30 май 2006 г.
ТЕНДЕНЦИИ И КЛАСИКА В ИМИГРАЦИОННАТА ПОЛИТИКА НА САЩ
БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЧИКАГО - ПРОЛЕТ 2006
Българо-Американска Асоциация
Семинар "ПРАВНИ ПРОБЛЕМИ И УСЛУГИ ЗА БЪЛГАРИ В ЧИКАГО"


     Поместваме доклада на адвокат София Знаймер пред Пролетната сесия на семинарите на Българо Американската Асоциация в Чикаго. В него са засегнати и най-новите проекти за промени в така дълго подготвяния проектозакон, с който ще се решат и проблемите на около 12 милиона работещи в САЩ чужденци с неоформени документи. Законът все още не е гласуван, но независимо от това много от основното му съдържание вече излезе наяве и то е в основата на коментарите на адвокат Знаймер. Те имат за цел да подготвят отрано онези наши сънародници, които с нетърпение очакват положително решение на техния проблем. Ще публикуваме и всичко необходимо от новия закон веднага след като бъде подписан.

“Старт”


     ЩЕ ИМА ЛИ ПРОГРАМА ЗА ГОСТИ - РАБОТНИЦИ?
     След терористичните актове на 11 септември 2001, Камарата на Представителите, доминирана от републиканците, прие законопроект HR4437, който заплашва да превърне незаконните имигранти и техните помощници в криминални престъпници. Проектозаконът предвижда налагането на огромни глоби и затвор за работодатели на нелегални работници и планира построяването на ограда, дълга 700 мили, на границата с Мексико. Финансовите, организационните и социалните последствия от тази недообмислена схема са умопомрачаващи, особено като се има предвид, че децата на много от нелеганите имигранти са граждани на САЩ. По много причини, този законопроект е малко вероятно да стане закон, но каквато и мярка да се приеме от Сената, тя трябва да бъде съгласувана със законопроекта приет от Камарата на Представителите.
     Преди да отиде в отпуска, Сенатът обсъждаше своя версия на проектозакон, която вероятно ще стане отправна точка за подновени дискусии. Ние предлагаме обобщение на това предложение, като подчертаваме, че това предложение не е прието от Сената, не е съгласувано с проектозакон HR4437 на Камарата на Представителите, и не е закон.
     Затова предупреждаваме всички имигранти да не се подлъгват от примамливи предложения, за записване в списък на чакащите за този закон и за подобни измами. Пазете си парите, следете новините, и се обадете на лицензиран адвокат с репутация за съвет.

