15 март 2006 г.
НЕУДОБСТВОТО ДА СПЕЧЕЛИШ 365 МИЛИОНА ДОЛАРА
Проклятието на щастливия билет


     Данг Тран, много добър майстор на сухите шпекови салами в един голям завод за месни продукти в Небраска, сверявайки номера на лотарийния билет с току-що обявените печалби, изведнъж побледнял като платно и бързо пъхнал хартийката дълбоко в джоба си...
     - Всеки би се уплашил, ако се почувствува с толкова много пари в джоба насред улицата - казва след това един щастливец от притежателите на най-голямата лотарийна печалба в САЩ - 365 милиона долара.
     Няколко седмици преди това Джей Санг, продавач в магазин в Куинс, категорично отказва да се появи на телевизионно интервю в Ню Йорк по повод спечелените от него 41 милиона от лотарията.

     Безспорно те имат сериозни доводи да постъпят така. Множество притежатели на големи печалби от лотарията са изпитали на собствен гръб така нареченото "проклятие на щастливия билет".
     Само през последните две години двама "щастливци" в САЩ приключват земните си дела със 7 грама олово в сърцето. Един млад късметлия получава инфаркт от предозиране с наркотик. Една жена прави катастрофа с колата си, при което загива приятелят й, а тя остава инвалид. Трима са арестувани за различни престъпления, предизвикани при еуфорията от печалбата. Няколко десетки притежатели на големи печалби стигат до развод, други биват ограбени, трети банкрутират след лошо инвестиране на средствата.
     По ирония на съдбата преди години работник от същия месопреработвателен завод в Небраска, където се падна най-голямата досега лотарийна печалба, печели 314.9 милиона. След това Сам Уитакер бива два пъти арестуван за каране в нетрезво състояние, съден за сексуален тормоз, загива от наркотици неговата 18-годишна внучка. "Ако знаех какво ще стане - щях да накъсам лотарийния билет на късчета" - казва бившата му жена.

     Печална е историята с убийството на Джефри Демпиер, който през 2005 година печели 20 милиона долара. Джефри бил познат в своето градче като човек, готов да помогне всекиму - и то не само морално, но и материално. След щастливата печалба Демпиер и жена му решили да вземат за отглеждане още две деца. Работата е там, че при своите 39 години Джефри бил вече баща на три деца и още дядо на два внука.      По тази причина"пръскане" на парите за осиновяване било неприемливо за някои от неговите роднини. Затова братовчедката Виктория и приятелят й просто застреляли Джефри, за да го избавят от "глупавото изразходване на капитала".

     Рик Кемет, който печели заедно с 13 други служащи в кафе "Старбакс", 87 милиона долара, е убит от полицай край стадиона в Сиатъл. Полицаят заявил пред съда, че Рик стрелял пръв по колата му.

     Полицията на Цинцинати още не е решила загадката със смъртта на Вирджиния Меткалф-Мерида, чийто разлагащ се труп бил открит в нейното имение. Заедно с мъжа си те спечелили от лотарията 65.4 милиона долара и престанали да работят - решили да започнат "нов живот". Предполага се, че жената е починала от наркотици. Преди нея си отива от този свят и мъжът й, който имал сериозен проблем с алкохола.

     Една от "лотарийните милионерки" - Виктория Зел от Минеаполис застанава пред съда по обвинение, че е извършила "убийство с помощта на транспортно средство". По пътя от бара за дома си тя прави катастрофа, в която загива един от спътниците й, а друг остава инвалид. След два месеца, пусната от съда под гаранция, Виктория сваля електронния индикатор, чрез който полицията следи всяка секунда къде се намира, за да отиде при дъщеря си, живееща в друг щат. При обиска в дома й намират и неголямо количество наркотик, което също допълва вината й. Осъждат я на 3 месеца затвор, след които тя още се лекува от наркозависимостта си.

     Поразителна е историята на най- младия "щастливец" от лотарията. 19-годишният Кевин Сатън спечелил 3 милиона долара. Година след това го съдят за незаконно притежание на оръжие. След време е арестуван за участие в сбиване. Накрая той прострелва приятеля си в главата и сега го очаква съд в Колорадо.

     Особено съчетание на лош късмет с добър късмет представлява историята на Кристина Гуденау. Тя печели 1 милион долара в Орегон, но купува билета си с кредитната карта на починалата й свекърва. Затова я очаква съд за мошеничество.

      74-годишната Кони Паркер от Лонг Айланд, купувайки картичка, за да поздрави мъжа си Кенет по случай Свети Валентин, получава заедно с нея и билет от лотарията. Билетът печели 25 милиона долара. След три месеца Кенет иска развод и, заедно с него, - половината от печалбата. Той бил дал на жена си 20-те долара, с тях била направена покупката. В крайна сметка се стига до спогодба - Кенет се съгласил да получи само 1.8 милиона.

     През ноември 2004 г. Хуан Родригес, който по това време нямал и пукнат цент в джоба си, спечелил джакпот от 149 милиона долара. Само след два дни жена му Айрис поискала развод и си отишла с 74.5 милиона долара в малката си дамска чантичка.

     Много хора просто не знаят какво да направят с печалбите си.
     Ивелин Адамс, която печели два пъти /1985 и 1986/ в Ню Джърси общо 5.4 милиона, сега живее в трейлър. Част от парите си раздала на приятели, друга част - проиграла. През 2001 г.банката й взима заради дългове къщата, купена от печалбата. "Какво да правя - казва тя в едно интервю за "Ню Йорк Пост" - такъв човек съм. Мога да дам на другите и последната си риза. Така и стана!"

     "Всички мечтаят да спечелят. Но никой не се сеща какъв кошмар го чака" - казва преди смъртта си Бад Пост от Пенсилвания, спечелил 16.5 милиона и завършил с банкрут. Много са дейностите, които захванал след печалбата. Сдобил се с лиценз за продажба на алкохол и купил ресторант във Флорида за брат си и сестра си. За втория си брат наел ремонтна работилница за коли. Купил си също и двумоторен самолет, макар и да няма лиценз за пилот. След много премеждия лотарийният милионер си отива от този свят с пенсията си по инвалидност - 450 долара на месец.

По материали от НРС

Назад


Лотария

Интернет дизайн