28 април 2006 г.
УЧАСТНИЦИ във ВТОРАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"

     Eurochicago.com
     УНИКАЛЕН ЧИКАГСКИ САЙТ НА ТРИ ЕЗИКА

     Добре дошли на вашия сайт!
     Няма грешка - вашия сайт! От днес нататък, от момента, в който се регистрирате на него той става и ваш.
     За нас е чест да ви приемем на борда на този уникален първи три-езичен интернет портал в Чикаго даващ възможност не само да четете новините в е-списанието (електронното списание E-zine), но и сами активно да се включите в живота и изграждането му, като поставите свои материали, коментари, фотографии, реклами, малки обяви и много друго.
     Да, можете не само да чуете, а и сами да бъдете чути.

     Така започват представянето на сайта авторите, които са добре познати в Чикаго. Опознават ги вече мнозина в цялата интернет-мрежа. Защото в www.Еurochicago.com има много от онова, което може да заинтересува нашите сънародници в чужбина. И не само нас. От триезичния сайт се ползуват и онези руски емигранти в САЩ, които преди години са били по нашето черноморие и които и сега се интересуват от прекрасните места, където са били по време на прекрасната си младост. Намират старите си познати и понякога ги посещават отново.      Сайтът стана популярен и сред американци, някои от които си купиха къщи в нашата страна. Обменът на информация и материали от много общности, за което помага английският вариант, се оказа и атрактивен и много полезен.
     Но главните му посетители са нашите сънародници. Предпочитат го, защото в него намират добре подбрана информация, запознават се с теми, имащи значение за живота им в чужбина, могат да намерят и добри начини за приятна отмора.
     За Втората световна среща на българските медии "Чикаго 2006" сайтът има важната роля да бъде координатор на усилията на организаторите и център, в който може да се намери много информация.
     Създателите на сайта Петранка и Петър Стаматови и инж. Емил Лазаров, очакват не само с интерес, но и с надежда, че Форумът, на който ще се срещнат със свои колеги, ще бъде много приятен и ще ги обогати взаимно.
     И какво още могат да кажат за сайта създателите му?

     Главното меню на сайта
     Е-списание (E-zine)
     Това е електронното списание на EuroChicago.com и тук са събрани материали на много автори разделени в отделни секции по теми. Всеки ден от полученото в авторските страници и другите раздели се избира най-доброто и се публикува на 1-ва страница на E-zine.
     След всяка статия читатели и автори могат да дават свои коментари и оценки (единственото условие е да няма клеветнически или обидни определения).
     Авторските страници
- вероятно те ще бъдат за вас най-интересната част от този портал. Тук по езици са събрани, материалите на автори, които са избрали да публикуват при нас. Заделено е пространство за всички, които искат да пишат и по този начин да формират собствена страница. Единственото условие - необходимо е да получите разрешение от администратора на сайта, за да бъде създаден вашият раздел.
     Форум
     - на Eurochicago.com има български, английски и руски форуми. Във форумите можете да споделяте всичко, което ви вълнува на предпочитания от вас език (разрешено е да го правите дори анонимно). Навярно няма човек, който да не знае как се ползва форум - просто запретвате ръкави и пишете.
     Галерия
     - засега в нея има десетина категории, където можете да поставите ваши снимки или албуми. Снимките не трябва да бъдат много големи по размер и обем, за да се улесни преглеждането им (условието е по обем да са по-малки от 300кВ, а по размер да не надхвърлят 1024 пиксела).
     Чрез галерията можете да изпращате на своите познати красиви снимки-картички (оформят се автоматично).
     Календарът - предстоящи събития
     - в главното меню той се намира под галерията. В него ще научите за събития по дати. Всеки регистриран потребител може безплатно да публикува съобщение за предстоящо събитие, за да получи то гласност и да бъде посетено от повече хора.
     Бизнес справочник
     - това са нашите жълти странички, в които всеки може да въведе данните за своя бизнес абсолютно безплатно, за да бъде открит от бъдещи клиенти.
     Обявите за работа
     - това е раздел, в който работодатели въвеждат (безплатно) обявите си, за да попълнят свободните работни места.
     Малките обяви
     - всички регистрирани могат в разни категории да публикуват безплатни обяви до 250 знака.
     Връзки
     - в тях можете да поставите линк към собствени, интересни и ценни уеб страници.
     Партньори
     - в раздела са включени всички, с които поддържаме специални взаимоотношения и контакти.
     Контакт с нас
     - това е формата ни за обратна връзка с вас, в която можете да ни изпратите бележка и ние непременно ще ви отговорим.

Петър СТАМАТОВ
 Eurochicago.com
Чикаго


     www.emigrant-bg.com
     ДО ЧИКАГО И НАЗАД ПРЕЗ 2006

     В началото на 2006 официално стартира независимият новинарски сайт www.emigrant-bg.com . Целта на сайта е да представи на потребителите и читателите единна система за информиране за събития, свързани с България и българите по света.
     Идеята за създаването на сайта се ражда по време на Първата световна среща на българските медии в София, проведена от 23 до 25 май 2005 г. в София. Проектът Емигрант-Бг е създаден и финансиран от фондацията NL-BG.COM и изпълнен от интернетната компания Barrydoor, Амстердам.
     По време на участието на NL-BG.COM на Първата световна среща на българските медии в София, представителите на фондацията доц. Дорис Александрова и инж. Бари Късел дадоха предложение за създаване на единна електронна система за независимо информиране, като кореспондентите бъдат всички участници в срещата.
     В момента на сайта са публикувани новини от почти всички региони на света, благодарение на сътрудничеството на чудесните ни кореспонденти, a набирането на кореспонденти продължава. За приемане статута на кореспондент се изисква постоянно пребиваване в страната, oт която ще се представят новини, като се приемат и преводи от пресата на съответната страна.
     Емигрант-Бг има амбицията да стъпи твърдо на интернетното пространство със специализирана информация, свързана с българи и България по света, а на Втората световна среща на българските медии в Чикаго, 18 - 25 май 2006 ще представи проекта на колегите си от България и света. Следващата стъпка в проекта е изработване на версията на английски, за да запознаем и света с България, в рамките на този концепт.
     Благодарим на главния редактор на “Старт БГ” - Америка, Климент Величков, за възможността читателите да се запознаят с тази инициатива. И нека да завърша с нещо от писателя Алеко Константинов, примесено със спецификата на новото време: На добър път Емигрант БГ до Чикаго и назад през май 2006!
     Повече информация можете да намерите на: www.emigrant-bg.com

Амстердам, Холандия
Дорис Александрова
Емигрант БГ

Назад


Eurochicago.com
 Eurochicago.com


Емигрант БГ
www.emigrant-bg.com

Интернет дизайн