15 юни 2006 г.
Варненско лято 2006

     Освен курортно-атрактивна дестинация, през май-юни Варна се налага и като своеобразен културен център, особено с утвърдения вече за 14-ти път международен театрален фестивал.
     На 31 май, "Варненско лято 2006" бе открито с постановката на Кригор Азарян "Трамвай желание" (Театър "Българска армия"), предходена от празничните слова на Митко Тодоров, председател на Българската асоциация за театър (БАТ), на кмета Кирил Йорданов и на артистичния директор на фестивала проф. Цветана Манева.
     Драматичният театър "Стоян Бъчваров" събра стотици ценители на сценичното изкуство, дошли от близо и далече да се насладят на красотата му. Десетдневният театрален маратон включва творби от България, Румъния, Швейцария, Полша, Япония, Великобритания, Бразилия, Белгия, Унгария и дава основания, както се изрази кметът на града: "Варна да кандидатства за културна столица на Стария континент през 2014 г."
     Фестивалът е плод на общите усилия на Министерството на културата, БАТ и община Варна, но е жив, защото Варненската публика е прегърнала идеята му, обича го и го подкрепя. Програмата на театралния форум включва произведения както за възрастни, така и за деца. Сцените са в зали, по кафенета и фоайета или просто на площада или улицата. Цяла Варна кипи в творческа атмосфера. Популярни лица от сцената, екрана и различни български медии са нещо обичайно тук.
     Като своеобразен фойерверк на откриването се превърна и вторият спектакъл от следващия ден "Exulfet" на единствения уличен театър в Полша край фонтаните на Варненския драматичен театър. Включвайки огъня и водата като основни изразни средства, третирайки исконни Библейски и религиозни теми, шоуто прехвърли мост между съвремието и средновековната мистерия и направи меродавни заявления.
     Подобен ефект остави и модернизираното интерпретиране на Йовковата "Боряна" от Варненския театър под режисурата на Десислава Боева. Сценичното решение на пиесата внушава още по осезателно актуалността на темите за греха, алчността, отчуждението, любовта и опрощението.
     В "Пенсионер по възраст" Урсула Мартинес - Лондон, с помощта на различни аудио-визуални средства в кабаретно изпълнение осезаемо представя на зрителя своята пародия.
     Гост на фестивала е министърът на културата Стефан Данаилов, проявил интерес към много спектакли, сред които представлението на танцовата компания "Номади" от Токио, румънският спектакъл на "Дванадесета нощ" , както и "Лица и истории" на японската трупа.
     Панорамната програмата на "Варненско лято 2006" е наистина на световно ниво и това е достатъчно само по себе си да го определи като най-значимото театрално събитие у нас.

Варна,
Дафни Кърчева - Орис

Назад


Варненско лято 2006
Варненско лято 2006
Интернет дизайн