     Обобщение на предложението на Сената, преди пролетната отпуска
     I. В САЩ НАД 5 ГОДИНИ ОТ ПРЕДИ 5 АПРИЛ 2001
     Начин да кандидатства за зелена карта и евентуално за гражданство.
     ГОДИНА 1
     Подава молба за временен законен статут.
     Задължителни стъпки:
     1. Платете глоба от $2,000
     2. Докажете, че сте работили поне 3 год.
     3. Трябва да имате работа през цялото време
     4. Трябва да преминете през разследване и криминални проверки
     5. Трябва да докажете, че знаете добре английски
     6. Трябва да докажете, че сте си платили всички федерални и щатски данъци
     7. Докажете, че сте се регистрирали към военните (Selective Service), ако това се отнася за вас
     ГОДИНА 6 (приблизително)
     Можете да кандидатствате за зелена карта САМО СЛЕД като всички легални имигранти, които чакат, вземат зелена карта. Трябва да докажете, че сте работили без прекъсване и да повторите стъпки 4 до 7, изброени горе.
     ГОДИНА 12 (приблизително)
     Може да подадете молба за гражданство. Трябва да задоволите всички изисквания за натурализация, изброени в четвърта точка.
     ______________________
     II. В САЩ ПОД 5 ГОДИНИ, НО ПРЕДИ 7 ЯНУАРИ 2004
     Ще имате право да подадете молба за временно разрешение за оставане в САЩ и да останете и работите в САЩ до 3 години. Ще имате право да подадете молба за зелена карта и евентуално за гражданство.
     ГОДИНИ 1 ДО 3
     През този 3-годишен период, ще имате следните 3 алтернативи:
     1. Можете да подадете молба за зелена карта на базата на валидна петитиция подадена от квалифициращ се член на семейството.
     2. Можете да подадете молба за временна неимигрантска виза.
     3. Можете да подадете молба за програмата за гости работници H-2C
     При всички случаи вие трябва напуснете САЩ и да отидете на граничен пункт и да влезете отново в САЩ в срок от 3 години, за да дадете ефект на новия статут.
     ГОДИНА 8-10 (приблизително)
     Ако сте сред тази категория имигранти, ще можете да кандидатствате за зелена карта, ако имате одобрена петиция за имигрантска виза и повторите стъпки от 4 до 7 изброени в точка I. Тези апликации ще бъдат разгледани след апликациите на имигрантите описани в точка I.
     ГОДИНА 13-15 (приблизително)
     Може да подадете молба за гражданство. Трябва да задоволите всички изисквания за натурализация, изброени в четвърта точка.
     ______________________
     III. В САЩ СЛЕД 7 ЯНУАРИ 2004, МОЖЕ ДА УЧАСТВА В ПРОГРАМАТА H-2C
     Ако сте сред тази категория, трябва да напуснете САЩ, но запазвате правото си да кандидатствате за новата H-2C програма за гости работници в бъдещето. Вие трябва да се върнете в родната страна, за да имате право да кандидатствате за тази програма.
     Годишната квота за този вид визи ще бъде 325,000, като тази бройка ще се променя на базата на коефициент, определен от пазара.
     В проектозакона има постановка за компромис относно 3 и 10-годишната забрана на хора, стояли нелегално в САЩ, както и опрощаване на други видове нарушения, което е по усмотрение на правителството.
     Вие трябва да докажете следното:
     1. Че сте квалифицирани да изпълнявате предложената работа
     2. Че имате предложение за работа
     3. Трябва да платите $500 такса
     4. Трябва да преминете през медицински преглед
     5. Трябва да преминете през разследване и криминална проверка
     Не може да останете без работа над 60 дни.
     Работодателят трябва да подаде петиция до Отдела по труда и Отдела за домашна сигурност.
     Клетвената декларация на работодателя до Отдела по труда трябва да включва следните твърдения:
     1. Че работодателят ще ви плати минималната заплата, определена от Отдела по труда
     2. Доказателство, че се е опитал да намери американски работници
     3. Че няма стачка или уволнения на американски работници.
     ______________________
     IV. ПЪТ ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕГА ВЛИЗАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ С НОВАТА H-2C ВИЗА
     ГОДИНА 1
     Moже да търсите спонсор за зелена карта (чрез ПЕРМ), докато сте във временен статут H-2C.
     ГОДИНА 4
     Може да се самоспонсорирате след 4 години в статут H-2C.
     ГОДИНИ 8-10 (приблизително)
     Може да кандидатствате за зелена карта. Трябва да задоволите всички критерии изброени в стъпки 4 до 7 в точка I.
     КАКВИ СА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ГРАЖДАНСТВО ЧРЕЗ НАТУРАЛИЗАЦИЯ
     Трябва да бъдете със зелена карта 5 години или ако сте женени за американски гражданин, след 3 години.
     Също трябва да докажете следното:
     1. Определен период на продължително местожителство в САЩ и физическо присъствие в САЩ.
     2. Знание на английски език
     3. Знание на историята и правителственото устройство на САЩ.
     4. Добър морален характер
     5. Че следвате принципите на американската конституция.
     6.Че имате положително отношение спрямо САЩ
     7. Доказателство, че всички данъци са платени
     ______________________
     ИМИГРАЦИЯ ЧРЕЗ РАБОТА
     Временни неимигрантски визи
     H-1B визи--Специализирани работници
     Този вид виза се издава на професионални работници, които притежават специализирано образование за работа, която изисква минимум бакалавърска степен за приемане в професията и за която чужденецът трябва да притежава квалификациите, изисквани от работата. Преди подаване на молбата до имиграционния отдел, законът изисква молба-декларация, описваща условията на труд, при което работодателят декларира, че ще изплаща минимална заплата, определена от Депарамента на труда. Петицията за H-1B виза се подава от работодателя и началният престой е 3 години, и може да се продължава максимум до шест години с някои изключения. Съпрузите и децата имат право на производен статус, за който се дава виза H-4 и нямат право на работа. Визата H-1B позволява двойно намерение. Работникът има право да смени работата, само ако нов работодател подаде молба за смяна на работодателя. Възможно е работата да не е на пълен работен ден. Годишен лимит на бройките е 65,000 плюс 20,000 за чужденци, които са завършили с магистърска или по-висока степен от университет в САЩ. Имиграционната служба може да обработи този вид петиции за 15 дни.
     H-2B визи--Временни работници
     H-2B визите се издават за сезонна или временна работа, при която има временна нужда от определени умения. Издава се максимум за три години, в интервали от по една година, и не позволява двойно намерение. Преди да бъде издадена, работодателят трябва да получи удостоверение от Департамента на труда, че няма американски работници с тези умения.
     L Визи--Международен трансфер на персонал
     L визите се издават при трансфер на служители в международни фирми. Фирмите трябва да са свързани чрез обща собственост и контрол и работодателят в САЩ трябва да докаже, че връзката е тази на фирма-майка, дъщерна фирма, филиал, клон, или поделение. Този вид визи се издават само за определени позиции--мениджъри, офицери на висока длъжност и работници с познания за продуктите и процесите на фирмата. За мениджъри и офицери на висока длъжност се издава виза L-1A, с максимален период на престой 7 години, а на работници със специализирани познания се издава L-1B, с максимум престой от 5 години. Този вид виза изисква чужденецът да е работил една година през последните 3 години за фирмата в чужбина, която има квалифицирана връзка с фирмата в САЩ. Съпрузите имат право на производен статус L2 и имат право да кандидатстват за разрешение за работа.
     Е Визи--За тези с предприемачески дух
     E визите се издават по двустранен договор и в зависимост от договора, се дават на тези, които искат да създадат бизнес в САЩ (E-2) или да търгуват в САЩ (E-1). Между България и САЩ има двустранен договор за инвестиции и български предприемачи могат да се квалифицират за      Е-2. Тези визи се издават за две години при нов бизнес, и могат да се удължават без ограничение в пет годишни интервали докато съществува бизнесът. Съпрузите на предприемачите имат право на производен статус, също Е-2, който им позволява да кандидатстват за разрешение за работа. Разрешеният престой за инвеститори е две години, като при всяко влизане се дава продължение с нови две години. Следователно, притежател на Е-2 виза може да я удължава безкрайно--при всяко влизане в САЩ получава нови две години престой. Условието за издаване на тази виза е инвеститорът да е гражданин на страната, подписала двустранния договор. Инвестицията трябва да бъде значителна и във функциониращо предприятие. Освен това инвеститорът трябва да има контрол върху инвестицията, и инвестицията трябва да е поставена в търговски риск. Чужденецът трябва да идва в САЩ за да развива и ръководи предприятието или да е работник, който притежава критични умения за развитието на предприятието.
     Други визи
     I визи-- Представители на чуждестранни информационни медии, съпрузи и деца
     O визи-- Чужденци с извънредни способности в науката, изкустото, образованието, бизнеса, или спорта
     P-1 визи-- -Спортисти или членове на изпълнителски състави с международно признание - 5 години първоначално, до 10 години престой (за групи, 1 година първоначално, 1 година продължения, без лимит)
     P-2 визи-- Творци и изпълнители в програми на обменни начала - първоначално 1 година, 1 година продължения
     P-3 визи-- Творци и изпълнители в културно уникални програми - първоначално 1 година, 1 година продължения
     P-4 визи-- Деца и съпрузи на чужденци с P виза
     Q визи-- Участници в програми за културен обмен - максимум 15 месеца
     U визи-- Жертви на престъпление, които сътрудничат на властите
     T визи-- Жертви на трафик на хора
     ______________________
     
