15 юни 2006 г.
Втора световна среща на българските медии - Чикаго, 2006
Български картини в американска среда


     Вярна на своята мисия и апостолски дух художничката Кина Бъговска, която е централна фигура и в редакционния екип на вестниците "България 21 век" и "Старт БГ", с лекота и артистичност организира и направи деветата, седемнадесета или шейсет и четвърта изложба на българско изкуство в Чикаго /самата тя не ги брои/, откакто е в този град и се занимава с изкуство и журналистика.
     И този път бяха съчетани добрият й авторитет и железни връзки с американските институции в града, та българските картини се появиха на едно от най-посещаваните места в Даун Таун. Имаше и още едно събитие - Втората световна среща на българските медии в Чикаго, за която бяха дошли български журналисти от цял свят, нашият посланик от Вашингтон, и още доста други хора. Привършваше и Конкурсът "Васил Левски" в Чикаго, с който започнаха всенародните тържествени чествания на 170-годишнината от раждането на Апостола.
     Нямаше опасност да падне Кина от трите стола, защото не седеше на тях - през цялото време трябваше да тича, щото активно вземаше участие във всичко това.
     В изложбата участвуваха 16 художника от САЩ с 30 свои картини.
     Трежърът на Кук Каунти Мария Папас, кандидат за сенатор в предишните избори и асистентката й по имигрантските въпроси и етническите медии Пат Михалски, домакини на изложбата, създадоха познатата приятна атмосфера при откриването. Много допринесе за нея и атрактивното спонсорство на една от най-големите в света корпорации за недвижимости Countrywide. Валентин Георгиев поднесе приветствие от фирмата, осигурила прекрасен дом на хиляди наши сънародници.
     Имаше още и музика, много добра музика от международния дует Петя Бъговска и Марк Сонгсен.
     Получи се приятно и постоянно търсено събитие, при което моментът на интеграция между нашата общност и култура и американското общество се усеща особено силно.
     Картините на нашите художници събраха много похвали и бяха оценени като високо професионално жизнерадостно изкуство.

Владислав ЗАГОРСКИ

Назад


Български картини в американска среда
При откриването на изложбата /отляво надясно/: Генералният консул на България в Чикаго Иван Сотиров, художниците Ралица Владимирова и Василен Васевски, посланикът на Република България в САЩ Елена Поптодорова, художничките Ина Караджова и Кина Бъговска, домакинът от американска страна Мария Папас.

Български картини в американска среда
Трежърът на общината Кук Каунти Мария Папас и музикалният дует Петя Бъговска - Марк Сонгсен.
Интернет дизайн