15 юни 2006 г.
От А до Я на пазара за недвижими имоти
"САПУНЕНИЯТ МЕХУР" НА ПАЗАРА ЗА ИМОТИ И КАК ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ НЕГО


     Както пред боговете, така и пред пазарните развития - всички сме равни! И простосмъртните продавачи, и мощните строителни фирми, които за месеци издигат цели селища. Разликата е в мащабите на загубите и печалбите.
     С уговорката, че не става въпрос за бърза печалба и продажба - до 1-2 години, ако искате да вложите пари в имот с дългосрочна перспектива, си струва отново да погледнете към новостроящите се селища.
     За да привлекат купувачи, строителните фирми започнаха да включват в основната цена немислими доскоро екстри - от платени месечни вноски по заема за първата година, до луксозни кухни, басейни, и много, много други - имаше дори безплатно джипове.
     Цените на непостроените къщи, които през първата половина на 2005 растяха с по $5,000 на седмица, не са мръднали за последните осем месеца. Фантастичните през 2005-та премии за добрите парцели (граничещи, например, с игрище за голф или парк) сега са минимални.
     Времето за строеж на нова къща е 12 до 24 месеца, през които не изплащате заем, но сте фиксирали цена и екстри. И докато четете този материал цените на строителните услуги и материали растат и ще продължат да растат.
     С една дума, каква по-добра трайна инвестиция от това да си купите изгодно чисто нова къща с много екстри и гаранции в район, който ще се развива, без да се занимавате с ремонти?
     И тук отново един компетентен агент на недвижими имоти ще може да ви каже къде е най-изгодно да се купи нова къща в момента. Той ще може да сравни райони, селища, цени, безплатни екстри - кой строител какво предлага - очаквано развитие на цените по места, инфраструктурата там - пътища, магистрали, магазини, училища.
     Справки на тел: 602-695-2111.

     КАК ДА ИЗБЕГНЕМ "НАСАПУНИСВАНЕ"
     Как да избегнем "насапунисване" или сапунената баня?- означава как да се спасим от foreclosure; по-точно, как да не допуснем банката да ни вземе къщата, защото не можем да си плащаме месечните вноски по заема. Вече доста се пише и говори на тази темата; дори има семинари, предлагани от брокер за недвижими имоти в Скотсдейл.
     Популярни просветители, като Сузи Орман, съветват да си преразгледаме заемите със специалисти, да ре-финансираме на програми с фиксирана лихва; да престанем да вадим "cash" от основните си жилища с цената на допълнително заборчляване; и главно - да продаваме СЕГА имотите, които не смятаме да държим повече от година-две.
     Призивът към собствениците на имоти е ясен: Не оставяйте да ви "сапунисват" мълчаливо! Ако месечните вноски по заема ви "задушават" - търсете незабавно помощта на професионалисти: агент за недвижими имоти или специалисти по заеми!
     Но никой не оспорва фактът, че в дългосрочна перспектива, инвестирането в недвижими имоти си остава незаменимо. Който сега устои на "естествената корекция" на цените и лихвите - ще спечели.

     ОЩЕ ЗА САПУНЕНИТЕ МЕХУРИ
     Асоциацията с насапунисване идва от "сапунен мехур", станал напоследък синоним на рязко раздулите се цени на имотите по места, и то не само в САЩ.
     За "сапунения мехур" надвиснал над имотите се заговори усилено през последните две години. Опасенията и поводите бяха много и различни за отделните пазари и райони.
     Характерни за САЩ бяха небивало ниските лихви за заемите след 2000-та година, съществените разлики в цените на имоти и земя между отделни щати - бурно развиващи се и развити; сривът на "дот-ком"- индустрията в началото на хилядолетието, колебанията на стоковия пазар, и т.н.
     В следствие от горните явления в началото на века милиарди долари бяха изсипани в пазара на имоти в САЩ, неколкократно завъртени и извадени, т.е. пренасочени към други отрасли. А и лихвите тръгнаха нагоре в опити да се противодейства на инфлацията.
     Онова, което остана са "сапунените мехури или балонът" на цените на имотите, които на места се пукат; на други - пукането предстои, а на трети - може и да се размине. Там, където "сапуненият мехур" се пукне ще има доста "сапунисани" и "сапунената баня" едва започва.

     FORECLOSURE
     Онези, които нямат алтернатива на продаването - т.е. не могат да си плащат вноските по заема (защото вноските растат заедно с лихвите) - ще трябва да ги върнат на банката по законовия ред - "foreclosure".
     По официални данни, сега в Голям Финикс има над 42,000 официално обявени къщи за продан, което е пет пъти повече от инвентара през април миналата година. Положителен момент е, че търсенето (и купуването) не са намалели критично.
     Според РеалтиТрак, фирма, следяща форкложени имоти в национален мащаб, през първото тримесечие на 2006-та, за Голям Финикс цифрата на загубените къщи е 6,200, или с 6% повече от първото тримесечие на 2005 г., но с 2% по-малка от последното тримесечие на 2005.

     АКО ФОРКЛОЖЕНИ ИМОТИ ВИ ИНТЕРЕСУВАТ
     Само за начинаещи:
     "Царският път" е да се обърнете към подходящ агент за недвижими имоти да ви намери такава къща. Някои агенти имат отлична информация, контакти и познания и са незаменими в това отношение. Те могат също да ви предпазят от много опасности и рискове.
     Ако искате сами да си намерите къща "под пазарната цена", се пригответе за сериозна, систематична и продължителна работа, която трудно се върши "между другото". В противен случай просто си губите времето. За повече информация: 602-695-2111.
     За сведение, ще имате и сериозна конкуренция от фирми и екипи, които са превърнали тази работа в свое призвание и предмет на дейност. Те изкупуват форкложени или пред-форкложени къщи и после ги продават, но на пазарна или близка до нея цена. Ще ви конкурират и мнозина инвеститори-любители. За финансирането ви е необходим ликвиден партньор или частен заем (обикновено с висока лихва и за кратко време).
     Ако английският ви език не е добър, в повечето случаи пак си губите времето - дори да намерите някакси някой, който не може да си плаща къщата, ще трябва да го убедите да я продаде на вас, а не на конкуренцията.
     За напредналите и "отличниците" не е тайна как се правят пари на форкложния пазар. На тях им пожелаваме успех и попътен вятър! На останалите заинтересувани желаем повече контакти с професионалисти, за да споделят този успех!

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
Phoenix, Arizona
Phone: (602) 695 2111
MailTo: nadia10@cox.net
www.AzHomeConsult.com

Назад


Имоти
Интернет дизайн