ЗЕЛЕНА КАРТА ЧРЕЗ РАБОТА
     Удостоверение от Отдела по труда
     Законът счита, че всеки чужденец, който идва в САЩ с намерение да работи на постоянна длъжност ще отнеме работно място от американски работник. Затова законът смята такъв чужденец за недопустим без доказателство, че за работното място няма достатъчно американски работници. По тази причина, работодател, който иска да спонсорира чуждестранен работник за зелена карта, трябва да получи удостоверение от Департамента на труда, че за тази длъжност няма достатъчно американски работници и че, следователно, чуждият работник няма да измести американски работници.
     Работодател може да спонсорира чужд гражданин за каквато и да е длъжност, за която няма достатъчно американски работници. Длъжността трябва да бъде за пълна работна седмица и да бъде отворена за всеки американски работник, който подаде молба. Освен това изискванията трябва да бъдат обичайните за длъжността и не трябва да бъдат концентрирани около квалификацията на чужденеца, нито да има изисквания, които са прекалено ограничаващи. Например, работодател не може да търси автомонтьор и да има изисквания за диплома по философия, тъй като тази диплома не е нормалното изискване за тази длъжност Освен това работодателят трябва да плаща поне минималната за бранша заплата в дадената област. Ако за работата кандидатства американски работник, който е квалифициран и който е съгласен с условията, работодателят не е длъжен да го наеме, но не може да продължи с процеса за зелена карта тъй като няма да може да докаже, че няма квалифицирани американски работници.
     Удостоверение от Департамента на труда (Labor Certification) чрез PERM е първата стъпка в процеса и се подава чрез интернетната система PERM. За да получи такова удостоверение, работодателят трябва да докаже на Департамента на труда, че за длъжността няма американски работници които да искат или да могат да я изпълняват. За тази цел, работодателят трябва да представи доказателства, че в продължение на шест месеца преди подаването на молбата е търсил работници, но без резултат. Отделът по труда изисква от работодателя да премине през строго определени стъпки, преди да може да подаде молба за такова удостоверение.
     Датата на подаването на молбата до Департамента на труда е така наречената приоритетна дата, която осигурява място на чуждестранния работник на опашката за имигрантски визи, за които има годишна квота.

