15 май 2006 г.
С БТК - Светът е в дланта ни!
Румяна СТАМАТОВА в интервю с Димитър ЦОНЕВ, официален говорител на Българската телекомуникационна компания
Дали БТК мисли за Чикаго?


     Г-н Цонев, нека започнем с въпроса, който касае всички ваши потребители, а именно ценовата политика на БТК. В пресата беше изнесена много и то противоречива информация, за новата ви ценова политика. Каква е истината и добри ли са новините? Наистина ли, както писа в. "Стандарт", сме с най-високите цени в Европа на телекомуникационните услуги?
     Д. Ц. По отношение на цените мисля, че противоречива информация няма, или ако има то тя не е свързана с източник от БТК. Информацията, която ние даваме винаги е основана на политиката на БТК, която се води в момента и на конкретни факти. Това, което ще се промени в бъдеще е свързано с новата тарифна политика на БТК и вече е предложено на вниманието на Комисията за регулиране на съобщенията (както знаете монополното положение на пазара на фиксираните мрежи задължава БТК да съгласува всяка една промяна с КРС). Надяваме се до края на месеца да имаме утвърдителен отговор.
     Новото е, че БТК намалява драстично първоначалната такса за включване на нов абонат, което означава, че много хора с по-ниски доходи биха имали възможност да ползват услугите на БТК. Сега тази цена става 20 лв., която я прави достъпна за 95% от домакинствата и те ще могат да си позволят да имат нов телефон.
     Другото, което предлагаме е преминаването от три зони за градски и междуградски разговори само на две. Едната ще бъде само градска зона, а другата ще бъде цялата селищна мрежа, т.е. досегашните втора и трета зона се обединяват, което до голяма степен ще снижи цената на един разговор, тъй като се осредняват цените на 2 и 3 зона и стават 4 ст. в ненатоварен период и 7 ст. в натоварен независимо с коя точка на България желаете да се свържете. С това възможността за комуникация вътре в страната става много по-голяма, особено, когато говорим за разговори на дестинации над 150 км. Освен това зона 1 се разширява, т.е. разширява се възможността на хората да говорят с близките селища на цената на градски разговор.

     До сега само София беше облагодетелствана в това отношение...
     Д. Ц. Да, на базата на това, че София е някъде около 30 километра, че даже и повече. Но вече стандартът от 30-40 км се поставя като задача и за останалите населени места. Естествено ще има определени технически трудности, но се надявам, че колегите бързо ще се справят. Това също е един бонус за потребителите на БТК, като за същата цена получават много по-голяма стойност.
     Това, което се повишава е, че с 1 лев нараства цената на абонаментната такса на нашите абонати по стандартен план, но за този 1 лв. те получават 200 предплатени минути, за които не се начислява даже и първоначалната такса от 11 ст. и тези тези минути ще могат да се ползват както за градски, така и за междуселищни разговори.
     А ако говорим за международните разговори там промените са много големи: намаления между 15-20%, като особено голяма е за 6-те дестинации, които по наши проучвания са и най-ползваните, а именно Истанбул, Виена, Париж, Лондон, Атина и Москва. Тук цената предложена на КРС е 15 ст. без ДДС на минута, което смятаме, че ще бъде много полезно за бизнеса и за хората, които имат роднини там.

     Като представител на медии от Чикаго, в което живеят над 100 хиляди наши сънародници, бих искала да науча дали БТК има намерение да въведе и за този град преференциално таксуване на разговорите?
     Д. Ц. Там също ще има намаление, като в момента не мога да посоча точната цена, вероятно ще бъде около 30 ст. Надявам, че след като приключи срещата на медиите в Чикаго, за която се готвите, цените ще бъдат одобрени от КРС и тогава ще може да говорите по-евтино и по тази дестинация. За сега си остава много по-евтино да се говори от Америка за България, защото там възможните опции за връзка са много по-големи, но и ние ще раздвижваме по този начин пазара.
     Засега това са основните предложения на БТК. Социалните планове за хората с увреждания също остават непроменени - там сами знаете, че цените са изключително ниски. Абонаментната такса е между 2 и 3 лв., като за индивидуалните абонати са предвидени около 300 безплатни минути, а за социалните домове минутите са 1000, като месечната такса е пак ниска и е между 3 и 4 лева. От гледна точка на социалната ангажираност, която се опитва да демонстрира БТК през последната година се дава една по-голяма гъвкавост и по-големи възможности за комуникации.

     Мисля, че социалната политика не е нещо ново за БТК и е хубаво, че се запазва през всичките години социалната ангажираност.
     Д. Ц. Да, но това, за което говорим сега е плод на отношенията, които ние имаме с Министерство на труда и социалната политика от миналата година.
     Освен всичко друго ние предоставяне на социалните домове за хората с увреждания и безплатни компютри и ADSL с високоскоростен интернет, като до сега сме оборудвали 4 или 5 дома на територията на страната и продължаваме да работим по график утвърден от Министерството на труда и Агенцията за социално подпомагане. Аз лично ходя на всички подобни откривания на нека ги наречем интернет кабинети в тези домове.

