15 март 2006 г.
ВПЕЧАТЛЯВАЩА БЪЛГАРСКА ИЗЯВА В АМЕРИКАНСКА ИЗЛОЖБА
"Икони" на Кина Бъговска в ARC


     И тази година през март в уникалната галерия ARC - Chicago видяхме картини, скулптури, керамика и перформърс графики на двадесетина изявени американски художници. В огромния конгломерат на хора от всички краища на планетата, което представлява мегаполисът Чикаго, се вписва и стохилядната българска общност. Нашата душевност, талант и виталността на народа ни бяха представени с картините на Кина Бъговска, която живее и твори в САЩ от 2000-та година.
     На откриването, 3 март, което съвпадна с Националния празник на страната ни, се събра необикновено пъстър свят. Почти всички посетиха и "нашия павилион" - самостоятелната изложба на Кина Бъговска, част от галерийното пространство на ARC. На моменти беше трудно да се добереш до самите картини.
     Сестрата на художничката - Петя Бъговска, доктор по изкуствознание, преподавател по контрабас в Софийската музикална академия, наложила се с успешната си изпълнителска дейност и в САЩ, заедно с американския си колега Марк Сонсен обединиха музиката и живописта в едно изкуство и създадоха неповторима атмосфера. Имаше импровизации по мотиви от българския фолклор, джаз и класика.
     Картините на Кина Бъговска осезателно се открояваха на преобладаващия фон на останалите.
     - Има слънце и енергия - каза Дерек Монро, американски художник, който e бил в България и харесва Русе. Той прекара доста време при нас, в българска компания.
     - Почувствувах отново топлината на България - каза сънародникът ни Панчо Панчев, - като че духът на Родопите сам е движил ръката на Бъговска... Забравяш своето моментно състояние, пренасяш се в друго, по-духовно.
     Кина Бъговска показа рисунки и живопис в своя типичен стил - картини с много светлина, и преклонение пред природата на Родопите, но не пейзажна живопис. Фигури, къщи, заоблените, протегнати в безкрая планински върхове са като видение, започнато от природата и дорисувано от въображението на твореца в хармония от багри, светлини и сенки, вълнообразни щрихи и сякаш въздушни линии...

     Генералният консул на България в Чикаго - Иван Сотиров каза, че изложбата ни дава повод да погледнем в себе си и да видим дали тези чувства, които са вложени в картините, имат място и в нашата душа. И ако усетим, че нещо ни липсва - да го вземем от тях и го посеем у себе си.
     - Назовах изложбата "Икони" - каза Кина Бъговска, - защото тук има рисунки и изображения на скъпи за мен лица и събития, образи, които събираш в душата си, носиш ги със себе си и тъчеш, сякаш черга, в която вграждаш чувствата за радост и тъга , слънце и дъжд, гняв или философска размисъл и търпение.
     Посвещавам тази изложба на моите синове, на сестра ми и най-вече на майка ми и баща ми, с чиито родолюбиви традиции съм възпитана.

     Дойдоха много българи, от тези, които постоянно посещават изявите на своите сънародници и от тези, които по-трудно намират време за това. Забележителното бе, че в ARC Галерия българското изкуство се открояваше сред другите, не защото е българско, а защото в него имаше теми за размисъл. И в това, струва ни се, необявено състезание Кина Бъговска ни представи достойно. Успехът й беше очевиден.

Материалът е подготвен съвместно от екипи на СтартBG и Златорог - Чикаго.
Снимки: Сами ПОПОВ

Назад


"Икони"
Петя Бъговска посвети специално изпълнение на контрабас с родопски мотиви на сестра си Кина Бъговска
Музика и живопис бяха обединени в едно изкуство и създадоха неповторима атмосфера

"Икони"
Художничката Кина Бъговска сред скъпи гости на изложбата

Интернет дизайн