15 април 2006 г.
СЪС ЗВУК И ОБРАЗ ДО БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ

     Потребността от интензивни комуникации породи създаването на специални програми за пренос на текст, звук и образ по целия свят. За кратко време се появиха няколко програми "в реално време", които придобиха особена популярност. В началото за размяна на текстови съобщения беше създаден "Чатът", след това пренос на глас от "компютър да компютър", последва образ от "компютър до компютър", а в последно време и глас от "компютър до телефон" и от "телефон до компютър". Заедно с това възникна и нов тип "бизнес модел", който произвежда продукт от нещо, което е безплатно, създавайки по пътя си мрежа от потребители т. е. основната част от услугата е безплатна, но за всички допълнения към тази услуга е необходимо допълнително заплащане. Така една безплатна услуга създава от потребителите си ... клиенти, които естествено "за екстрите" плащат. (Този модел все още няма име, но авторът предлага той да се нарече "Безплатна услуга, платени екстри").
     Ще разгледаме накратко, какво предлагат в момента компаниите в Интернет "в реално време" (т. е. моментално) чрез техните популярни сайтове.
     MSN Messenger предлага текст, звук и образ от компютър до компютър. Тази услуга е безплатна. За да се ползуват всички възможности на тази услуга е необходимо компютърът да бъде обзаведен с микрофон, слушалки (или високоговорители) и видеокамера. Този комплект струва от $ 30 до $ 100.
     Yahoo Messenger предлага също текст, звук и образ като потребителите му могат да се обаждат от компютър до обикновени стационарни и мобилни телефони и обратно. С услугата "Phone Out" една минута разговор в САЩ струва 1 цент, а обажданията в 30 други страни е по 2 цента на минута. Услугата "Phone In" позволява на притежатели на компютър да получат собствен телефонен номер, благодарение на което се осъществява връзка от телефон до компютър. Абонаментът за Phone In струва $ 29,90 годишно.
     Skype предлага безплатно пренос на текст, звук и образ от компютър до компютър безплатно. Пренос на звук от компютър до телефон за България се заплаща както следва: стационарен телефон - $ 0.03 на минута до София, $ 0.06 на минута до останалата част от страната и $ 0.26 на минута за мобилен телефон. Услугата компютър-телефон е предплатена и стойността е $ 10. Ако до 6 месеца тази сума не се изразходва, тя се само анулира.
     VoiPBuster предлага звук от компютър до телефон. За някой страни, включително и България, тази услуга е безплатна до стационарен телефон, но до мобилен телефон струва $ 0.24 за минута. Задължително се предплащат $ 12, които могат и да не се използуват, но ако в срок от 120 дни не се изразходват, то тази сума се само анулира. Програмата допуска безплатни демонстративни едноминутни разговори. Да не забравяме, че римляните са казали "Panta rei" (всички тече, всичко се променя") и скоро "безплатното" може да стане още "по-безплатно". Но как?
     Образът и звукът чрез Интернет са допустимо добри. "Неудобството" при предаване на образ е, че човек трябва да бъде винаги прилично облечен в къщи. Помещението, в което е разположена камерата, трябва да бъде добре подредено (и "обезопасено"), защото в обектива на камерата могат да попаднат нежелани подробности. Това означава, че новите Интернет технологии изискват освен добра "дигитална" култура и добра естетична култура. "O tempora o mores" (о времена, о нрави") са казали римляните. Какво ли още ни очаква?

Проф. д-р Никола Чаракчиев

Назад


Интернет

Интернет дизайн