15 май 2006 г.
ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ПЕРИОДИЕН ПЕЧАТ В САЩ

     ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИК В АМЕРИКА - "БОРБА" - Чикаго /1902 - 1903/
     Преди 104 години и 4 месеца, през януари 1902 година, българите в Чикаго, всички заедно, създават кооперация, в която събират пари и купуват малка печатарска машина, седем каси първокачествени букви, излети от олово и калай, щеги, осем компаса за набор, 12 шифта, където да се поставят вързаните с обущарски канап форми от набраните статии.
     Една средна статия била от около 5 000 оловни букви, препинателни знаци и шпации и при едно невнимателно движение целият труд на словослагателя изчезвал - набраното се превръщало в куп метални частички.
     Вестникът се нарекъл "Борба". Станал орган на дружество "Левски", печатал се през два месеца. Редактори са Спас Шумков и Марко Калудов.
     Не е направен за печелене пари. Той е в полза роду и пише за тежките условия, при които работят българските имигранти.
     "Ние защитаваме правата и интересите на българите в Америка. Искаме "Борба" да бъде съвременен, паралелен със стъпките на прогреса и разума вестник." С гола чест и ентусиазъм и тогава не се стигало далеч. Вестникът фалира през юли, 1903 година.
     Но редакторът Спас Шумков не се отказва от призванието си. Той запазва печатницата и стила на "Борба" и през 1904 започва да издава "Български новини". Когато пак закъсва - преселва се в близкото до Чикаго, по-евтино градче Хопкинс. Помага му старият съратник Марко Калудов. Преименуват вестника в "Работнически новини". Така издържат чак до октомври 1908. Това е истински рекорд - отпечатват се 125 броя!

     ГРАНИТ СИТИ: БЪЛГАРСКО МЯСТО В АМЕРИКА
     Малкото градче Гранит Сити, което се намира също в щата Илинойс, близко до Чикаго, има голямо място в историята на българската имиграция в САЩ. Там се появява един уникален вестник.
     "Народен глас" просъществува от 1907 до 1950 г. - цели 47 години! Това е истинско явление в нашата културна история в САЩ.
     Вестникът създава и книжарница към редакцията си. Нещо, което ние, днешните вестникари в Чикаго, не сме направили. За съжаление и това богатство - изданията на шестте ни чикагски вестника след 2001 година, никой, дори и ние самите, не сме събрали, не сме ги запазили за историята. Нямаме нито читалище, нито книгохранилище, нито каквото и да е кътче, където да съберем културната история на етноса ни...
     Вестник "Народен глас" прави и два каталога на българската книжнина в Америка. Първи обръща сериозно внимание на рекламата.
     "Нов свят" на Станислав Шумков се издава от 1908 до 1909 година.
     "Имигрант" излиза само през 1909 година.
     "Работническа просвета" се появява на 1 януари 1911 г. Вестникът се опитва да стане защитник на българските работници и да ги учи на солидарност. Но скоро попада в ръцете на привърженици на социалистическата работническа партия на Америка и българите започват да виждат в него вредно издание, което ги откъсва от родните корени. Все пък се печати до 1936 г. - четвърт век.

     ЧИКАГО - ЛЮЛКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
     В първата четвърт на 20 век в Чикаго се издават и следните вестници:
     "Работническа защита" - през 1909 година.
     "Българан" - първият хумористичен вестник на имигрантите. Излиза през 1909 г.
     "Борба". Стартира през 1912 г. Излиза всяка седмица, макар и само на 4 страници. Опитва се да да налага българския език, помества новели от добри български писатели, включва хумор и сатира. Създава кореспондентска мрежа. Редактор му е опитният Тодор Калев. Независимо от това едва издържа 9 месеца.
     "Свобода". Първият броой - през януари 1914 г. Отново седмичник. Отразява проблемите на хората, обединени в Македоно-българския народен съюз. С подкрепата на този съюз от 1916 г. става ...ежедневник! Нещо удивително не само за онова време, но и днес. Разбира се, това е самоубийствен акт и през есента на 1917 г. вестникът спира.
     "Чесало" е още един опит да се стигне до читателите-емигранти чрез хумора. Съществува само една година - 1915...
     "Жило" е още едно доказателство за донкихотовската страст на нашите предшественици. И този хумористичен вестник, замислен като седмичник, списван от ветерана в имигрантския печат Тодор Калев, свива знамената само за 4 месеца - от юни до септември 1915.
     "Работническа мисъл", по-късно "Индустриален работник". Представя се като "Орган на индустриалните работници на света". Месечно издание. Прекратява съществуването си не от липса на средства, а поради спорове и непоносимост в ръководството. Излиза през 1923 и 1924 г.

Старт BG Чикаго",
по данни от изследване, направено от българските ученици от училище "Будлонг", Чикаго, Боряна Мирчева и преподавателката Бояна Иванова, както и по информации от института Washington Profile.

Назад

 

Интернет дизайн