     Имигрантска молба
     Имигрантска молба е втората стъпка в процеса и се подава след получаване на удостоверението от Департамента на труда. Независимо от ускореното обработване на молбата от Департамента на труда, това е само първата стъпка в процеса за получаване на зелена карта. След нейното одобрение, работодателят трябва да подаде петиция до Отдела по домашна сигурност. При тази стъпка, работодателят иска от имиграционния отдел да издаде имигрантска виза на чуждия гражданин на базата на длъжността, за която Департаментът на труда е удостоверил, че няма достатъчно американски работници. При тази стъпка работодателят трябва да докаже, че към датата на подаването на молбата до Департамента на труда (първата стъпка), е имал достатъчно пари да плати минималната заплата и да представи доказателсва, че чужденецът е бил квалифициран да работи на тази длъжност в деня на подаването на молбата в Департамента на труда.

     Промяна на статута
     Промяна на Статута от Неимигрант на Имигрант (Adjustment of Status) или обработка от консулска служба (Consular Processing) е последната стъпка в процеса за получаване на зелена карта чрез работа. Ако петицията на работодателя за имигрантска виза (стъпка 2) е одобрена и ако молбата е достигнала приоритетната дата, чуждият гражданин има право да подаде молба до правителството за зелена карта (в някои случаи стъпка 2 и 3 се подават едновременно). Ако чуждестранният работник е на територията на САЩ и не е бил извън статут над 180 дни, може да подаде молба за промяна на статута (Adjustment of Status) и за разрешение за работа, без да напусне САЩ. Обикновено 90 до 120 дни след подаването на молбата за работа чуждестранният работник ще получи разрешение за работа.
     От друга страна, ако чуждестранният работник е влезнал нелегално или е бил извън статут над 180 дни, единственият начин да получи зелена карта е чрез консулския отдел в родната страна (Consular Processing). Изключение са само хората, които влизат под силата на параграф 245(i) от закона, който дава възможност на нелегални чужденци да променят статута без да напускат САЩ като платят $1000 глоба или тъй наречения Лайф Акт ((Life Act) (това са хора за които има подадена молба или петиция преди 30 април 2001 и които са присъствали физически в САЩ на 21 декември 2000).
     Единственият избор за хора които са тук нелегално и които не подлежат на този закон е или да напуснат САЩ и да кандидатстват за зелена карта чрез консулския отдел, като рискуват евентуална десет годишна забрана за завръщане в САЩ, или да не подават молба за третата стъпка, а да продължат да стоят незаконно в САЩ и да се надяват на промяна на закона, който може и да бъде променен скоро.
     Следователно, за да получи зелена карта на базата на одобрена имигрантска петиция, която от своя страна е била одобрена на базата на удостоверение от Департамента на труда че няма американски работници за дадена длъжност, работникът трябва да задоволи две основни изисквания. Първо, имигрантската петиция трябва да е достигнала приоритетната си дата, и второ, чуждият работник трябва да е допустим в САЩ като постоянен жител.
     По тази причина, приоритетната дата е много важна, тъй като тя определя позицията на чуждия гражданин на опашката за имигрантски визи, които се раздават според определена годишна квота. Това означава, че независимо, че чуждият работник може да има удостоверение от Департамента на труда и одобрена петиция от Отдела за домашна сигурност, няма да може да кандидатства за третата и последна стъпка (независимо дали е на територията на САЩ или чрез консулския отдел) докато не излезе неговата приоритетна дата (т.е., докато Държавният департамент не обяви че се раздават имигрантски визи на хора, които са подали първоначалната молба на определена дата). Понеже се раздават няколко хиляди визи на година, а хората с одобрени петиции в някои категории надвишават годишната квота, понякога се налага да се чака няколко години преди да може да бъде подадена молба за третата стъпка (независимо дали е за промяна на статута в САЩ или за обработка чрез консулския отдел). Приоритетните дати се публикуват всеки месец от Държавния департамент и могат да бъдат намерени на интернета във Виза Бюлетина на www.travel.state.gov
     Ако приоритетната дата на чуждестранния работник е излязла и той е подал за промяна на статута или молба до консулството за имигрантски статут, трябва да докаже че е допустим за постоянно жителство. Това означава, че трябва да представи медицинско свидетелство, че не е болен от заразна или друга болест от обществена значимост, че няма сериозно криминално минало, че не е заплаха за държавната сигурност, че няма имиграционни нарушения и други. За някои от причините за недопустимост, има процедура за получаване на компромис (или така наречената уейвър). Ако чуждестранният работник е бил в депортация или в процес на премахване (ремувал), както и ако има криминално минало, дори и да е за дребно престъпление, непременно трябва да потърси компетентен съвет преди да подаде молба за третата стъпка. Даването на зелена карта е по усмотрение на имиграционните власти и тяхното усмотрение не подлежи на федерален апил. По тази причина молбата за третата стъпка трябва да бъде максимално документирана, за да убеди имиграционните власти, че чуждестранният работник заслужава зелена карта и че е в интерес на обществото да я получи.

