15 април 2006 г.
АРИЗОНСКАТА МЕЧТА - СЪДБА НА МНОЗИНА
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”


     Малко статистика... И по 375 отговора на ден
     Марикопа каунти скоро ще стане 3-ят най-голям окръг в САЩ след Лос Анжелис и чикагския Куук, писа неотдавна вестник "Аризона Рипъблик". 61.1% от населението на щата Аризона живее в Марикопа каунти (окръг) с окръжен център Голям Финикс. Голям Финикс включва над десетина засега градчета, сраснали се в едно - Сити оф Финикс, Сити оф Скотсдейл, Сити оф…: Темпи, Мейса, Чандлър, Гилбърт, Глендейл, Пеория, Сърпрайз, Авондейл, Гудиър и др.

     Какво кара хората да се местЯт в Марикопа, и главно в Голям Финикс?
     Отговорите са по 375 на ден, или по един за всеки от пристигащите тук ежедневно нови жители, писа вестникът.
     През юли 2005 Марикопа е наброявала 3,635,528 жители, или толкова, колкото е било цялото население на щата Аризона през 1990 г.
     От преброяването през 2000 година досега населението тук се е увеличило с 563,193 души - най-големият прираст на окръг в САЩ след 2000-та г.
     Годишно тук се преселват по 136,941 души.

     Оптимизъм за трудовиЯ пазар в Аризона
     Докато притокът на жители в Аризона, Лас Вегас и други райони в южния Запад, продължава, трудовият пазар ще расте, каза наскоро главният икономист на Уелс Фарго анд Со. Скот Андерсън. Така той ги разграничи от останалата част на страната, предупреждавайки за известни сътресения в националната икономика през 2006.
     Прогнозите за трудовата борса на Аризона за следващите две години продължават да са слънчеви. Предвижда се отварянето на 256,000 нови работни места през 2006-2007 година, обяви този месец Департаментът за Икономическа сигурност на Аризона.
     Всяка от 11-те големи индустриални групировки в щата планира откриване на нови работни места и растеж въз основа на стабилните показатели от 2005 година. Само в строителството ще се търси попълнение за 18,000 позиции, независимо от свиването на икономическия растеж: 2005 - 14%, 2006-10%, 2007 - 7.5%.
     От друга страна, местни работодатели се оплакват, че не могат да намерят достатъчно добре обучени работници. А когато намерят такива, трябва да вдигат надниците, за да ги задържат.
     За пазара на недвижими имоти Скот Андерсън предрече "контролирано и меко приземяване", което няма да има силата да предизвика национална рецесия. Цените на имотите ще продължат да се покачват умерено и жилищното строителство ще се свие с около 10% от "исторически високото си равнище" през 2005.

     КЪДЕ Е ФИНИКС
     "Независимо от главоломно хвръкналите цени на имотите - 35+%, Голям Финикс остава един от най-малко скъпите метрополни центрове в САЩ - с оглед на това да се живее, работи и да се ръководи бизнес", (The Business Journa l-Phoenix). Значително по-скъпи са Лас Вегас, Сан Диего, Сиатъл, Лос Анжелис, Чикаго.
     Финикс e 8-ми сред 29-те главни метрополни центрове, по най-нови данни от American Chamber of Commerce Research Association, The Council for Community and Economic Recearch and the Greater Phoenix Chamber of Commerce. Индексът за тази класация се базира върху: цените на имотите, на ток, вода, газ, телефон, основни хранителни стоки, транспорт, здравеопазване и др. по-дребни стоки и услуги.
     За последното тримесечие на 2005 този индекс за Голям Финикс е 100.4 или много малко над средния индекс за САЩ, приеман за 100. По тези данни, стандартът на живот в САЩ варира между 2+ пъти над националния среден индекс - в Манхатън, или над 20 пъти под него - в МакАлистър, Оклахома. С комплексния си индекс от 88.9 Хюстън се очертава лидер сред най-достъпните големи метрополни центрове.
     Но Хюстън няма примамливите икономически показатели на Голям Финикс: през 2005 във Финикс са отворени 4.1% повече работни места при икономически растеж от 8.6% в сравнение с редходната година. (Global Insight, Inc.) Най-значителна заслуга за "бум-а" през 2005 се отдава на знойния пазар на недвижими имоти.
     Финикс, Лас Вегас и Орландо (Флорида) са сочени за водещи през 2006 в страната по броя на отваряните нови работни места.
     Сравнително умерените цени на живота във Финикс позволяват надниците да се задържат ниски и го правят примамлив за релокация на големи и по-малки корпорации. Наскоро интернет-гигантът Гугъл се пресели тук.

     ДОСТЪПНОСТТА НА ИМОТИТЕ
     И така, да си дойдем на думата: независимо от степента на виртуалност на бизнеса нещата пак опират до реалността на пазара на недвижимостите. По-точно, до достъпността на цените на имотите.
     "Drive out until you qualify" означава "пътувай към периферията на града (сити-то, към което имаш предпочитания) докато стигнеш до цените, за които те е квалифицирала мортгидж-компанията; т.е. докато намериш цени отговарящи на заема, който ти отпускат. Ако някой още не е разбрал, имотите в повечето централни и някои други райони на Голям Финикс ще си държат цените и занапред.

     Метафора или необходимост
     "Американ дрийм" не е само поетична метафора или синоним на нов маркетинг. На фона на стопяващите се пенсионни фондове, растящото поскъпване на живота, напредващата възраст, независимо от изобилието от подмладяващи средства, имотът в Америка си остава най-довереното средство за подсигуряване на старините.
     За ново пристигащите във Финикс, които бързат да "заключат" растящата лихва и да прекрачат собствен праг на по-ниски цени - решението е апартамент, лофт, кондо (почти синоними). Все от някъде трябва да се започне….Ако районът е добре подбран, след време даването под наем няма да е проблем.
     Това е в сила и за местните купувачи, които търсят цена под $200,000 в добър район, и без да правят подобрения и ремонти.
     Големите инвеститорски фондове и фирми, които и тук предвидиха, по-точно насочиха търсенето, от няколко месеца заливат пазара с така наречените "conversions" - апартаментски комплекси, закупени неотдавна като цяло и разпродавани сега "на парче". Удобно, луксозно и главно: ДОСТЪПНО! И се харчи…Всичко с времето си!

     ...за инвеститорите…
     Къщите и новите селища в периферията на града засега престанаха да бъдат цел #1 на инвеститорите и купуващите имот за първи път.      Строителните фирми все още не отстъпват от високите си цени, но станаха доста по-щедри към купувачите. Някои строители вече включиха в цената си скъпи коли, безплатни басейни, покриване на разходите по затварянето, луксозни екстри, за да изострят апетита отново.
     В по-далечна перспектива - от 3-4 до 7 и повече години - тези сделки си струват. Инвестирането в нови селища в някои райони и в споменатите срокове - 5-10 години - ще се изплати богато. Очаква се имотите там да удвоят цените си дотогава. А който иска да "завърта" по-бързо парите, без да се занимава с наематели или да сменя местоживеенето си - може да се ориентира към "fix-and flip"-бизнеса.
     Друга възможност са всякакви традиционни недвижимости, които предлагат постоянен приход (positive cashflow) - жилищни и търговски имоти - при които наемът покрива месечните плащания по заема и остава печалба. Местонахождението ("Location-Location…") и тук е ключът към успеха.
     За допълнителна информация се обърнете към автора на тел. 602-695-2111 или nadia10@cox.net

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА,
HomeSmart Real Estate

Назад

Аризона

Аризона



Интернет дизайн