5 април 2006 г.
В ОЧАКВАНЕ НА ВЕЛИКДЕН

     Дни и седмици преди Великден християните от цял свят очакваме Великото тайнство на Възкресението. Всяка година То ни дава вяра и надежда за по-щастливи дни и спасение на човечеството.
     Редакцията се обърна към Българската Православна Църква в град Финикс и нам бяха предоставени за вас, драги наши читатели, православни християни, разяснения за едно от най-съществените предписания за православните в тези дни - Великият пост.

     Великият пост е най-строг и най-продължителен. Нарича се още Света Четиридесетница, за разлика от другите три многодневни пости: Петровият пост - от Първата неделя след Петдесетница до Петровден /29 юни/, Богородичният пост - от 1 до 14 август и Рождественският пост.
     С него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Христа - Страстната седмица. Седмицата на страданията.
     Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа, за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.
     Тази година Великият пост започна на 6 март.
     През целия пост се разрешава риба само два пъти - на Благовещение /25 март/ и на Връбница /16 април/.
     Храната е изключително растителна, като само в събота и неделя се позволява употребата на олио и вино.
     През Страстната седмица /17-23 април/, от понеделник до събота, включително, постът е най-строг. На Разпети петък /21 април/, ако здравето позволява, не се яде нищо, не се пие и вода.
     Освен споменатите четири многодневни пости Православната църква е наредила специални постни дни и през седмицата. Те са всяка сряда - за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания и всеки петък - за спомен на самите му страдания и смърт.
     Пост се изисква от християните и във всеки неделен и празничен ден до свършването на Светата литургия.
     Пости се още на Богоявление - 5 януари, на Кръстовден - 14 септември и на 29 август в чест на Св. Йоан.

     Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от греховете. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържание от всичко, включително и от храна.
     Повярвалите в Христа започнали да постят още от времето на апостолите. Първите християни постили твърде често и продължително. Тогава всеки християнин постел не в определено време, а колкото искал и колкото можел. По късно се появяват предписанията. Четирите поста били пригодени към четирите годишни времена.

Назад


Великден
Великден

Интернет дизайн