30 май 2006 г.
Kонкурс "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" в ЧИКАГО - първи в честванията на
170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА!


     Заключителният етап на конкурса "Васил Левски" в Чикаго се състоя в БПЦ "Света София" на 27 май, събота. На тържеството генералният консул на България, Иван Сотиров връчи наградите на отличилите се деца от четирите училища - при църквите "Света София" и "Свети Иван Рилски - Чудотворец", БУЦ "Знание" и българските класове в американското училище "Будлонг". Освен електронните речници и мини компютри имаше книги за Левски, предоставени от Националния Музей "Васил Левски" - Карлово и Фондация "Васил Левски".
     В салона на БПЦ "Света София" беше организирана и изложба от картини на малките участници, свързани с конкурса "Васил Левски" и темата "Моята Родина".
     Децата посрещнаха изключително ентусиазирано този празник.
     Лъчезарната третокласничка Женя Петрова получи много аплодисменти за стихотворението си "Левски", спечелило първа награда в конкурса и което рецитира пред пълния с посетители салон. Зрителите аплодираха и всички наградени, за които ви разказахме в предишния брой - Десислава Воденичарова, Каролина Маринова, Калоян Славчев, Елена Славчева, Кристина Илиева, Теодор Духнев от конкурса за разказ, есе и поезия, както и отличените в раздела "Рисунка и картина" - Ния Дамгова, Паола Антонова, Ивайло Гълъбов, Мира Стайкова, Денис Илиев, Камен Васевски, Анжелика Влайкова, Мирослав Владимиров, Андрея Мирчев, Петя Йорданова.
     Присъстваха представители на българските медии в Чикаго от сайта EuroChicago.com, вестниците Златорог, България, България 21 век, Старт, училището към църквата "Св. София", както и от Българския учебен център "Знание".
     В словото си при награждаването ген.консул Иван Сотиров поздрави участниците и техните близки, както и учителите им за съпричастността и успеха на този конкурс, с който започват и всенародните чествания на 170-годишнината на Апостола на свободата Левски. Той предаде и компютъра, дарен от БТА на чикагските деца от училището към БПЦ "Св. София" след Втората световна среща на българските медии, чийто домакин беше българската медийна общност в Чикаго. На този световен форум писателят Марко Семов съобщи имената на наградените участници и прочете писмото от Националната Фондация и Музея "Васил Левски", с което обявяват началото на всенародните чествания по случай 170 години от рождението на Апостола. Гордеем се, че българчетата от Чикаго и българските чикагски медии първи се включиха в този духовен празник на България.
     Вечерта беше обявена от църковното настоятелство като благотворителна с цел набиране средства за обзавеждане предоставените помещения от църквата на децата към училище "Света София", за което "България 21 век" предостави книги на стойност 130 долара.
     Използваме възможността да благодарим сърдечно от името на Инициативния комитет за Левски в Чикаго на Петранка Стаматова от EuroChicago. Тя посвети свободното си време за координиране и набиране средства за конкурса и допринесе много за успеха на българчетата, които обичат и тачат Васил Левски!
     Благодарим и на нашите спонсори: Боряна Чичарели, Стайка Должева, Галина Должева, Русен Русев, Емил Лазаров, Димитър Петков, Петранка Стаматова, в-к "Старт", Хамид Русев, Светлозар Момчилов, БУЦ "Знание", магазин "София" (Des Plaines), Intergroup Realty.

От името на Инициативния комитет:
Кина Бъговска

Назад


Kонкурс "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Kонкурс "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Моменти от тържеството и връчването на наградите

Снимки: EuroChicago.com

Интернет дизайн