15 юни 2006 г.
Финикс среща София - на "Бермудския триъгълник"!

     Редакцията на "Български хоризонт", Аризона, беше представена от нашата колежка Дафни Кърчева - Орис на едно от културните събития в София.
     Ето и самата кореспонденция от България:


     В бившето кино "Витоша" на нашата столица сега е настанена книжарница "Хеликон". Това е царството на луксозни и изумителни с разнообразието си книги. Това е и своеобразен интелектуален център, в който писатели и актьори представят нови книги и правят литературни четения. Или просто сродни литературни души обменят мисли на чаша кафе в малкото, но много приятно кафене.
     На 25 май 2006 г., само два дни след получаване на наградата на СБП за поезия 2005, "Хеликон" организира премиерно представяне на "Бермудски триъгълник" - сборник от събраните творби на Маргарита Петкова.
     Книгата на нашата най-обичана съвременна поетеса и инициативата на това събитие са своеобразен подарък от приятелите и Богдана Карадочева и Пламен Тотев, по случай нейната 50-годишнина. Трудно е да се свърже тази цифра с чувствените, много младежки, на места дори щури и провокиращи традиционния морал стихове.
     На фона на Богдана Карадочевото им превъплъщение в музикални творби, започнаха изказванията на приятелите, компетентни литературни дейци и почитатели на Петкова. Макар и суперлативни, всички звучаха искрено и развълнувано. За Стефан Димитров - композитор на повечето от песните на Богдана по стихове на поетесата, поезията на Маргарита е "сама по себе си безспорно талантлива музика". За Пламен Тотев - автор на "Антология на българската любовна поезия", точно тази лирика е своеобразен връх, което и обяснява закономерното появяване на сборника.
     Богдана Карадочева пък сподели, че макар вече да е изпяла една трета от творбите в "Бермудски триъгълник", тя продължава да е изумена "как тази гениална поезия създава такава изумителна драматургия, като например в " … тя пияна от изпитаното вино, а аз пияна от погледа ти … "
     На срещата бяха и говореха топло за Маргарита Петкова, Весела Петрова (поетеса и редактор), Божана Апостолова (поетеса и издател на най-добрата българска литература), Виктор Самуилов, Васил Сотиров, Маргарита Методиева, Георги Борисов, Милица Божинова, Асен Масларски и още много знайни и незнайни почитатели на Маргарита Петкова.
     Казано по американски наистина "There was love in the air"! А каква по-голяма награда и подарък за една млада, 50-годишна поетеса?!

Дафни Кърчева - Орис
     
     __________________________
     Бермудски триъгълник. Любовна лирика
     автор: Маргарита Петкова

     Нахъсана и адски съвременна любовна лирика, източник на вдъхновение за много популярни хитове. Известна със стиховете си, станали основа за любими песни ("Иване, Иване", "Бермудски триъгълник", "Болката отляво"...), Маргарита Петкова е поетеса със забележителен талант, игриво перо и невероятна ирония. 23 години след изключителния си дебют с "Дива къпина" тя е авторка на 8 поетични книги (настоящата предлага най-хубавото от тях, както и непубликувани стихове - някои от тях са се предавали през годините от уста на уста, други са съвсем нови).
     През вратите на нейната поезия шумно нахлува делникът - с неговите проблеми и неговия език. Така се раждат земни, нерядко скандални, запомнящи се и много истински стихове за любовта. Толкова истински, че си личи: всичко това действително е изживяно - в Бермудския триъгълник на любовта.

     "Аз съм жена, дарена с много любов. Благодаря на Господ за всички тези мъже, които са ме обичали!" - Маргарита Петкова

     "Всеки неин стих звучи като предвестие. Тази Маргарита, тази изящна душа, истинска във всичко, като че ли е измислена от някой Гьоте, за да я противопостави на дяволското здравомислие." - Любомир Левчев

     "Нейната поезия е страхотна - земна, градска и сантиментална, с рефлекси и драми. Фактът, че съм изпяла десетки песни по нейни стихове, е красноречив - харесвам поезията й, вълнува ме изключително много." - Богдана Карадочева
__________________________

Назад


Маргарита Петкова
Маргарита Петкова раздава автографи на почитатели на нейната поезия
Интернет дизайн