15 юни 2006 г.
НАШАТА ПЪРВА СРЕЩА С БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПО СВЕТА
7 ДНИ, В КОИТО СЕ СЪЗДАДЕ ЕДИН НОВ ВЕСТНИК


     Това е историята на създаването на "Български Хоризонт"!
     Отидохме в Чикаго, за да представим нашия вестник. Втората Среща на Българските медии по света бе за нас първа. Вестникът ни бе най-младият - четири броя за три месеца.
     Темата на нашия доклад отразяваше кратката ни история - "Как се прави вестник за 30 дни!" Всъщност, вестникът ни бе създаден за 7 дни - през краткия мартенски престой на журналиста Климент Величков, който стана и редактор на вестника ни, във Финикс. Но за 30 дни бе издаден - събран, написан, отпечатан.
     За да центрирам вниманието на аудиторията върху основни факти и цели на вестника, представих поименно само инициаторите - Искра Балчева и Климент Величков.
     Климент Величков беше започнал редакторската си дейност в САЩ още през 2001 г. в Чикаго. Днес там има официално регистрирани, издавани, разпространявани 6 вестника, 1 радио, 2 телевизионни програми, в Срещата участва и един интересен чикагски уебсайт.
     Искра е участничка и медалист от 4 олимпийски игри, 7 световни първенства и многократен републикански шампион по гребане на България. Тя продължава и днес да обира първите места сред гребците ветерани в САЩ, Канада и Европа.
     След кратки разговори и визити до разни служби на щата Аризона и градската община на Финикс, Искра покани 10-15 души у дома си - това бе учредителната сбирка на нашия вестник. Тогава бе гласувано и името. След 2-3 седмици излезе Брой първи. Искра е един от издателите.
     Ентусиазмът на българската общност в Голям Финикс се проявява многократно - от учредителното събрание до безвъзмездната подкрепа при списването, разпространението и обратните отзиви. Мажоритарната собственост на вестника дава възможност на всички желаещи да участват в издаването му.
     Засега дейностите в изданието се разпределят в общи линии по следния начин.
     Искра Балчева - издател и мениджър. Реклами, спорт, контакти.
     Дафни Кърчева-Орис - издател, редактор и автор. В своята стихосбирка "Горчива наздравица" е поставила мотото: "Нямах часовник, имах мечта! Имам часовник, нямам мечта..." Автор на стихове и есета; Литератор, журналист, преводач; Поет по душа, учител по призвание. Присъства и на пазара за недвижими имоти.
     Надя Милчева - издател, редактор и автор: Рубриката "От А до Я на пазара за недвижими имоти"; Професия от седем години - недвижими имоти. Собствена консултантска фирма за имоти, инвестиции, финансиране, маркетинг. Литератор, журналист, преводач. Професионално отношение и стаж към издателство и писане.
     Жак дьо Бал - графично оформление на първата страница и на логото на вестника; аристократ по душа, егоцентрик по дух; художник по професия; ваятел на идеи, образи, модели; точен език.
     Веско Милчев - редактор и съавтор на спортната и на хумористичната страници; води счетоводството на вестника; инженер и икономист по професия; естет по душа; изтънчен ценител на красота и стойности; "подвижна енциклопедия" за събития, имена, дати; критична мисъл.
     Ради Атанасов - предложи името - "Български Хоризонт"; разпространение и реклами на вестника; стил, стандарт, елегантен мениджмънт; критичен предприемчив дух; състезател по футбол; доказан специалист в ресторантския бизнес - доказателство "Рестрорант Риналди".
     Георги Балчев - създателят на уеб-сайта на вестника. Професия: графичен и уебсайт- дизайн; компютри и всичко, което се прави с тях. Фотограф. Широк спектър от интереси и дейности.
     Нина Косева - компютърен дизайн на рекламите: естет по призвание и професия; специалност компютри. Обича красивото в живота и прави живота на хората около нея по-красив.
     Деси Чолакова - води счетоводството на вестника; работи в банка; трезва мисъл, прагматичен подход към живота; Чар и усет към изящното.
     Николай Николов - поддръжка на уебсайта на вестника; Компютърен специалист - акуратен и изключително отговорен професионалист.
     И нашите приятели от Чикаго:
     Редакторът на изданието - журналистът Климент Величков, име в българската спортна преса, редактор и на български издания в Чикаго. Спортист по дух, журналист по призвание.
     Също и Диана Цанкова - компютърен дизайн, ръководител на предпечатната подготовка на вестника ни в Чикаго.
     От третия си брой вестник "Български хоризонт" се печатa във Финикс.

Надя Милчева

Назад


Втората Среща на Българските медии по света
Надя Милчева (“Български хоризонт”) по време на Срещата

Пресфото БТА, Снимки: Владимир Шоков

Интернет дизайн