5 април 2006 г.
БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА АСОЦИАЦИЯ И ФОРУМЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ В ЧИКАГО

     По време на гостуването си, във връзка с Втората световна среща на българските медии "Чикаго 2006", генералният директор на БТА Максим Минчев, заедно с нашите консули Иван Сотиров и Недялчо Данчев, се срещнаха и с Българо-Американската Асоциация в БПЦ "Света София". Гостът се запозна с членове на асоциацията и нейния председател адвокат Цветелина Бойновска, представени от проф. Никола Чаракчиев.
     Ген.директор на БТА не скри възторга си от състава на тази организация - разнообразните им професии и стремежа им за конструктивен диалог с България по време на медийния конгрес. Нашите сънародници от БАА са предимно млади хора, завършили или специализирали в престижни американски университети, наложили се като специалисти, напълно конкурентоспособни с колегите си американци.
     Галя Калчева е от 12 години в САЩ, завършила е бизнес и финанси. Тя изрази готовност да се върне в България и там да бъде полезна със своя опит. Според нея хубаво ще бъде да се привлекат за срещата български преподаватели, работещи в американските университети, които не са малко и могат да бъдат добър проводник на информация както за американските, така и за българските студенти.
     Димитър Чалъков и Ивелин Костов са компютърни специалисти софтуерни програми и уеб-дизайн). Те с готовност ще съдействат за техническото обезпечаване на електронните връзки по време на форума.
     Важна тема постави Боянка Иванова, преподавател в американското училище "Будлонг" с двуезична програма на обучение и с най-голямо присъствие на български деца. Става дума за бъдещето на българските деца, завръщащи се в България и тяхното адаптиране на родна земя и роден език, въпрос който беше коментиран и при визитата на президента Георги Първанов в Чикаго през октомври м.г.
     Гостите бяха впечатлени от учителите и учениците в лицензираното Българско училище при църквата "Света София". Добринка Ватова и Елена Липкова, учителки съответно по география и български език, обещаха да споделят по време на форума опита си като учители в елитни американски училища.
     И, както каза Максим Минчев, сега е моментът България да научи повече за нас. И ако се разчуе, че много нови американци са инвестирали в страната ни - много е вероятно това да са българите от Америка.
     Гостите опитаха и баницата, поднесена от домакините по стар български обичай.
     Българо-Американската Асоциация е не само един интелектуален продукт, модифициран умело методически от проф. Никола Чаракчиев и управляван юридически от президента на БАА адвокат Цветелина Бойновска, това е един аналитичен синтез на емигрантския процес от началото на 2000-та година в Чикаго, структуриран в логична взаимообвързаност и последователност. Това е адаптацията на една общност към новата култура и новата система, чието присъствие в Чикаго през последните години е все по забележимо и силно.
     Този аналитичен продукт може да се използва и да даде добри резултати, ако попадне в добри ръце.
     Сега е моментът държавата ни да научи повече как се натрупва интелектуален потенциал в САЩ и как може да го използва, за да постигне целите, заради които повечето сме тук - просперитет и бъдеще за България.

Кина БЪГОВСКА

Назад



Интернет дизайн