15 май 2006 г.
ЗВЕЗДИ НА СЦЕНАТА,
НАДЕЖДА ЗА ВСИЧКИ!


     Красиво предизвикателство в танци, музика, радост се разля наоколо и зареди въздуха с живо струящата креативност на децата! Този път те ни заведоха в света на чудесата, а ние бяхме тези, дето ахкаха и се прехласваха. Защото трябва да ги видите колко трогателни и мили бяха всички тези малки чародейци от 3, 5, 8 и 12 години, които не знаеха какво е сценична треска и показваха с размах таланта си.
     Дъжд от звезди се изсипа в "Център Знание" в Първото шоу на детски таланти "Звезди на сцената"!
     Една трогателна "Надежда" в рецитал на малката Мира ни припомни за времето, когато децата нямаха компютри, но имаха приятели от книгите на Марк Твен, Йордан Радичков, Екзюпери и Джани Рудари.

     НАДЕЖДА
     Ако мога да имам едно
     магазинче с две полички,
     бих продавал,познайте какво?
     - Надежда! Надежда за всички!
     - Купете! С отстъпка за вас!
     Всеки трябва надежда да има.
     И на всеки бих давал аз,
     Колкото трябва за трима.
     А на тоз,който няма пари
     И само отвънка поглежда,
     Бих му дал без да плаща дори
     Всичката своя надежда!

     Джани Рудари

     В надпреварата на таланти участваха деца от всички български училища в Чикаго. Имаше прекрасни музиканти, като Ники Буров - саксофон, Ния Дамгова - виолончело, и още саксофон - на Мира Стайкова, танцьори в изпълнението на модерни танци, като безспорна фаворитка беше Рамона Михайлова. Имаше и степ на Джорджия Банов, Даниела Христева показа завидни умения по бойни изкуства, Деси Стаматова пък превзе манекенския подиум. С артистичен заряд се представи и Антони Димов като прекрасен изпълнител на поп музика, а Мария Куо с интерпретаторските си качества ни разсмя от сърце и показа много други таланти. Малките художници приковаха вниманието към рисунки, на които и Пикасо би завидял. С въображението си се открои Елеонора Едрева. И още много, много талантливи деца.
     На малките - големи таланти хич не им пукаше, докато питате ли журито, което се поизпоти докато реши кои са най-добрите.
     Та те всички са добри!
     Все пак успя да се справи, благодарение на такива музиканти като Наско Андреев от "Формация Сигнал". Галя Милушева помогна за танците. Джаки Комфорти и Ружа Димова следяха за артистичното майсторство. Стефан Хол от "Агенция Елит" за дизайн, Йордан Ганчовски - за поезия. Стефан Илинов бе представител на Издателство Трак Бук. Бойните изкуства бяха в ръцете на Ангел Петров, а за картините на художниците се погрижиха Мария Кузманова, Марияна Икономова и моя милост.
     Доволни, макар и малко уморени от нелеката задача да се направи това шоу на децата - таланти бяха организаторите - Надя Едрева и Лили Паслиева от център "Знание". Те имаха своя помощник в декорацията с балони в лицето на Заро.
     Така неусетно, с танци, музика и смях, ще запомним този красив ден през май - празника, който ни подариха нашите талантливи деца - утрешни художници, артисти, музиканти, манекени на световните подиуми. Защото в едно бяха всички категорични - че имаме деца, български деца, за чудо и приказ! Нашата Надежда! Трябва само да ги пазим и се грижим те да бъдат в добри ръце, учители възпитатели, родители, цялата българска общност в Чикаго, които са отговорни за тяхното бъдеще.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Звезди на сцената
Малките големи звезди на сцената

Интернет дизайн