     Тогава имате лично впечатление. Интернет е едно удобство, особено за тези хора, които малко или много са по-ограничени в средствата си за общуване...
     Д. Ц. Да, те са затруднени в движението си, Интернет им предлага един по-лесен начин за връзка със света и ние им даваме тази възможност.

     Това явява ли се продължение на проекта, за предоставяне на ADSL достъп на българските училища, по който се работеше миналата година?
     Д. Ц. БТК е част от консорциума "Училища on-line", но проектът е обжалван от фирма конкурент и за сега сме спрели работата по него. До сега са оборудвани 1000 училища и остават още 2000, като в момента, в който съдът освободи процедурата ние ще продължим напред.

     Има ли "война" между телекомуникационните оператори? Или е налице само обичайна "размяна на любезности" между различните участници в свободния комуникационен пазар? Губи или печели от тази конкуренция обикновения потребител?
     Д. Ц. Ясно е че винаги има проблеми с конкурентни фирми и във фиксираните мрежи и в Интернет и мобилни оператори, но е ясно, че конкуренцията движи света напред. Винаги може да има няколко дела срещу БТК или БТК да води дела срещу конкуренти по други предмети, но това е нещо нормално в живота.

     Значи от това печелят потребителите...
     Д. Ц. Аз ще дам само един пример: откакто "Вивател" е на пазара цените паднаха с около 60% и продължават да падат. Нека си спомним, че преди появяването на Вивател, цените по които говореше българинът бяха относително равни на цените на секстелефоните в Германия, а сега има една огромна надпревара между трите GSM оператори, кой ще предложи по-атрактивен пакет с по-ниски цени.

     Да, от това ние клиентите определено спечелихме.
     Д. Ц. Много спечелихме всички потребители на мобилни телефони в България, които са около 3 или да кажем 4 милиона, макар че според мене тази статистика сигурно не е точна, защото аз например имам няколко карти...

      Като човек работил в БТК дълги години, ще задам и един "по-вътрешен", ако мога така да се изразя, въпрос. Когато "Вива Венчърс" направи първата среща с упълномощени представители на работещите в СТТС в зала "България" на 7 юли 2004 год., аз и всички други присъстващи чухме неин представител да нарича заплатите в компанията "ОБИДНО НИСКИ". Считате ли, че ситуацията се е изменила и дали в момента заплащането е конкурентно на пазара на труда, за да стимулира качествена работа на квалифицирани специалисти в компанията?
     Д. Ц. Аз не знам какви са били заплатите тогава, предполагам, че е било така. През 2004 година по време на приватизацията на БТК, бях говорител на правителството и с колегите от Агенцията за приватизация, работехме заедно във връзка с този сложен процес, докато се финализира продажбата на БТК. При заплатите сега има едно доста сериозно увеличение - колко процента средно е то, ми е трудно в този момент да кажа, но може би е над 50%. Вярно е, че има една диспропорция свързана главно със заплатите, които се получават от новопостъпилите и заплатите на заварените служители в БТК, която с течение на времето вероятно ще бъде преодоляна.

     Това е другият болезнен въпрос...
     Д. Ц. Това не е нещо уникално за БТК. За всички компании, които са приватизирани и които минават по този път това е проблем, с които трябва да се справят лека, полека. В крайна сметка заплатата е плод на трудов договор между служителя или работника и съответното дружество, в случая БТК. Мисля, че за конкретни заплати трудно можем да говорим, това е търговска тайна и никое дружество няма да си каже какви заплати дава, но пак казвам става дума за двустранно споразумение - трудовия договор между дружеството и работника, като за тези 2 години има едно сериозно увеличение на заплатите. Така или иначе конкуренцията движи заплатите напред. Увеличение ще има, но в крайна сметка телекомуникационния пазар е много голям в страната, така че всеки който не е доволен може да си намери нещо по-добро. Дори ако приемем че мобилните оператори в България са стигнали някакъв лимит от клиенти, което вероятно е факт, защото така или иначе нашия пазар е лимитиран, то те в крайна сметка ще се развиват като качество на услугите, като обем или обхват и т.н., което ще изисква повече професионалисти и повече хора.
     Японци бяха казали, че не бива да се работи повече от 7-8 години на едно работно място, защото човек започва да боксува и спира да се развива. Лично аз не съм се страхувал да сменям работните си места: 6 години в "София прес", 11 години - в БНТ, 3 години - говорител на правителството и сега от няколко месеца - в БТК.

     Считам, че решението БТК да има говорител много закъсня. Компанията трябваше да има говорител още преди много години... Пожелавам ви успехи!

Материалът ни е предоставен от
© 2006 EuroChicago com

Назад


БТК

Интернет дизайн