15 юли 2006 г.
СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ГЕРМАНИЯ 2006
ОБИЧАЙНИТЕ НЕЗАПОДОЗРЕНИ...

Поглед от Аризона

    ... Италия и Франция пак са на върха!
    Неподозирани, че ще стигнат толкова далече... Обичайно, като преди години, със съмнително откъм футболни достойнства представяне и голяма доза спортен и "съдийски" късмет, те се промъкнаха през решетката на груповите мачове,за да изригнат с целия си потенциал от четвъртфиналите нагоре!
    Хитрата лисица Марчело Липи и стратегът на Ренесансова Франция Раймон Доменек /най-висока средна възраст на отбора/ показаха, че познават в тънкости изкуството да водиш успешно национален тим през дългия цикъл "Световен шампионат".
    Впрочем, ако погледнем от чисто футболна гледна точка, на това световно първенство още веднъж се доказа, че без знаещи, можещи, съвременно мислещи екипи от треньори, лекари, психолози, масажисти е трудно да си представим, че ние, феновете, ще се радваме на модерен, резултатен, атрактивен и успешен футбол, независимо колко талантливи са любимците ни.
    Примери - безброй. Една голяма група доказали се треньори успяват почти на всеки шампионат да изстискат максимума от отборите си. При това - от различни тимове.
    Лео Беенхакер превърна футболното джудже - дебютант Тринидад и Тобаго в приятна изненада на първенството. Друг треньор от всепризнатата холандска школа Гус Хидинк след Южна Корея на миналото световно първенство сега се представи с... Австралия. "Кенгурата" играха повече от достойно срещу Бразилия, а след това едва не ужилиха Италия! На идващия европейски шампионат той ще води Русия и, слава Богу, че не сме в една квалификационна група с "братушките".
    В този ред на мисли трябва да спомена и Ратомир Дужкович, защитил със своята Гана традицията африкански отбори да впечатляват с качествен, бърз и техничен футбол.
    Името Луиш Фелипе Сколари е вече символ на висок професионализъм, след като успя с малка Португалия да достигне финал на Евро 2004 и малък финал на "Германия 2006". С родната Бразилия той има световна титла през 2002 г.
    От тази година ще наблюдаваме с интерес стъпките на Юрген Клинсман в треньорската професия. Той успя да превърне може би един от най-скучните отбори на световни първенства в невероятно симпатичния тим на домакините - Германия. Без да търсят и най-малката съдийска подкрепа у дома, "където и стените помагат", те играха всеотдаен, динамичен футбол-фантазия. Светкавично прегрупиране и придвижване с едно докосване, красиви голове. Браво, Клинси!
    Не ми се иска да обръщам монетата, защото трябва да започна с голямата ми слабост и... мъка, Бразилия...
    Мислехме си, че всеки може да бъде треньор на Бразилия. При този невероятен потенциал от гениални и по гениални футболисти, изглеждаше, че самбата е гарантирана на 9 юли в Берлин.
    Уви, Карлос Алберто Парейра доказа точно обратното. Със сигурност малкият Хосе от сладката реклама на Адидас би подредил по-добре състава и би поставил на скамейката ("Al Banquillo"!) старите, издухани пушки. Поне тия от Найк нямаше да успеят да го вербуват за комерсиалните си целички...
    С голямо съжаление трябваше да кажем "Сбогом" и на, може би, най-атрактивния футбол на това първенство - Аржентина. Страхотен отбор, с невероятни изпълнители, блестящи атаки, много голове, чудесна тактическа дисциплина и накрая, мисля, че с няколко грешки при воденето на мача, Хосе Пекерман "помогна" на отбора си да не продължи. Не може да пазиш резултат 1:0 срещу Германия! Извинявай Пекерман, иначе те уважавам, но това се учи в предучилищна възраст или най-много до шести клас.
    И така, да се надяваме, че нашият национален стратег Христо Стоичков е гледал внимателно първенството и си е водил съвестно бележки. Дано и да е научил нещо от великите си учители - Йохан Кройф, Боби Робсън и Ван Гал. За да не пропилеем и ние талантливото си поколение, а на следващия шампионат да развяваме трибагреника и огласяме стадионите с "Българи - Юнаци!"
    Ако ли пък не - мисля, че ще е крайно време да записвам Треньорската школа и да взимам нещата в свои ръце!
    Пожелавам на всички, отсега нататък, красив и вълнуващ футбол!

Илия ДИМИТРОВ, Финикс

Назад


футбол
    КЛАСИРАНЕ
    Осминафинали:
    Германия - Швеция 2:0
    Аржентина - Мексико 2:1
    Англия - Еквадор 1:0
    Португалия - Холандия 1:0
    Италия - Австралия 1:0
    Украйна - Швейцария 0:0 /3:0/
    Бразилия - Гана 3:0
    Франция - Испания 3:1

    Четвъртфинали:
    Германия - Аржентина 1:1 /4:2/
    Италия - Украйна 3:0
    Португалия - Англия 0:0 /3:1/
    Франция - Бразилия 1:0

    Полуфинали:
    Италия - Германия 2:0
    Франция - Португалия 1:0

    Мач за 3 - 4 място:
    Германия - Португалия 3:1

    ФИНАЛ:
    Италия - Франция 1:1 /6:4/



Интернет дизайн