5 април 2006 г.
Чисто синьо небе, горещо юнашко слънце!

     Историята, може би, ще определи кой е по-каубойски щат - Тексас или Аризона.
     Аз не мога.
     Пътуваш по правите като слънчев лъч огледално чисти пътища на Аризона, въртиш глава в ляво и дясно и гълташ с очи цветни скали, зелени кактуси и конски табуни. В градските черти - рисунки и скулптори на коне.

     Сутрин се събуждаш с трелите на сладкопойни пилета - певци, които примамват любимите си шареноопашатки в ранната аризонска пролет със 101 мелодии!

     Вдигаш глава към едно от най-чистите небеса на Земята и лицето ти вече е опърлено от непонятно колко паунда или инча слънчева радиация... Вижда се толкова високо горе, почти до бездънния Космос, та понякога ти се струва, че там наистина се мержелее.

     Небесният трон с ангелите, които прелитат наоколо по своите си дела...

     Шегобийци са били тези, които са кръстили своя град "Феникс". И те, като тази изгаряща и възкръсваща птица, през лятото се опичат, а през зимата оживяват. Яйца на очи тук през юли се правели направо на асфалтираната автострада...

     Дрънкайки до тук всичките тези врели-некипели за природата на Аризона, забравих една важна и конкретна информация на моя градски от Чикаго П. Т. Не, бате, не ги открих тия бракоразводни автомати, дето били единствени в света! Може и да ги има. Пак ще търся... Дето буташ 10 долара, натискаш 4-5 копчета, отговаряш на няколко въпроса и вече си свободен мъж.
     Още по-жалко е, че и женитбени автомати няма. Що народ биха оправили!

     За Финикс, който е град на бъдещето, ще става дума често по тия страници. Вече има цял списък наши сънародници, които са дошли отрано по тези места и ще ни разкажат вярно и точно какво ни чака, ако решим да дойдем на топло.
     Когато човек е отскоро в града и е още в своя "музейно-разузнавателен период", значи обезателно ще го срещнете в прочутия Музей на Рок-н-рола или в Музея на полицията. Тук можеш да премериш някой чифт белезници, само че посетителят все пак не трябва да се увлича много по такива експерименти. По-добре е да отидете в Музея на играчките, където в пълна безопасност ще си поиграете с плюшени мечки и електрически влакчета.
     Но истинските мъже тук играят тенис, вечер вдигат тежести от по стотина грама в любимия си местен бар, а в неделя возят на коли, мотори и моторници загорелите от слънцето Кетрини и Карини по хладните околни езера, планини и каньони...

     Ако минете през втория по големина град в Аризона - Тусон /700 000 жители до вчера, но днес може да са станали повече/, ще видите чисти слънчеви улици с красиво наредени къщички в старинен испански стил от двете страни. И един от най-върховните учебни заведения на САЩ - Университетът на Аризона. А ако преспите в студентското градче Санта Каталина, ще разберете и колко много сте пропуснали от живота, като не сте полудували сред този коктейл от електроника, любов, поезия и формули.
     По стените на много къщи личат все още графити от 1915 година, когато аризонският футболният тим печели Националната купа. От това време датира и огромното каменно 'А' на върха на местната планина. До ден днешен първокурсниците се катерят до него в началото на учебната година, за да му сложат още една нова боя отгоре.
     Неочаквано Тусон навява някои спомени на нашите сънародници от по-зрялото поколение със своите редовни съботници на безплатен труд в полза на обществото. Но изглежда и това е причината старата киностудия в града, където са заснети повечето легендарни филми за Дивия Запад, да е толкова чиста, свежа и приветлива. Иска ти се да удариш с юмрук по масата и да ревнеш "Дайте ми един кон! Ласо и кон ми дайте! И си гледайте работа..."
     Чисто и свежо е и ранчото "Pea cacho peak", където можеш срещу 3 долара да нахраниш щраус или в краен случай елен...
     Върхът е, разбира се, Паркът на модерната скулптура, където може безплатно да се любуваш на скулптури от метални отпадъци, консервни кутии, протрити гуми, смачкани при катастрофи автомобили и велосипеди и всякакви други боклуци.
     За сега - това. Друг път повече, особено, ако се и обадите какво точно ви интересува...

Бележки на дежурния редактор


Щат АРИЗОНА
Намира се в Юго-Западната част на САЩ.
Името му произлиза от индианската дума arizonac, което означава малък ручеи, рекичка.
Наричат го още: "Щатът на Големия Каньон" (Grand Canyon State), "Медният щат" (Copper State), "Щатът на слънчевия залез" (Sunset State), "Американската Италия" (Italy of America).
Столица: Финикс
Девиз: “Бог ще ни дари” (лат. Ditat Deus - God enriches).
Цвете: Разцъфтелият кактус сагуаро (flower of saguaro cactus).
Дърво: Акацията паловерди (paloverde).
Птица: Кактусовото птиче (cactus wren).
Площ: 293750 кв.км. (6-то място).
Население: Над 3,8 млн. (23-то място).
Най-големите градове: Финикс (Phoenix), Тусон (Tucson), Меса (Mesa).
История: Първите изследователи са францисканският монах Маркос де Ница и неговият роб Естеван в 1539. В 1690-1711 г. мисионерът-йезуит Еусебио Франсиско Кино идва да проповядва християнството сред индианците и ги обучава в земеделие. Той основава няколко мисии. В 1821 Испания присъединява Аризона към Мексико. В края на войната между САЩ и Мексико, през 1848, територията е завладяна от САЩ. В 1854, в резултат на сделката Хадсън, към САЩ е присъединена и територията под реката Хил. Дългата война с племето апачи завършва през 1886 г. с капитулацията на техния вожд Джеронимо.
Забележителности:
Големият Каньон (Grand Canyon), дълбок от 4000 до 5000 фута;
Вкаменената гора (Retrified Forest);
Оцветената пустиня (Painted Desert);
Дяволският Каньон (Diablo), дълбочина 225 фута;
Кратерът, образуван от паднал метеор (Meteor Crater);
Язът Хувър-Дам (Hoover Dam);
Езерото Мид (Lake Mead);
Форт-Апачи (Fort Apache);
Лондонският мост в градчето Лейк-Хавас (London Brige).

Назад


Аризона
Аризона

Аризона
Аризона

Аризона
Аризона

Интернет дизайн