15 май 2006 г.
С ЛИЦЕ КЪМ ВТОРАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"
БЪЛГАРСКИ ИМИГРАНТСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР
В помощ на българските медии от цял свят


     Сериозното присъствие на българите по света поражда необходимост от изследване на диаспората им, установяване на нейните закономерности и синтезиране на решения за управление на имигрантските проблеми. За да се осъществи това е необходимо създаването на изследователско звено. Работното наименование на това формирование може да бъде "Български имигрантски изследователски център" (БИИЦ). Основната цел на този Център е Изследване проблемите на българските имигранти.
     Създаването на такъв Център със сътрудници от цял свят изглежда на пръв поглед химерно, но в съвременната наука за управление има решение и на този проблем. Като зародиш Центърът може да бъде изграден на йерархичен принцип, но в по-късен етап той може да бъде от "Мрежов тип", с "Разпределени параметри", с "Огледални центрове" и т. н., подобно на системата Интернет.
     Преди да се пристъпи към синтезирането на такъв Център е желателно да разгледаме състоянието на някои подобни звена. Искаме да отбележим, че с настоящето изложение ние не целим да извършим задълбочен анализ на подобни центрове, а само да осъществим един анонс до популярни български звена.
     За начало БИИЦ може да има следните четири направления: Методологично (и право), Образование (и услуги), История и Издирване.
     В областта на методология на имиграцията работи Никола Чаракчиев и др., в образованието - Боянка Иванова, Райна Манджукова и др. В историческия сектор съществуват разработки от проф. Спас Райкин, проф. Трендафил Митев, Дорис Александрова, Диана Копринкова и др. Интерес би представлявало едно ново направление - Издирване. Често българите търсят своите родственици в чужбина. За сега сполучливо в това направление работи Аксения Димитрова от вестник "24 часа". Нов момент би било издирване на личности по снимков и документационен материал.
     Настоящето изложение може да се приеме като една оферта и един анонс към креативни и мотивирани българи за дискусия и учредяване на БИИЦ. Възможно е тази тема да бъде обсъдена и по време на "Втора световна среща на българските медии в Чикаго". Вашето мнение може да отразявате на brc_chicago@hotmail.com . И не забравяйте най-важното за сега - "До Чикаго и назад през май".

Никола Чаракчиев

Назад


БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"

Интернет дизайн