15 май 2006 г.
Български Хоризонт
във форума на Втората Световна Среща на Българските Медии "Чикаго 2006"


     Втората световна среща на Българските медии се организира от 18 до 22 май в Чикаго. Тя е продължение на форума, който се състоя преди една година в София.
     Идеята е на Българската Телеграфна Агенция, най старата българска медия, създадена през 1898 година, вече на 108 години.
     Първата среща в НДК бе и първият успешен опит да се съберат журналисти и издатели, българи, които бяха създали радиостанции и малки телевизионни студии, хората направили и поддържащи електронни сайтове по света.
     На срещата на родна земя, силно впечатление направи добрата организация и интересът, който проявиха и гости и домакини. Дойдоха журналисти от Европа, Австралия, Азия и Америка.
     Оказа се, че тематиката на изданията, успехите и неуспехите, проблемите на медиите и на българските общности като цяло са много сходни. Това потвърди надеждата, че на тези форуми ще може да се поучаваме от направеното от българоезичните вестници, радиостанции и телевизии в Германия, в Австралия или Америка. Още тогава бе взето решение следващата срещах да се състои в Чикаго. Чикагските медии се представиха много добре на първия форум. Те бяха изключителни - и с това, че в един град в чужбина има 5 вестника, радио, телевизия, няколко сайта и като медии с добър професионализъм в списването и разпространението. Това утвърди кандидатурата на Чикаго като домакин.
     "Български хоризонт" - Аризона е най-младата медия, която ще участвува на Форума в Чикаго. Безспорно това е добре дошло, защото още в своя старт ние ще имаме много приятели, с нас мнозина ще споделят опита си, ще научим много.

     Целта на срещата е да се опознаем помежду си, да обединим усилията си като журналисти за доброто информиране и поддържане на българската култура, дух и традиции навсякъде, където има наши сънародници. Българите по света да знаят какво става в България и в България да знаят как живеят българите по света.
     Запознавайки се с дневния ред на Срещата виждаме, че БТА, в лицето на генералния директор Максим Минчев и неговия професионален екип, са създали много добра програма за постигане голямата идея - обединение на българите в Родината и българите по света.
     На срещата, която е под патронажа на президента на България Георги Първанов, ще пристигнат представители от Австралия, Австрия, Ватикана, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Русия, Сърбия и Черна гора, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швеция.
     САЩ ще бъдат представени с журналисти от българските медии на Лос Анжелис, Лас Вегас, Ню Йорк, Чикаго и Финикс.
     Около 50 участници от България ще бъдат на Срещата - БТА, БНТ, Би Ти Ви, НТ, БНР, "Дарик", Труд, 24 часа, Стандарт, Сега и още десетина редакции ще изпратят свои журналисти и издатели в Чикаго. Очакваме и политици, представители на медийни и други културни институции и пр.

     "Български хоризонт", Аризона, пожелава успешна работа на Втората световна среща на българските медии и с готовност ще вземе участие в работата на форума.

"Български хоризонт"

Назад


БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"
Интернет дизайн