     Държавни агенции, които участват в имиграционния процес и в проверки на имигрантите
     Департамент за национална сигурност (DHS)
     Отдел за гражданство и имиграционни услуги (USCIS)
     Отдел за имиграция и митници (ICE)
     Отдел за митници и гранична охрана (CBP)
     Департамент на правосъдието (DOJ)
     Офис на Изпълнителната власт за преразглеждане на имиграционни дела (Executive Office of Immigration Review)
     Включва имиграционните съдии и Борда за имиграционни апелативни обжалвания (BIA) (някои дела могат да бъдат обжалвани и до федералните апелативни съдилища)
     Административния офис за обжалвания (AAO)
     Държавен департамент (DOS)
     Департамент на труда (DOL)
     Департамент на търговията (Department of Commerce)
     Бюро за индустрия и сигурност
     Департамент на финансите (Department of Treasury)
     Данъчна служба (IRS) и Офис за контрол на чуждестранни авоари (Office of Foreign Assets Control)
     Администрацията за социално осигуряване (Social Security Administration)
     Департамент по здравеопазването и социалните грижи (Department of Health and Human Services)
     Други агенции (ФБР, ЦРУ, и т.н.)

Назад


АДВОКАТ СОФИЯ ЗНАЙМЕР
АДВОКАТ СОФИЯ ЗНАЙМЕР
Sofia Zneimer, Jasinsky Immigration Law, LLC
2400 North Western Avenue, 203, Chicago, IL 60647
Tel. 773.276.7706,
Email: sofia@jasinsky.com
www.jasinsky.com

София Знаймер практикува имиграционно право в Чикагo като адвокат към офиса на Jasinsky Immigration Law, LLC, където представлява международни компании, бизнесмени, медицински работници, компютърни специалисти, религиозни институции, финансови специалисти, и други, както и семейства, които желаят да спонсорират свои близки. Тя завърши с отличие Юридическия Колеж Чикаго-Кент, и практикува пред Отдела за национална сигурност (Department of Homeland Security), Върховния съд на Илинойс (Illinois Supreme Court), Районния федерален съд, (Northern District of Illinois), Седмия федерален апелативен съд (United States Court of Appeals for the Seventh Circuit), Имиграционния съд (Immigration Court), и Борда за имиграционни обжалвания (Board of Immigration Appeals) и Админстративния офис за обжалвания (ААО). Освен, че е юрист, тя притежава и магистърска степен по английска филология от Софийския университет "Св. Климент Охридски." Преди да се присъедини към екипа на Jasinsky Immigration Law, LLC, София беше имиграционен специалист на международна корпорация, включена в 500-те фирми в списъка на Форбс, където беше отговорна за стотици имигрантски и не имигрантски работни визи и за осъществяването на корпоративната миграционна политика за спонсориране на чужди работници и за международен трансфер на персонал. По време на юридическото си образование тя служии като редактор на рубриката "Бележки и коментари" на списанието на факултета, Chicago-Kent Law Review и беше на стаж в Имиграционния съд и в Районния федерален съд. София е член на Колегията на имиграционните юристи (American Immigration Lawyer's Association), Колегията на американските юристи (American Bar Association), и Колегията на американските съдебни юристи (American Trial Lawyers Association).


Интернет дизайн