15 юни 2006 г.
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА АМЕРИКАНСКО ГРАЖДАНСТВО

     1. Срок от получаване на статута постоянно местожителство (зелена карта) до подаването на молбата за гражданство: 3 години за хора, които са придобили зелена карта чрез женитба за американски граждани и 5 години за всички останали категории (изключение правят тези, които са служили в aмериканската армия повече от 3 години). Технически законът позволява подаване на документите и в рамките на 90 дни преди навършването на 3-те или 5-те години.
     2. Сумарно физическо присъствие на територията на САЩ: след като извадите всички дни, в които сте отсъствували от страната през последните 3 или 5 години (в зависимост от категорията, която Ви квалифицира за получаване на гражданство както е обяснено в точка 1.), трябва да докажете, че физически сте пребивавали в САЩ поне половината от съответното за категорията време, т. е. една година и половина за придобилите зелена карта чрез женитба за американски граждани, и две години и половина за всички останали категории.
     3. Непрекъснатост на престоя в САЩ: прието е, че отсъствия, по-малки от 6 месеца не нарушават продължителността на престоя в САЩ. Ако отсъствието е повече от 6 месеца, но по-малко от една година може да се представят доказателства за оборване на презумпцията, че има прекъсване в постоянното пребиваване в страната. (Ако останете извън САЩ повече от една година, не може да влезете обратно със зелената карта и тя може да Ви бъде отнета.)
     4. Местожителство в съответния щат: поне 3 месеца преди подаване на документите трябва да сте живели в щатa, който вписвате като местоживеене в молбата за натурализация.
     5. Успешно полагане на изпита по история на САЩ и английски език: Изпитът се състои от 10 устни въпроса по история, от които трябва да отговорите вярно на поне 6 и едно писмено изречение. Кандидатите могат да се освободят от изискванията за говоримо и писмено владеене на езика, ако попадат в една от следните категории: (а) към деня на подаване на документите за гражданство са пребивавали на територията на САЩ със зелена карта за период от 15 години и са на възраст повече от 55 години; (б) пребивавали на територията на САЩ със зелена карта за период от 20 години и са на възраст повече от 50 години; или (в) имат заболяване, за което доктор е установил, че създава пречка за кандидата да усвои езика.
     6. Добър морален облик: Дори малки наглед провинения могат да бъдат пречка за навременното получаване на гражданство. Например, притежателят на зелена карта не може да подаде документите си за гражданство ако през последните 5 или 3 години (в зависимост от категорията по точка 1):
     · Кандидатът е извършил или е осъден за едно или повече престъпления свързани с морална низост (в това определение може да се включи управление на автомобил под влиянието на алкохол, кражба в магазин, дори и на стойност $20 и т. н.)
     · Извършил е и е осъден за две или повече криминални деяния, за които сборната му присъда е повече от 5 години затвор.
     · Извършил е и е осъден за нарушаване на закона за наркотици (изключение е ако има само едно провинение за притежаване на максимум 30 грама марихуана)
     · През последните 5 години е лежал в затвора за срок от 180 или повече дни като резултат от присъда
     · Участвувал е и е осъден за две или повече хазартни нарушения
     · Основният доход на кандидата е от нелегален хазарт.
     · Практикувал е проституция
     · Оказвал е помощ на чужденци за нелегално преминаване на границата на САЩ.
     · Кандидатът е или е бил алкохолик
     · Кандидатът е или е бил полигамист (многоженство)
     · Кандидатът се е поставил нарочно в несъстоятелност, за да избегне плащането на издръжка на деца или съпруга или умишлено отказва да ги издържа
     · Даване на фалшиви показания под клетва с цел получаване на имигрантски облаги.
     Службата за имиграция и гражданство обаче не е ограничена от законовия срок, за който трябва да се докаже добър морален облик. Човек, който е осъден за убийство или за т. нар. тежки престъпления ("aggravated felony"), не може да получи гражданство, дори и престъплението да е извършено преди повече от 5 години. Терминът "тежки престъпления" включва изнасилване на малолетно лице; пренасяне и търговия на наркотици или нелегална търговия с експлозиви или оръжие; кражба с взлом, включително и получаване на откраднати пари, за което присъдата е най-малко една година; отвличане с цел търсене на подкуп; детска порнография; поправяне или нанасяне на изменения в паспорт с цел измама, когото присъдата е най-малко 12 месеца; някои престъпления свързани с корупция и рекет; измама където загубата за жертвата е повече от $10,000; укриване на данъци, където загубата за държавата е повече от $10,000 и др.
     Деца под 18 години на американски граждани придобиват американско гражданство директно от родителите си ако са вече притежатели на зелени карти. За тях може да се кандидатства директно за американски паспорт, а издаването на удостоверение за гражданство (Certificate of Citizenship) е само формалност. Ако дете под 18 години на натурализиран гражданин не притежава зелена карта, то родителят трябва да подаде петиция за имигрантска виза (зелена карта) и едва след одобряването на зелената карта възниква правото на детето за гражданство.

     ИМИГРАЦИЯ ПО РОДНИНСКА ЛИНИЯ
     Роднински категории, за които могат да се подадат петиции за зелени карти:
     А/ Категория "непосредствени роднини" (immediate relatives): съпрузи, неженени деца под 21 години и родители на американски граждани. В тази категория се включват и заварени деца на американски граждани под 21 години, но само ако бракът между американския гражданин и родителят на детето е сключен преди то да навърши 18 години. За тази категория няма ограничение на броя на зелените карти и затова изчаквателните срокове са само за обработване на документите, като съответно са по-кратки.
     Б/ Категория 1: неженени деца на американски граждани над 21 години*
     В/ Категория 2А: неженени деца под 21 години и съпрузи на хора със зелени карти*
     Г/ Категория 2Б: неженени деца над 21 години на хора със зелени карти*
     Д/ Категория 3: женени деца на американски граждани*
     Е/ Категория 4: братя и сестри на американски граждани*
     [*Тази категория има ограничение на бройката зелени карти. Направи справка с Виза Бюлетин (Visa Bulletin) за текущия месец]
     Когато за кандидата има бройка за зелена карта и трябва да се яви на интервю, човекът, който е подал петицията трябва да представи Финансова декларация (Affidavit of Support), данъчните си форми за последните 3 години, както и доказателство, че в момента работи. Данъчната форма за последната година трябва да показва доход, който съответства на 125% от определената грница на бедността (poverty guidelines). Ако човекът подал петицията не изпълнява тези изисквания, може да се вземат под внимание и негови спестявания, акции, недвижими имоти и т.н. Ако въпреки всичко средствата не са достатъчни, тогава трябва да има допълнителен спонсор, който да подпише втора финансова декларация и да приложи изброените по-горе документи за собствените си доходи.

LAW OFFICE OF TZVETELINA BOYNOVSKA
505 N. LaSalle, Suite 375, Chicago, IL 60610
Tel: (312) 222-9353
Fax: (312) 222-9359
tboynovska@yahoo.com

Назад


АМЕРИКАНСКО ГРАЖДАНСТВО

Интернет дизайн