15 юни 2006 г.
Консулски дни във Финикс

     Лято е. Все още не астрономически, но във Финикс - фактически. Лятото е сезонът на отпуските и пътуванията до родните места - да видим роднини и приятели; а ние, живеещите във Финикс - и да спестим в най-общия случай 1 от предстоящите 4 месеца горещо лято. Време, в което тук спокойно можеш да изпържиш яйце на асфалта. Не вярвах, докато не изкарах първото си лято във Финикс.
     Едно пътуване до България обаче, освен с приятни емоции, е свързано най-вече с паспортни проблеми, визи, пълномощни... Заверката на документи по пощата от Консулствата ни вече е невъзможна, така че за българите в Аризона единственият вариант е да отидат до Лос Анджелис. Тук му е мястото да благодарим на Българското консулство в Ел Ей, че планира и осъществи консулските си дни във Финикс достатъчно рано, като по този начин спести на всички ни една приятна, но непланирана разходка до Ел Ей, която струва пари, но най-вече време! Което пък е пари...
     В рамките на два дни - на 3 и 4 юни, две изключително приятни млади дами - консул Александрина Гигова и сътрудник Вера Анчева работиха и извън обявеното за приемно време, за да не върнат никого и да разрешат всеки конкретен случай с професионализъм и човещина. И не само че се лишиха от обяд и кафе-пауза, а едва не изпуснаха и обратния си полет за Ел Ей. Поздравления за екипа, г-н Генерален Консул Мускуров. Ако всяка институция в България заработи така, надежда има...
     Какви са основните проблеми, пред които е изправен българинът, живеещ в САЩ, решил да пътува за удоволствие или по работа до България?
     · Ако планирате пътуване до Б-я, а паспортът Ви е с изтекъл срок, или изтича след по-малко от 6 месеца от датата на пътуване, то случаят Ви е от най-лесните за разрешение.
     Просто Ви е необходим т.нар. пасаван - временен паспорт за завръщане в Р България, който важи 1 месец и еднократно - само за влизане в Б-я, където сте длъжни да си извадите нов паспорт. За пасаван не е необходимо да се явявате лично в консулството, можете да изпратите по пощата български документ/и, удостоверяващ самоличността Ви, нужна е нотариална заверка на подписа Ви върху заявлението, "money order" за 14 дол. и предплатен и самоадресиран пощенски плик. Предвидете и срок за придвижване на документите по пощата.
     · Ако паспортът Ви е все още валиден, но за по-малко от изискваните при пътуване 6 месеца, той може да бъде продължен за 6 месеца, считано от датата на изтичане, но само еднократно. В Б-я сте длъжни да извадите нов.
     · Ако не планирате пътуване, но паспортът Ви е изтекъл и Ви е необходим нов. Тук възможностите са две - да си извадите нов чрез консулската служба, или чрез упълномощено от Вас лице в Б-я. И в двата случая трябва да се явите лично, за да попълните и подпишете на място заявление. Носете си стария паспорт и копие, 2 снимки и такса, платима в брой или money order (персонални чекове не се приемат).      Важно е снимките да отговарят на българските изисквания - тукашните са различни и обикновено не вършат работа, а документите Ви биват върнати заради тях. Изискванията за снимките (има ги преведени и на английски език ) можете да намерите на уебсайта на посолството. Опитът показва, че има място във Финикс, където снимките се правят по бълг. изисквания, и това е:
     Hassan Photography
     444 W.Camelback Rd. # 103
     Phoenix, AZ 85013.
     В консулската служба в Ел Ей също има фото, където ще Ви направят снимки според изискванията. Имайте предвид обаче, че процедурата за издаване на паспорт по този начин може да отнеме и 6 месеца, тъй като се използва само дипломатическа поща.
     Във втория случай - чрез упълномощено от Вас лице, при явяването си лично в Ел Ей носете стария паспорт и копие от него, две снимки, такса и пълномощно за човека, който ще Ви извади документите в Б-я. Необходими са Ви неговите три имена, адрес, ЕГН и данни за личната карта - номер, издадена на... и от... Ако искате да задържите стария си паспорт, е необходимо да попълните декларация, която да заверите в Ген. Консулство - с причините и срока на задържане. След този срок сте длъжни да предадете невалидния паспорт в Консулството или в МВР в България.
     · За деца - малолетни и непълнолетни, процедурата с необходимите документи е същата. Разликата е, че ако детето има навършени 14 г., трябва да бъде с Вас, за да се подпише лично на заявлението. Даже и родителите да са разведени, в консулството трябва да се явят и двамата, за да подпишат заявлението пред Консула. Изключение е само случаят, в който в съдебното решение е изрично указано, че единият родител е лишен от родителски права. Не забравяйте, че ако детето Ви пътува без Вас, за излизането му от Б-я е необходимо нотариално заверено пълномощно от двамата родители, че са съгласни то да пътува само или с конкретен придружител. Ако детето Ви е американски гражданин, няма бълг. паспорт и ще пребивава в Б-я за повече от 30 дни, му е необходима и виза. Визата е безплатна, заплаща се само такса за обработка на документите от 25 дол.
     · Ако бракът Ви е сключен в САЩ (независимо с бълг. или американски гражданин), за да си извадите нов бълг. паспорт, е необходимо предварително да регистрирате брака си и в България. За целта правите апостил на оригиналните документи тук, в Б-я се превеждат и заверяват, след което бракът се регистрира в общината по местоживеене на съпруга.
     · За издаване на лична карта са необходими същите документи, както и копие на акта Ви за раждане (или този на децата Ви ако вадите лични карти за тях).

Тина Стоева

Назад


Интернет дизайн