15 юни 2006 г.
ЗАПАЛЕТЕ СВЕЩ В ХРАМА...

     ...Нашата сънародничка Ангелина Трифонова почина на 24-ти май, т.г. Повечето я познавахме като Анжелика, жената, която живееше в сградата към Църквата, почистваше, помагаше в неделните дни при събирането ни след Службата.
     Само преди година тя и приятелят й пристигнаха от Детройт във Финикс с надеждата за помощ, защото Анжелика беше болна от рак и беше й необходима операция.
     Тя нямаше много средства, нямаше работа и споделяше съдбата си с хората, които посещаваха Църквата в неделя. И искаше да я чуят.
     И наистина, помощ дойде от много страни и от много хора. Първият чек, за да се започне с лечението, бе изписан от събраните за Църквата средства, но после какво да се прави? Църквата не разполага с много средства, но ето че наши сънародници, запознати със съдбата на тази жена, дариха средства да се основе фонд за подпомагането.
     Започват да се търсят наши сънародници в областта на медицината и се намират двама българи - лекари, готови да помагат до край.
     Анжелика беше оперирана преди година. Започна химиотерапия, която продължи дълго време.
     Трябваше добра организация, много хора с добри сърца се събираха, за да могат общо да си помагат и водят Анжелика до болницата и обратно. Много хора прекараха много безсънни нощи, за да бъдат в болницата, да помогнат при някои изисквания за провеждането на лечение. Мнозина се молеха за спасението й.
     Тя обичаше живота и все се надяваше, че един ден отново ще стъпи на крака и тогава и тя ще има възможност да помага на нуждаещите се.
     Анжелика обичаше децата и често казваше: "Само около дечицата забравям за болестта си" и често гледаше дечицата на онези, които имаха нужда от това.
     През последните два месеца нещата се усложниха, болестта напредна и Анжелика беше само на легло.
     Последното й желание беше да види дъщеря си Вили, която е в България. Но на Вили не й разрешават да дойде до тук. Тогава една наша сънародничка се опитва да издействува виза за Вили и успява.
     Майка и дъщеря се срещат отново след осем години, но прекарват заедно само 8 дни. Смъртта ги разделя отново.
     Но смъртта, макар и победителка в този случай, бледнее пред делото на тези наши сънародници, дали много от себе си за една българка, далече от Родината, отишла си от света в чужбина.
     Мислех първо да изредя имената на тези наши сънародници, които положиха толкова много топли грижи за Анжелика, но после се отказах. Имената им не са важни, не е нужно да се помнят те, но се помнят делата на тези хора! Себеотрицанието им, на което бях свидетел, е велико нещо, Божие нещо, и то трябва да се разкаже и запомни от нас. Благодарна съм, че познавам такива хора, те са между нас тук, в този топъл град и искам и вие да знаете за тях.
     И ако някой някога ви запита - кои са тези хора - кажете им, че могат да ги видят в неделя в Църквата "Света София".

От една българка за друга

Назад


Запалете свещ...

Интернет дизайн