15 май 2006 г.
24 МАЙ - ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
Похвално слово за българския учител


     ВЕЛИЧКА ПАЧЕДЖИЕВА
     Учител по математика, десет години директор на едно от най-престижните училаща - Природо-математическата гимназия "Васил Левски" в Смолян.
      "Мечтите ми са да доживеем 150 годишнината на Райковската гимназия. На нейните възпитаници, преди години, сега и в годините пред нас, на целия училищен екип, желая да обичат Родопа Планина!"
     В продължение на 35 години Величка Пачеджиева е подготвяла по математика онези български специалисти и научни работници, които създадоха и създават заводите, в които работим, пътищата и мостовете, по които пътуваме, къщите и зданията, в които живеем... Повече от 1 200 възпитаници я помнят и почитат като човекът, който ги е научил не само да боравят с цифрите, а и да бъдат честни и трудолюбиви хора там, където се трудят.
     Сред тях са не само инженери и хора с научни титли. Сред тях са и такива бивши нейни ученици като мен, Самуил, бояджията. И аз, като многото други, я помня и почитам както почитам и помня моята майка, защото учителката също ме е създала - тя създаде духовния човек у мен. С нейния образ и пример съм бил и съм навсякъде по света - и в България, и в Близкия изток, където работих по строежите, и сега - в Чикаго, където на 24 май духом ще бъда с всички мои учители, с моята обич и признателност към тях!
      На нея и на всички мои учители пожелавам здраве и дълъг живот! Кому, ако не на нашите учители, трябва да благодарим, и кого, ако не тях, трябва да възхвалим на нашия светъл, единствен по рода си в света, празник на Културата?
     Благодарим ви, Учители наши!
     Светъл празник!
     Учителката, родопчанка...
     Величка Пачеджиева, както повечето родопчанки, носи в себе си чистотата на човешкия дух, любовта към природата и хората, готовността да подкрепи и даде сили на всеки, който се нуждае от състрадание и помощ.
     Завършва средно образование в родния си град Чепеларе, след това математика в Софийския университет "Климент Охридски".
     Връща се едва ли не на следващия ден, след като взима дипломата си, в Родопите. Преподава в Смолянския икономически техникум, тринадесет години е директор на Второ основно училище "Проф. д-р Асен Златаров" в Райково. Благодарение на организаторските си качества и своята преданост към учениците, довършва новата учебна сграда. Създава прекрасни условия на учители и ученици за педагогическа дейност. Необикновена е нейната грижа за квалификацията на учителите, за успеха на всеки ученик поотделно.
     Десет години е директор на едно от най-известните училища в България - Природо-математическата гимназия "Васил Левски" - Смолян. По нейно време гимназията е сред най-добрите математически центрове в страната.
     И днес нейните уроци по математика са сред най-популярните и търсените в Смолян.
     Когато се обадих по телефона на моята учителка, за да й честитя празника, тя ми каза: "Щастлива съм, че имам такава професия, която мога да практикувам дълго, с която поддържам на чудесно ниво своя жизнен тонус. Удовлетворението, че съм необходима и трудът ми е полезен за младите хора, които навлизат в живота, ми дава кураж и сили."
     Благодарен съм на моята учителка Величка Пачеджиева, която макар и "математичка" (най-често символ на трудна материя за повечето ученици) беше сред най-обичаните от нас преподавателки. Благодаря й за това, че нейната човечност, духовна и човешка красота вдъхнаха на мен и още на мнозина нейни възпитаници позитивната енергия към живота, към хората, към вярата в човечеството и Бога!

     ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,
     МНОГО ЗДРАВЕ И ЖИВОТ,
     СКЪПИ НАШИ УЧИТЕЛИ!

     ВЕЛИЧКА КРЪСТЕВА
     "Не, той няма да отиде, той ще учи!"
     По странно съчетание на обстоятелствата и втората учителка, която помня най-вече от ученическите си години, също се казва Величка. Името понякога подхожда особено силно на хората, които го носят. Нейното е съчетание от "Велик", "Великден" и Кръста Христов.
     Тя ме учеше в Строителния техникум, който завърших навремето в София.
     Една трета от хората по земята се учат. Това са лидерите, които идват като ново поколение и от техния ум и поведение зависи съдбата на човечеството. А умът и поведението им зависят много и от това на какъв учител са попаднали през младите си години.
     И ето сега аз си давам сметка, че няма от какво да се срамувам в живота си, защото възприех много от примера и думите на учителката си Величка Кръстева.
     Учителите са тези, които първи ни запознават с азбуката. За нас - Кирилицата, създадена от светите братя Кирил и Методи. Те ни отварят очите за широкия свят и ни правят хора, които могат да стигнат още по-напред от своите деди и бащи в дадения ни от Бога свят.
     Помним своята учителка като човекът, който ни учеше не само как да боравим с математическите формули, но и с човешките отношения, страсти, заблуждения... Познавам хора, които дължат на думите и примера й много, дори кариерата си и мястото си в обществото.
     Един от тях съм и аз.
     В годините на буйната, но незряла младост, с мен се случи нещо, което можеше да има катастрофални последствия в живота ми. Не зная къде щях да бъда сега, ако навремето бях попаднал в затвора или в добре познатото Белене.
     Но зная как моята учителка си позволи да застане твърдо пред хората, които се готвеха да ме изпратят по тези места. Не беше нейна работа по училищните правилници, но тя ги пренебрегна и постъпи по своя, човешки морал:
     - Не, Самуил няма да иде там. Самуил ще учи!
     Величка Кръстева и днес е пред мен със своята силна вяра. Когато се чухме за празника на 24 май, гласът й отново звучеше твърдо и грижовно към мен, както и към всичките й ученици, които помни и се радва на успехите им. Каза ми, че се гордее с добрите семена, които е пръснала в душите ни и страда, щом чуе лошо за нас, страда че не е могла да ни предупреди, да ни избави от него...
     И днес, много години след като се учех от учителите си, се радвам, когато постъпя така, както, мисля си, биха постъпили те в подобна ситуация. Мисля си, че е хубаво, когато, дори като възрастни, се чувствуваме отговорни за постъпките си пред своите учители.

     Честит празник и много здраве и живот, наши скъпи учители!

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад


Величка Пачеджиева
Величка Пачеджиева

Величка Кръстева
Величка Кръстева по време на училищно тържество

Интернет дизайн