15 юли 2006 г.
ДА ПАЗИМ ВЕЛИКОТО СЪЗИДАНИЕ -
СВЕТЪТ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ!


    Покрай вечната суматоха, в която живеем, днес може би не по-добре от вчера, покрай Световното по футбол, досиета на агенти, арести на корумпирани чиновници и рекетьори, хляб, работа, кредити... малцина са разбрали, че от 3 до 5 юли стана уникално събитие - събраха се на едно място свещенослужители и други посланици на най-големите религии в нашия свят, в опит да сложат край на вековно противопоставяне и положат началото на един разумен, вярващ, свят.
    Поканени бяха и приеха поканата на руския Патриарх Алексей Втори владици и епископи, ходжи, равини, будисти, индуисти... Срещнаха се религиозни водачи като главата на будистите в Камбоджа Тепи Вонг, Главният равин на Израел Йона Мецгер, Аятолах Мухаммад Али Тасхири, Епископът на Лондон Ричард Чартрз, Върховният мюфтия Шайхула Таджудин, Кардинал Роже Ечегара... Получиха се поздравления от Папата, от Генералния секретар на ООН, от цял свят.
    Как да опазим великото съзидание на Всевишния, Светът в който живеем - за това говориха тези осенени от Божествена сила религиозни водачи, против гибелното противопоставяне на религиозна основа, довело толкова злини на човечеството.
    Човек може и трябва сам да реши коя ще е неговата църква, без никаква принуда от никого край него. Стига да е готов да спазва морала и добродетелите на своята вяра, да обичах ближния си, да се спаси от пороците алчност, ненавист, завист, да не отнема живота или добитото с труд от ближния, да почита вярата и обичаите на другите около себе си...
    Тази необикновена среща завърши с Послание, което редакцията на в. "Старт" бе така любезна и се ангажира да помести. Дано повече хора го прочетат и размислят върху написаното. Независимо дали посещават "Свети Иван Рилски - Чудотворец" или "Света София", някоя джамия или синагога, будистки храм, протестантска църква или католическа катедрала...

Самуил КАВАРДЖИЕВ


    ПОСЛАНИЕ
    НА СВЕТОВНАТА СРЕЩА НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ЛИДЕРИ И ПОСЛАНИЦИ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ, МЮСЮЛМАНСКИТЕ, ЮДЕЙСКИТЕ, БУДИСТКИТЕ, ИНДУИСТКИТЕ И СИНТОИСКИ ОБЩИНИ ОТ 49 СТРАНИ ПО СВЕТА
    Ние, участниците в Световната среща на религиозните лидери и посланици на християнските, мюсюлманските, юдейските, будистките, индуистките и синтоистките общини от 49 страни се събрахме в Москва, преди самита на "Голямата осмица". Обсъдихме въпроси, които са от взаимен интерес и се обръщаме към държавните ръководители, към нашите религиозни общини и към всички хора по света.
    Ние считаме, че човек по самата си природа е религиозен. В цялата история на човечеството религията играе ключова роля при формирането на мисълта, културата, нравствеността, общественото съзнание. Ние желаем тя да продължава да служи на мира и диалога между цивилизациите, а не да се използува като източник на разпри и конфликти.
    Човешкият живот е Дар Божий. Нашият свещен дълг е да съхраним този дар, което трябва да бъде грижа както на религиозните общини, така и на политическите лидери.
    Ние трябва да сътворим такъв порядък, който би съчетал демокрацията с уважение към нравствените чувства, начин на живот, различните правни и политически системи, националните и религиозни традиции на хората. Всестранното и справедливо решение на различните спорове трябва да се постига с мирни средства. Ние отричаме двойните стандарти в международните отношения. Можем да бъдем многополярни и разнолики, признавайки националното у всички народи, при всички хора, а не да се подчиняваме на безжизнени и опростени идеологически схеми.
    Човек е уникално създание на Твореца и битието му се разпростира във вечността. Той не трябва да се превръща в стока или обект на политически манипулации, на винтче в машината за производство и потребление.
    Ето защо е необходимо преди всичко постоянно да утвърждаваме първостепенната ценност на човешкия живот. Семейството днес се нуждае от поддръжка, защото то се явява средата за израстване на разумни, нравствени и свободни личности.
    Без добри морални устои нито една страна или общност в света не са защитени от конфликти и упадък. Грехът и порокът разрушават личността и обществото. Убедени сме, че законът и обществените порядки трябва да съчетаят правата и свободата на личността с разбирането и спазване на нравствените устои, положени в основата на човешкото битие.
    Ние заявяваме важността на религиозната свобода в днешния свят. Хората и общностите трябва да са свободни от принуждение. Никой не бива да бъде заставян да действува против своите убеждения при религиозния си избор. Необходимо е да се зачитат правата на религиозните и национални малцинства.
    Ние осъждаме тероризма и екстремизма в каквато и да е форма, също така и опита да бъдат оправдани с религиозни доводи. Считаме за наш дълг да се противопоставим на враждата, породена върху политическа, национална и религиозна основа. Съжаляваме за дейността на псевдо религиозни групи и движения, разрушаващи свободата и здравето на хората, също така и нравствения климат на обществото. Използуването на религията за разпалване на ненавист или предлог за престъпления срещу личността, морала и човечеството е едно от главните предизвикателства на съвременността.
    Настояваме да се прекрати всякакво оскърбление към религиозните чувства и осквернението на светите за вярващия човек текстове, символи, имена и места. Този, който посяга на светините, трябва да знае, че наранява болно сърцата на хората.
    Цялата икономика и делова активност трябва да бъде социално отговорна и да се изгражда на основата на морала. Именно това я прави истински ефективна - т.е. принасяща блага на хората. Животът само за производствени достижения и печалба е беден и празен.
    Отговорното разпределение богатствата на Земята и активната хуманитарна дейност могат да победят нищета и глад, от които страдат милиарди наши братя и сестри. Бедността и социалната незащитеност са причината за масова миграция, пораждаща все нови проблеми както в бедните, така и в богатите страни. Концентрацията на голямата част от световните богатства в ръцете на малцина, на фона на крайната нищета на огромно число хора, особено деца, е глобална трагедия. Това определено ще продължи световната дестабилизация, заплашвайки мира на планетата. Ние призоваваме всички народи да се върнат към живота на умереност, самоограничения и действена справедливост. Това ще обезпечи надеждно бъдеще и ще подкопае почвата под краката на терористи и екстремисти.
    Правителствата, религиозните общини, народите по света, трябва заедно да се борят с предизвикателства като епидемии, инфекциозни болести, особено спин, наркомания, разпространението на оръжията за масово унищожение. Нито една страна, даже и най-богата и могъща, не може да се справи сама срещу тези угрози.
    Обръщайки се с особена надежда към всички вярващи хора, ние ги призоваваме да уважават и се разбират помежду си, независимо от своите религиозни, национални и други различия. Да си помагаме взаимно при създаването на по-добро бъдеще за човешкото семейство. Да пазим съзиданието на Всевишния - светът, в който живеем!
    /Поместваме посланието с известни съкращения/

Назад


.
Интернет дизайн