15 юни 2006 г.
До България и назад

     Читателката на вестника Ели Димитрова от Финикс споделя в писмото си за неизбежния стрес в работата и на улицата в космополитния град, така също и за предстоящото и пътуване до България. Може ли по някакъв начин да се подготви предварително така, че адаптацията при пристигането да бъде по-безболезнена?

     Учебната година приключи - родители и ученици, много български семейства се стягат за пътуване до родната страна. Билетите отдавна са закупени, багажът е почти готов, роднини и приятели са уведомени за деня и часа на пристигането.
     Вълнението е огромно, но мисълта за дългото презокеанско пътуване тормози малко или много всеки от нас. Преминава се през няколко часови пояса, което представлява едно изпитание за нашия биологически часовник. Това води до нарушаване на дневния ритъм на сън и бодърствуване. При всеки продължителен полет от Запад на Изток и обратно, имунната защита на организма рязко скача надолу. За да предотвратим това е необходима двуседмична подготовка, която е свързана с подобряване на защитните функции на организма. Индианците първи откриват че билката "ECHINACEA" може да лекува болести. В последните години учени в областта на медицината потвърдиха бенефитите на това уникално цвете. Неговите имуно-подобряващи компоненти показват значително повишаване на броя на имунните "е" клетки, а също така и тяхната активност. Може да се намери в най-различна форма във всеки Health Food Store: капсули, течност или като дъвчащи таблетки.
     Бабината рецепта е орехи и мед на гладен стомах.
     Друг проблем е дехидратирането на кожата при тези продължителни пътувания. Тъй като самолетът е херметически затворено пространство и въздухът е особено сух и разреден, организмът на пътниците, респективно кожата са подложени на изключително изпитание или даже стрес.      Препоръчително е да носите със себе си хидратантен крем и периодично да го нанасяте на лицето си. Пиенето на вода (не водка) е наистина необходимо през цялото пътуване. Избягвайте консумирането на алкохол по време на полета. Изчакайте до Родината, където роднини и приятели ви чакат на трапезата с нашенската ракийка и шопската салата. И оставете стреса зад гърба си. Стремете се да избягвате стреса във вашия живот колкото се може повече. Винаги се опитвайте да мислите какво искате в живота, а не какво не харесвате. Фокусирайте вниманието си върху какво е добро в живота ви. Застанете като пазачи на своя ум и пускайте там само това, което вие искате. С една дума - вие сте това, което мислите че сте.
     А ето и една малка история… Лектор, които обяснява на аудиторията как да се справя със стреса вдига в ръката си чаша вода и пита: "Колко тежка е тази чаша с вода?" Отговорите са в диапазона между 20г до 500г. Лекторът отговаря: "Абсолютното тегло няма значение. Зависи колко време ще държиш чашата. Ако я държа минута време, това не е проблем. Ако я държа един час, ще ме заболи ръката. Ако я държа цял ден, вие трябва да извикате Бърза помощ. Във всеки случай теглото е едно и също, обаче колкото по-дълго държа чашата, толкова по-тежка става тя." Той продължава: "Същото е с овладяването на стреса. Ако ние носим през цялото време теглото на плещите си, то много скоро или по-късно ще стане толкова тежко, че няма да сме в състояние да го носим повече. Като чашата с вода ние трябва да го сложим долу и да си починем преди отново да продължим да го носим."
     Така че, преди да се приберете в къщи тази вечер, сложете долу тежестта от работата си. Не я носете у дома си. Ще я вземете отново на сутринта. Какъвто и проблем да имате в момента, положете го долу, ако е възможно. Релаксирайте! Ще го вземете пак по-късно, но след като сте си отпочинали. Животът е много кратък. Наслаждавайте му се!
     Въпреки че компонентите, които предизвикват стреса са комплексни, няколко прости стъпки могат да помогнат за неговото редуциране:
     Кофеин и някои други стимуланти често ни възбуждат, карат ни да"подскачаме", да изпитваме чувства на страх или яд.
     Силното звучене повишава нивото на дразнимост на нервната система и ни кара да чувстваме напрежение.
     Новините повишават чувството за безпокойство, афектират нашата умствена устойчивост.
     Възбудени духове - бидейки около шумни хора лесно афектира и нашия праг на възбуда. Колкото е възможно старайте се да общувате със спокойни И центрирани личности.
     Търсете други места за отдих, освен вашия дом. Чудесно място за релаксиране е салонът и СПА-то. Заповядайте в "Sensations" Салон. Тук можете да си направите European Facial, които включва масаж на лицето, врата и раменете, съчетано с райските трели на птиците, шума на океанските вълни и водопада. Ще си тръгнете с красиво лице и отпочинала душа.
     Обадете ми се на: 602-334-0023 или ми пишете на: boykabijeva@abv.bg
     Бъдете здрави, спокойни и приятно пътуване до България!

Бойка БИЖЕВА

Назад


Белоградчик
Интернет дизайн