15 юли 2006 г.
ЕНДРЮ ДЖОНСЪН,
КОГОТО БЪЛГАРИЯ ПОЗНАВА САМО С ДОБРО


    През 1991 година в България е регистрирана "Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни". Мормонската църква.
    Тя не е единствената нова за нас църква, която потърси пътя към българите по онова време. Времето на смут и неразбория, в което ловки и безскрупулни хора бързо отидоха напред, но народът на страната ни общо взето се срина. Под гръмките митинги, площадни подскачания и помпозната фразеология за "новото време".
    Вероятно и това е причина мнозинството българи да посрещат с недоверие хората, идващи от чужбина - независимо от добрите намерения на някои от тях. Българите виждаха как пребоядисани червени комунисти, или хора направо застанали под черния пиратски флаг, заедно със съмнителни фирми и откровени измамници от чужбина присвояват банки, авиокомпании и предприятия. Последва целенасочен разгром на селското стопанство, хората оставаха без работа, социални грижи, без защита от наглеци, които ги ограбваха в съюз с корумпирани помощници и съратници в политиката и сивата икономика.
    В тази суматоха често пъти дори и най-благите намерения на мормонските мисионери у нас се приемаха не само с недоверие, но и с враждебност. Със завидно търпение и вяра, с непонятно за нас смирение и разбиране, обаче, мормоните продължаваха, въпреки всичко, делото си, посветено на любовта към ближния.
    Тяхната благотворителна и социална дейност ни караше постепенно да осъзнаем, че можем, следвайки нашия Спасител Иисус Христос, да помогнем за победата на доброто над злото...

    Трудната мисия на мормоните
    По-близка и разбрана ставаше вярата на мормоните, че взаимопомощта между хората в името на Бога е силата, която ще спаси човечеството. Те показваха, че любовта към ближния не ще само молитви и поклони, а се изразява с действие. Укрепването на семейството и семейните ценности, засилване на творческия потенциал, заложен у всеки човек - това са водещи към Спасението идеи и цели на мормонското учение.
    Хуманните проекти и социални грижи на мормоните в България се оценяват над два милиона долара. Те са насочени предимно към болници и социални заведения, подпомагане на сираци и деца с психически проблеми. Тези средства се събират от доброволни дарения, включително и от самите мисионери, които идват и работят в дадена страна. По принцип всички мормони не се хранят един ден в месеца и дават полученото от труда си в този ден за благотворителност. Мисионерите не само не получават нищо за дейността си - грижи за деца, възрастни и болни хора, преподаване в безплатни курсове по английски език, компютърна грамотност и пр., но и сами плащат квартирата и храната си, всичките си разходи, даже сами купуват със свои средства подарените храни, лекарства и пр.
    Във Финикс се срещнах с един от тези хора. Млад човек, който заедно с други мормони, беше прекарал повече от две години в България. Разговорът започна с това, че Ендрю Джонсън и приятелите му разбрали, че в Лабораторията по пренатална диагностика към Медицинска академия - София, липсват консумативи за изследвания, свързани с някои проблеми при бременността у жените. Тогава те веднага използували всичките си връзки, осигурили и доставили в лабораторията най-неотложното, в случая за 2 287 лева.
    Помислих си, че сега някъде в България, играят под слънцето децата, на които Ендрю и българските медици са помогнали да се появят на Белия свят... Кой беше младият човек, с когото разговаряхме в познатия спортен център на Финикс "La Camarilla"?

    За добро бяхме у вас
    Ендрю Джонсън е роден в Калифорния, но отдавна живее във Финикс, където е завършил и специалността Информатика. Той пристига в България със стотина момчета и момичета между 19 и 27 години, за да служат на хората, които се нуждаят от духовна и физическа подкрепа. Българите точно по това време живеят в тежкия шок, сполетял хората, разочаровани от действителността, която се оказва коренно различна от очакванията. Младите мормони се пръсват по нашите градове - София, Благоевград, Сливен, Хасково... Те купуват храна и я носят на бедни и стари хора, чиито живот е буквално на везните - да бъде или да не бъде. Те нямат не само на лекарства и грижи, но дори и средства за насъщния хляб.
    Тази си дейност доброволците съчетават и с преподаване на английски език. Ендрю учи в Хасково няколко класа по 10 - 15 човека от всички възрасти и всякакви професии, някои просто безработни. В София в курсовете се записват по стотина души и момчетата ги разделят на паралелки, като работят без отдих в някои дни, за да получи всеки курсист своя безплатен английски час редовно и ефективно...
    - За добро бяхме у вас - казва моят събеседник на добър български език.
    Готов е отново да се върне в страната ни и да бъде с хората, чиито труден език е учил упорито, за да ги разбира и чувствува по-добре.
    Въпреки, че сега е по-трудно. След връщането си е създал семейство и вече имат 18-месечно дете. Тримата, с Рене и Тейтъм, живеят в Глендейл. Ендрю работи в банка, но не е банкер, а специалист по електронната финансова информатика.
    Говорим и за мормоните в САЩ и по света. Те са над 13 милиона, хора сплотени от вярата в Иисуса Христа и взаимната помощ между човеците, която ще спаси света, сплотени от стремежа да служат на доброто. Те са добри хора, които искат да правят добро.
    Винаги казват истината, не нараняват никого с лоша дума или присмех, не употребяват алкохол, не пушат, не се хранят с месо, не пият дори кафе...
    В тяхната среда не расте злоба, алчност и завист, които се оказаха в днешния материален свят чумата за милиони хора и цели народи...
    Дали ще успеят? За да успеем и ние с тях?

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Ендрю Джонсън
Сред приятели в България. /Ендрю е вторият отляво на първи ред/

Ендрю Джонсън
Много за България научи Ендрю Джонсън и в Националната библиотека "Кирил и Методий" в София
Интернет дизайн