всяка страна да се зачитат правата на религиозните и национални малцинства.
     Вярващите хора са тези, които първи трябва да станат пример за стремежа към световен мир и благоденствие. Да се уважават и разбират помежду си, независимо от своите религиозни, национални и други различия. Те не бива, в името на своята религия, да търсят унищожението или подчинението на другите, защото Творецът не е искал това - сътворените от него и по подобие на него човеци да се самоунищожават помежду си. Това са го измислили и проповядват лъжепророци, служещи на други свои господари, които нямат нищо общо с Бога, обладани от пороците и сатаната, впрегнал ги в ярема на своята алчност да господствува и граби.
     Вярващите хора са призовани да си помагат взаимно при създаването на по-добро бъдеще за човешкото семейство. Да пазят Божието творение - Светът, в който живеят.

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад






Интернет дизайн