1 март 2006 г.
АНГЛИЙСКИЯТ ЕЗИК ОТВАРЯ МНОГО ВРАТИ

      Неотдавна губернаторът на щата Аризона подписа прокламация, в която обяви времето от 19 до 25 февруари 2006 за "Arizona Adult Literacy Week", или с други думи казано - за седмица, в която се наблегна на необходимостта от изучаването на английски език и общото повдигане на образователното ниво на възрастното население. Във времето, което живеем, все по-трудно става да се премине през иглените уши на изискванията по придобиване на американско гражданство. И като главна пречка се очертава владеенето на английски език.
      Пред прага сме на пенсионирането на огромна армия от "baby boomers" и коланите се затягат. Електронният и технологичен бум, особено в САЩ, изпреварват бързо познанията на излезлите от училище преди години. Чрез "Седмицата за ограмотяване на възрастни" обществото беше запознато с предимствата, които грамотното езиково, технологично и професионално "възрастно" попълнение носи със себе си. Затова телевизия, радио, вестници и други средства за масова информация популяризираха идеите, залегнали в тази прокламация.
      "Arizona Adult Literacy Week", прокламирана от Губернатора утвърди и разшири дейността на учебни заведения като Rio Salado College, наречен още "Колеж без стени". Стандартната класна стая в колежа често е заменена от дистанционно обучение или пък е преместена на работното място на учащия, в болницата, в резервата - навсякъде, където е необходимо. Класовете са безплатни или с минимални разходи за обучавания. За последните 6 години само в една "стандартна" класна стая, с други думи - при един преподавател, преминават студенти от над 50 различни страни. Подготвяйки се по-добре по английски език те вливат своя потенциал в икономическото развитие на щата по-продуктивно в сравнение с онези, които не учат и си остават с оскъдна езикова култура.
      Без съмнение всички студенти, сегашни и в бъдеще, които ще се възползуват от така създадените приоритетни условия за изучаване на английски език, посрещат с благодарност усилията на американската администрация и особено на Джанет Наполитано и нейния екип за по-добър живот на всички хора в Америка и по-бързо приобщаване на емигрантските диаспори към американското общество.

Дафина Карчева - Оррис

Назад




Интернет дизайн