5 април 2006 г.
ВТОРА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
Стартът на "Чикаго 2006" е даден!


     Месец март за българите в Чикаго премина бурно и наситено с разнообразни събития. Не по-малко динамични се очертават и следващите два месеца.
     На 18 март Генералният директор на БТА Максим Минчев, както беше обещал, пристигна в Чикаго, за да подготви Втората световна среща на Българските медии "Чикаго 2006". Така дните събота и неделя преминаха в делови разговори и взаимно опознаване.
     На първата среща, организирана от Генералното консулство в Чикаго, с участието на ген. консул Иван Сотиров и консула Недялчо Данчев, нашият гост се срещна с представителите на чикагските медии в Учебен център "Знание". Имахме възможността да изразим нашето задоволство от това, че за пръв път българска общност по света ще бъде домакин на такова всебългарско събитие с голямо значение.
     Мащабът на срещата е наистина впечатляващ. Българската телеграфна агенция доказа още на Първата среща, състояла се през май 2005 г. в София, своя авторитет и организаторски талант. Убедени сме, че и сега, в Чикаго, мисията на журналистическия ни форум ще се осъществи и развие успешно.
     Тогава, на срещата на родна земя, силно впечатление направи безукорната организация. До последен детайл - от посрещането на летището, регистрация, заседателни сесии, доклади, изказвания, решения - всичко беше разчетено до минута. Имахме най-добрите възможности за работа и почивка, за контакти с колегите си в България и нашите редакции, пръснати по десетки страни на планетата. Дойдоха журналисти от Европа, Австралия, Азия и Америка. Нашето, чикагско присъствие, също направи впечатление с докладите на вестник "България 21 век" и "Старт", в които споделихме нашия опит на чикагска преса, което ни даде и правото да поискаме първото подобно домакинство извън България.
     Целта на срещата - тогава и сега, е да се опознаем помежду си, да обединим усилията си като журналисти за доброто информиране и поддържане на българската култура, дух и традиции навсякъде, където има наши сънародници. Българите по света да знаят какво става в България и в България да знаят как живеят българите по света.

     БТА, в лицето на Максим Минчев и неговия професионален екип са създали превъзходна програма за постигане голямата идея - обединение на българите в Родината и българите по света. Затова и сега, когато се срещнахме в Чикаго, между първата българска медия и чикагските медии се открои стопроцентово доверие и партньорство.

     Стартът на "Чикаго 2006" е даден!
     Втората световна среща на българските медии ще се състои в Чикаго от 18 до 22 май.
     Потвърдена бе информацията, която съобщихме в предния брой на "Старт BG Чикаго", че на срещата, която е под патронажа на президента на България Георги Първанов, ще пристигнат представители от Австралия, Австрия, Аржентина, Ватикана, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Канада, Полша, Русия, Сърбия и Черна гора, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швеция.
     САЩ ще бъдат представени с журналисти от българските медии на Лос Анжелис, Ню Йорк, Чикаго и Финикс.
     Повече от 40 наши колеги от медиите в България ще бъдат на Срещата - БТА, БНТ, Би Ти Ви, НТ, БНР, "Дарик", Труд, 24 часа, Стандарт, Сега и още десетина редакции ще изпратят свои журналисти и издатели в Чикаго. Очакваме и политици, представители на медийни и други културни институции и пр.

     Каква по-добра реклама за най-голямата българска общност в света? За българските бизнеси да намерят свои партньори в родината и по света?
     Ако успеем да се справим успешно като домакини, в България ще научат повече за своите сънародници зад граница, ще се изгради по-лесно мост към България.
     На срещата с ген. директор на БТА Максим Минчев беше съставен организационен комитет, върху който ще легнат отговорните задачи - да се резервират хотели, зали за заседанията, да се състави програма за участниците, да се организира транспорт и пр. В състава му влизат Хамид Русев и Светлозар Момчилов. Петър Стаматов осигурява актуалната електронна информация за събитието. Климент Величков е директор на пресцентъра, където ще работят акредитираните журналисти, ще стават срещите между медии, общество и бизнес, ще се правят интервюта и организират пресконференции. От тук ще тръгват и тук ще пристигат новините за Втората световна среща на българските медии "Чикаго 2006".

Кина БЪГОВСКА

Назад


"Чикаго 2006"
Генералният директор на БТА Максим Минчев, ген. консул на България Иван Сотиров и консула Недялчо Данчев по време на срещата с българските медии в Чикаго

Интернет дизайн