15 март 2006 г.
Празникът 3-ти МАРТ в ЧИКАГО

     Имаме народ, имаме събития, имаме история.
     Трети март, 2006, Чикаго.
     Дата, която ще се запомни с толкова много чествувания, че поколенията ще ни простят временното отсъствие от сцената.
     За първи път през 1960 г. Майор Дейли - баща обявява 3 март за български ден в Чикаго. Сега, през 2006-та, отново празнуваме тази дата, благодарение създаването на Генерално консулство на Р. България в Чикаго, което не решава единствено административни проблеми на нашата общност, а работи и за активен културен и обществен живот на българите.
     За нас вече се говори като за общност, която има лице, което представя България достойно и ние сме вече рамо до рамо с другите водещи нации.
     Затова, когато чествувахме 3 март в Чикагския културен център, най-големия транслатор на културните събития в града, ние, българите, влизаме през парадния вход, по стълба от розов мрамор, чувстваме се като у дома си.
     Има и кой да ни посрещне. Българското генерално консулство, домакин на тържеството, организира празничен коктейл за българите от всички възрасти и професии - учители, лекари, бизнесмени, трокдрайвъри, за дипломати и представителите на американските институции.
     Прочетоха се поздравления от губернатора, кмета, трежъра. И не на последно място българските музикални традиции се вписаха в концертната зала с виртуозните изпълнения на класическа музика в лицето на Струнен квартет "Орфей" в състав Камен Вачев, Десислава Танчева, Благомира Липари и Петя Бъговска.


     Празниците в българските училища
     Трети март бе отпразнуван с голям ентусиазъм и в Българските училища към църквите "Свети Иван Рилски - Чудотворец и "Света София", в Център "Знание", от българчетата в американското училище "Будлонг".
     Това са факти, които остават в историята - ентусиазъм, талантите на децата, любовта им към България и българското, благородният и самоотвержен труд на учителите, пожертвували свободното си време, за да изградят храм в душите на децата, за да запазят светлината за духовността и приемствеността на героичната ни вековна история.
     От Чикаго ние казахме: "Българийо, не сме те забравили, ние помним Историята!"

Материалите подготви Кина БЪГОВСКА.
Снимки: eurochicago.com

Назад


Трети март
Празникът “Трети март” в Чикагския културен център

Струнен квартет "Орфей"
Струнен квартет "Орфей" в състав Камен Вачев, Десислава Танчева, Благомира Липари и Петя Бъговска

Интернет дизайн