30 май 2006 г.
ПРОЛЕТНА АКТИВНОСТ В БЪЛГАРСКОТО ЧИКАГО

     По време на Пролетния семинар на Българо-Американската Асоциация в Чикаго се разискваше темата "Правни проблеми и услуги за българите в Чикаго".
     Тези семинари се провеждат вече за трети път - по два пъти годишно.
     На срещата присъстваха адвокатите Цветелина Бойновска и София Знаймер.
     Специална благодарност за щедрата отзивчивост, с която адвокат София Знаймер обясняваше, поучаваше, предпазваше от грешки присъстващите, които разпитваха все повече и повече...
     Още не довършил питащият своя въпрос, тя беше готова с отговор по кой параграф, абзац е този проблем и как може да се постъпи в случая. Как може да бъде решен.
     Дълго търпеливият спокоен и уверен тон на адвокат Бойновска създаваше доверие и дошлите останаха доволни от нейните високо-професионални отговори. Синхрон и доброжелателство за помощ се чувстваше в атмосферата, присъстващите бяха спокойни и уверени с този професионален тим.
     На срещата бяха раздадени и добре подготвени от адвокатите разработки по актуални въпроси. Обстойно бяха разгледани проблемите на емигранти с неустановен статус и проблемите с американското гражданство, както и новия проектозакон за работещите в САЩ хора с неоформени документи.
     Коментираха се често допускани правни грешки от притежателите на зелени карти и от натурализираните американски граждани.
     В течение на срещата беше подчертано, че е трудно да се прави аналог между отделни имиграционни проблеми, защото всеки случай сам по себе си е различен.
     Бяха коментирани и специфични въпроси, свързани с пенсионирането, въпреки че това не е правен проблем. Направено беше предложение да бъде потърсен български специалист, работещ в американски институции, и да бъде поканен като консултант на следващите семинари на БАА.
     Следващият правен семинар на БАА ще бъде в средата на октомври, по време на Есенните български дни в Чикаго.

***
     Българите в Чикаго показват през тази година повече възможности за подобряване качеството на живота си и по-ефективната си интеграция в американското общество. В тази насока трябва да отбележим и дейността на още младия на години Български учебен център, но с вече доста изяви.
     В детското шоу под името "Звезди на сцената" видяхме един майсторски подготвен спектакъл с усилията на нашите талантливи деца, техните родители и учителките Надя Едрева и Лили Паслиева.
     Това, което видях с никакви пари не можеш да купиш, защото духовното щастие, което лъхаше от участниците, не се купува.
     Достойни партньори на вълнуващия спектакъл бяха майсторите на едно впечатляващо изкуство - да украсиш тържествената зала с разноцветни фигури от балони! Компанията "ХЕРИС БАЛУНС" развива своята дейност в Америка от 1998 година. Днес името на известния дизайнер, нашият сънародник Заро Скулев, е познато в много градове и щати. На създадените от него спектакли деца и възрастни се възхищават на фантастичната феерия от изкуството му да сътвори във въздуха невероятни картини, скулптурни композиции и какви ли не още фантастични сцени!

Емилия ИВАНОВА

Назад




Интернет дизайн