15 юли 2006 г.
ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪВ ФИНИКСКОТО ЛЯТО

    Животът продължава да тече пълнокръвно и през жарките летни месеци във Финикс. Възможностите и сега надхвърлят очакванията.
    Например, само масовите веселия за 4 юли - Денят на Независимостта - в градските и местните паркове на Мейса, Чандлър, Личфийлд Парк, Сърпрайз, Финикс, и т.н., изброени в по 3-4 реда на вестникарска колона, изпълниха близо страница в "Аризона Рeпъблик". Спортни прояви за повода имаше от 8:00 сутринта, а павилионите на спонсорите и търговците се затвориха малко преди зарята към 10:00 вечерта.
    Така е около всяко събитие и празник. Седмици преди това вестници, брошури, листовки, уебсайтове изобилстват с оферти - от изгодни хотелски цени, купони за намаления, разпродажби и др.- за дългия уикенд - 4 дни на куп по американските стандарти са дълга почивка. Значителна част от аризонци се изнасят към други щати, а по улиците на Метро Финикс зачестяват колите с регистрация от Калифорния, Охайо, Тексас, Невада и т.н.
    На море: На особена почит в летните горещини са парковете с басейни, водни пързалки, "пръскалки", каквито има буквално навсякъде. Роки Пойнт, на калифорнийския залив в Мексико - на 4 часа път от Финикс, Сан Диего, Лос Анжелис - на по 6 часа път - от край време са любима цел на аризонци.
    За риба и на планина: Над десет са езерата и реките на 1-2 часа път, зарибявани периодично от щатските и градските власти. Седона, Каньонът, Пейсън, Флагстаф, Кристофър Крийк, Шоу Лоу и много други предлагат гъсти широколистни гори, планински потоци, живописни скали, артистични кварталчета с кафенета, ресторанти, галерии, бутици, отлично уредени места за къмпинг сред природата.
    Лас Вегас: единствен и неповторим! Национален център на конгресния туризъм и люлка на масовия хазарт! Стрипът, казината, хотелите, изобилието на концерти и шоу програми на фона на грандиозното строителство, скучните жилищни райони и сивите безлични (в сравнение с Финикс) магистрали. Уникално съчетание на илюзия и действителност, плод на една визия! Достъпен за всеки джоб!
    На театър и концерт: Тенденциозно отивам на www.ticketmaster.com. За всеки ден, почти без изключение, има по нещо интересно. Пет-шест са основните сцени и зали в Метро Финикс (Голям Финикс), две в гр.Тусон, където и през летните месеци се организират големи концерти, постановки, щоу-програми, мюзикали, големи спортни срещи. През останалата част на годината списъкът е два пъти по-дълъг.
    · U.S Airways Center
    · Orpheum Theatre
    · Dodge Theatre
    · Glendale Arena
    · Mesa Amphitheatre
    · Cricket Pavilion
    · Tucson Music Hall
    · Ava - Anselmo Valencia Amphitheater - Tucson
    Към тях се добавят и десетината театри, зали и центровете по изкуствата в отделните общини и сити-та.
    Преди месец видяхме великолепното шоу на Мадона в новата Glendale Arena, предстоят концерти на Роджър Уотърс, Марая Кери, Бони Рейт, Тим МакГроу и Фейт Хил, Оркестъра на Дейв Матюс, "Цар Лъв", а също "Магическото Шоу на Мики" на Дисни, и други.
    Още не съм споменала кино-салоните в моловете и шопинг-центровете, където можете да си устроите филмов маратон, прескачайки от зала в зала. Като казах молове - развлеченията там са комплексни - за всеки пол и възраст, разстоянията се изминават пеша, заведенията предлагат по нещо за всеки вкус, хората се усмихват, разговарят и с непознати, и не бързат. В Дезърт Ридж, Аризона Миллс и още десетина подобни, можеш да прекараш цял ден без да ти доскучае.
    Финикските ресторанти - италиански, гръцки, мексикански и съвсем не на последно място българските "Риналди" и "Мираж" са любимо място за отмора и нови срещи.
    С новата си тераса "на открито" и традиционната българска кухня, с руските и сръбските вечери, и традиционните поп-концерти "Мираж" често ни припомня далечните бургаски (интернационални) вечери.

    БЕЗГРИЖНО ДЕТСКО ЛЯТО ЗА ЗАГРИЖЕНИ РОДИТЕЛИ
    Накъде с децата: Изобилието от предложения за деца през летните месеци е невероятно. Разгръщам "Raising Arizona Kids" - най-популярното списание за семейството, както се самопредставя то.
    Това е всъщност своеобразен каталог за всичко, свързано с деца - от идеи за обзавеждане на детската стая и телефони на детски лекари и зъболекари, до практически съвети за родители, също информация за училища, програми, тутори, консултации, помощни класове: летни, зимни, спортни, академични, музикални, по изкуствата…
    Летни класове за усвояване и подобряване на умения се предлагат от частни училища, кръжоци, школи, педагози и са за деца от две до двайсет години: четене, математика, рисуване, пеене, музика, художествени занаяти…
    Спортните летни лагери - повечето от 8 сутрин до 5 следобед - включват всякакви спортове - гимнастика, плуване, карате, волейбол и баскетбол, софтбол, тенис, сокър (европейски футбол) - силно практикуван и от момичетата до напреднала тийнейджърска възраст, стрелба с лък… Има и специализирани летни лагери по танци, балет, езда.
    Драматичните театри Herberger (DownTown Финикс) и Desert Stages Theatre (Скотсдейл), например, устройват целоседмични летни кръжоци по актьорско майсторство, драма, мюзикъл, танци. Заключителните представления бележат пореден етап в изграждането на младите таланти.
    А Балетът на Аризона дава възможност на деца като гледат и харесат някоя постановка, да се включат в специални репетиции и сами да излязат и играят в следващи представления - в зависимост от подготовката и способностите си. Такава интерактивност между зрители, актьори и постановчици се среща все по-често и подготвя новите American Idol(s) на различни поприща.

    НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
    Пожелаваме плодотворно и весело лято!

    Приветстваме, слушаме и четем с удоволствие вашите коментари, мнения, препоръки до редакцията на вестника! Ако с този или с друг материал сме подпомогнали вашия избор - значи сме постигнали целта си.

    За повече информация и с въпроси по темата: 602-695-2111, bulgarianhorizon@gmail.com
     До нови срещи!

Надя Милчева и
Вашият "Български Хоризонт"

Назад


Децата на Финикс

Децата на Финикс
Безгрижно детско лято във Финикс.
Интернет дизайн