15 март 2006 г.
ВТОРА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ "ЧИКАГО 2006"

     Хората, които се събрахме през май 2001 година и после тръгна тази върволица от вестници, с която българите от Чикаго съжителствуват сега, не сме очаквали, че след 5 години градът ни ще стане столица на световните българо--езични медии. Изглежда началото е било поставено достатъчно професионално и ентусиазмът е бил с нужната температура, за да може сега да се излизат от печат редица вестници и да функционират много електронни медии. Основната причината се крие, разбира се, в бързо разрасналата се българска общност в Чикаго, както и в солидно формиралите се български бизнеси в града ни.
     Домакинството ни за втората световна среща на българските медии стана ясно още миналата година, когато през май, на Първата подобна среща в София, организирана от БТА, чикагски медии се представиха така добре, че за друго домакинство, освен нашето, не стана и дума.
     При гостуването на президента Първанов в Чикаго, октомври 2005, както и на генералния директор на БТА Максим Минчев, домакинството ни бе потвърдено.
     И ето, че срещата е вече пред прага ни!
     Неотдавна, при разговор на Максим Минчев с Георги Първанов, Президентът на България, под чийто патронаж е събитието, се е ангажирал с пълното си съдействие за успешното провеждане.
     18 - 22 май са най-вероятните дати, като активните работни дни на конгреса ще бъдат събота и неделя - 20 и 21 май.
     Наши гости в Чикаго ще бъдат още министърът на външните работи Ивайло Калфин и неговият предишен колега Соломон Паси, както и министърът на културата Стефан Данаилов.
     Пристигат водещите в момента журналисти от българските медии, главни редактори, директори и издатели - повече от 50 души. Освен "бащата" на този изключителен по своето значение за българската култура по света конгрес - генералният директор на БТА Максим Минчев и неговият екип от БТА, наши гости ще бъдат представители на Българската национална телевизия, Българското национално радио, Би Ти Ви, Нова телевизия, Дарик радио, вестниците 24 часа, Труд, Дневник, Стандарт, Сега и пр. От чужбина идват колеги от българо-езичните медии в Австралия, Германия, Франция, Италия, Русия, Великобритания, Испания, Украйна, Холандия, Сърбия, Гърция, Молдова, от Канада и пр. Ще присъстват и наши колеги от Ню Йорк, Лос Анжелис, Лас Вегас и Финикс.
     Основна тема на Срещата ще бъде "Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света". Разбира се, на сесиите ще могат да се дискутират различни въпроси относно темите и възможностите пред българските медии в чужбина.
     Тези дни в Чикаго пристига на работна среща г-н Максим Минчев и с него ще бъдат уточнени главните етапи по организацията на конгреса - програма, зали, озвучаване, хотели, ресторанти, транспорт и пр. Това са и дните, когато нашите сънародници биха могли да се срещнат с него и организационния щаб и да помогнат със своите съвети и лично участие. Независимо от факта, че основната финансова и организационна тежест поема Българската телеграфна агенция, Българското посолство във Вашингтон и Генералното ни консулство в Чикаго също се готвят сериозно за своето участие в събитието.
     Интересът в българските културни среди към тази среща е голям. От нея се очаква да продължи ефективният диалог за най-добрите пътища, по които българските медии биха стигали до българите по света, където и да се намират те, колкото и далеч да са от Родината.

Климент Величков

Назад


София, май 2005
Момент от Първата световна среща на българските медии в София, май 2005

Интернет дизайн