15 април 2006 г.
Добре дошли в щата на изгарящото слънце!

     Слънцето е символ на енергията и светлото начало, на оптимизма и радостта, на здравето.Спомням си как с часове лежахме на черноморския бряг, правейки тен, изложили тялото си на парещите слънчеви лъчи. Кога намазани със защитен крем, кога забравили да си вземем тубичката. Някак си не обръщахме много много внимание на изгарянията по кожата си. А пък и обичахме го това българско слънце...
     То беше наш приятел в България, но не и в Аризона. За необходимостта от предпазване на кожата от изгарящите слънчеви лъчи тук, в Аризона не се нуждаем от излишно убеждаване. Ракът на кожата продължава да отнема живота на много жители на щата. Обяснението на този изключително важен за здравето феномен идва от географското разположение на Аризона и преди всичко на феноменалните метеорологични особености: влажността на въздуха варира между 5%-8% през по-голямата част от годината. Температурите през половината от годината са между 105 - 115 градуса F. Слънчевите дни през годината са повече от 300. И всеки чужденец, които реши да се засели в това иначе прекрасно място, трябва да се отнесе с изключителна сериозност към изброените вече фактори.

     Няколко козметични съвета как да предпазим кожата си от изгаряне и образуване на пигментация.
     Първото и най-важно условие е всекидневна употреба на защитен крем (SPF). За хора с мазна кожa за предпочитане е номер 25 или 30, а за суха кожa 45. Важно е да знаете, че сaнблокът започва да действува 30 минути след нанасянето му.
     Използуването на противослънчев крем блокира продукцията на Меланин - отговорен за пигментирането на кожата, като същевременно служи и като предпазен щит срещу UVB и UVА слънчеви лъчи.
     През лятото е добре да се обличат дрехи с дълъг ръкав и да се стремите, доколкото е възможно, да не се излагате на слънце, особено между 10 и 4 часа.
     За хората, които предпочитат натурални продукти, ето и една рецепта как сами да си направите SPF: витамин С на пудра (асkорбиk acid) се смесва с вода или kрем за лице. Единственото неудобство е, че се нанася повторно на лицето на всеки час.
     Надявам се да съм била полезна на сънародниците си. С удоволствие ще отговарям на въпроси в областта на козметиката. Изпращай те ги на адрес: boykabijeva@abv.bg

Бойка БИЖЕВА


     Индекс на прегряване
     o Той отразява комбинираното въздействие на високите температури и влажността. Високите температури ни изглеждат дори по-високи при по-висока влажност на въздуха. Това е така, защото основен механизъм за охлаждане на тялото е отдаването на топлина чрез изпарение на потта, която отделяме. А изпарението е затруднено при висока относителна влажност на въздуха.
     o Трябва да се има предвид, че продължителните големи стойности на индекса на прегрев са по-опасни, отколкото достигането им за кратки интервали от време.

     Какво да правим и какво - не по време на големи горещини:
     o Увеличете приема на напитки без алкохол, негазирани, без кофеин като вода и сок. Носете светли и широки дрехи.
     o Избягвайте излизането навън и особено стоенето на слънце.
     o Обръщайте внимание на възрастните. Те са особено чувствителни на големите горещини.
     o Избягвайте интензивните физически натоварвания като бягане, каране на колело, работа в градината и на полето.
     o Яжте лека храна. Богатата на белтъчини храна увеличава отделянето на метаболитна топлина и от там загубата на вода.

     Неразположения свързани с горещината
     o слънчеви изгаряния - червенина и болка по кожата. При тежките случаи се появяват мехури, треска и главоболие.
     o схващане на мускул - болезнени спазми в мускулите, най-често тези на краката или коремната област.
     o изтощение - слабост и обилно потене. Кожата е студена, влажна, лепкава и бледа. Пулсът става слаб, като може да се стигне до припадане или повръщане.
     o Топлинен удар / слънчев удар - Висока температура (над 41°C) придружена с гореща, суха кожа и селен, ускорен пулс. Въжможно е изпадане в безсъзнание.

Назад


Слънцето


Интернет дизайн