28 април 2006 г.
ВТОРА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"
Участието на "България 21 век" и "Старт BG" на Медийния форум в Чикаго


     "България 21 век" и "Старт BG" водят началото си от 2001 година, когато неколцина българи от Чикаго създават вестник за българската общност в града. Поканени са присъствуващият в този момент в САЩ спортен журналист от България Климент Величков за главен редактор, художничката Кина Бъговска - за арт-дизайнер и редактор и компютърният специалист Владимир Николов за предпечатната подготовка, които поставят изданието на професионална основа още в самото му начало.
     Първият брой е посветен на 24 май и чествуването на празника в Чикаго. Тази година се навършват 5 години от създаването на в. "България" и 103 години от излизането на първия български вестник /1903/ в Чикаго и въобще в Америка.
     От началото на 2002 г. издателят Динко Динев, заедно с Климент Величков и Кина Бъговска създават новия седмичник "България 21 век". Към средата на годината, обаче, Динев приключва издателската си дейност поради заетост. В редакцията решават две от месечните издания да се списват като по-младежка и спортна версия и така се появява "Старт BG".
     Хамид Русев, Лина Кърк и Светлозар Момчилов продължават съвместно да издават "България", докато в края на 2005 г. Момчилов се отделя и прави в. "България сега". В настоящия момент, заедно със "Златорог" на Йордан Ганчовски, в Чикаго се издават 5 вестника.
     "България 21 век" и "Старт BG" - Чикаго са издания, които отразяват живота на българите в Чикаго през последните пет години със свои авторски материали. Разполагат със сътрудници в отделните сфери на обществения живот - юристи, лекари, икономисти, сътрудници в културните и спортни рубрики и пр. Вестниците в никакъв случай не са хронични консуматори на Интернет, а публикуват свои новини, статии, репортажи, коментари, интервюта... Придържат се към правилото, че местната медия трябва да стане генератор и тълкувател на местните събития, идеи, да създава конструктивни и позитивни стремежи сред своите читатели.
     Авторските статии от вестниците "България 21 век" и "Старт BG" - Чикаго се публикуват в Интернет на сайта bulgaria21.net, където са достъпни за българските читатели по света.
     Неотдавна Кина Бъговска и Климент Величков подбраха най-интересните теми на своите статии, репортажи, очерци, интервюта, отпечатани в петгодишната история на изданията. Тази своеобразна хроника на най-бурното развитие на нашата общност в Чикаго излезе под заглавие "Български щрихи в американски пейзаж".

     До скоро виждане в Чикаго и
     Успешна Среща!

Кина Бъговска
Климент Величков


Вестник "България 21 век"
Вестник "Старт BG Чикаго"
Тел: 773 517 2142 , 773 517 2143
bagovska@yahoo.com
klasveli@sbcglobal.net

АКРЕДИТАЦИЯ
ВТОРА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"

Чикаго, 25 Април, 2006
Представяме Ви заявка за акредитация на следните наши представители, които ще участвуват в работните сесии на Втората световна среща на българските медии в Чикаго, кратко представяне на медията, както и темите, които сме подготвили за форума:

Вестник "България 21 век"
1. Кина Бъговска, изпълнителен директор
2. Диана Цанкова, мениджър на сайта "България 21 век"
Участие в дискусията "Българската култура - посланик на добра воля"
Кина Бъговска: Медиите като посланик на българската култура.

Вестник "Старт BG Чикаго"
1. Климент Величков, главен редактор
2. Жана Величкова, мениджър на изданията
Участие в дискусията "Гражданин на света или Българин в чужбина"
Климент Величков: 209 броя след старта на "Старт BG" Чикаго - успех и неудачи на изданието като медия на българската общност в САЩ.

Назад


"България 21 век"





"Старт BG Чикаго"

Интернет дизайн