15 февруари 2006 г.
Три лалета в моята градина
Раждане на зората


      Ако искаш да забравиш за всичко, дори и че си в Америка, или че не си там, където искаш да си, сложи си "розови очила" и тръгни с нас!
      "Животът е сън", "Лале за теб", "Раждане на зората"...
      Ако започна с "Имало една време..." - да не си помислите, че е за децата?
      Това са големи момчета и големи художници, но никак не им се иска да са пораснали.
      Поне Иван така казва.
      "Аз рисувам и се радвам, забравям за всичко. Рисуването ме прави добър. Когато не рисувам, аз страдам, ставам възрастен."
      Вярвам му, защото дори кръвожадната акула в неговото платно си плува умиротворително в благородно-жълти цветове, склонна да прости и на най-дръзките почитатели.
      "Животът е мечта - допълва Василен, - докато спим ще помним нещата, които си заслужават".

      СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА

      Двама творци, близки по усещане, Иван Стойчев и Василен Васевски, познати от Академията в София, животът ги пръснал, за да ги събере отново.
      В ARC Галерия на Чикаго двамата автори сътвориха едно внушително усещане за красота и светлина. Те поднесоха една огърлица от мечти, от надежди и оптимизъм.
      Иван Стойчев, за когото научих от моите приятели Съни и Стойко, негови почитатели, ме спечели веднага щом видях картините му.
      При едно от гостуванията на художника в Чикаго го поканих за изложба в ARC Галерия. Случайно съвпадение събра двамата творци Иван и Василен и така се появиха
      21 картини от светлина и надежда. И събраха десетки почитатели в петъчната вечер на Февруари.
      Откъде идва тази светлина?
      От светлите пастелни цветове на палитра, ухаеща на пролет, свежа утринна роса и горски поляни.
      В картините на Иван Стойчев като "Три лалета в моята градина", от сияйното мечтание в картините на Василен като "Раждане на зората" прозира едно изключително хармонично допълване на автори с еднакви естетически критерии, различни само по ритмична амплитуда и композиционна стилистика.
      При Василен преобладават загадъчно-романтични силуети на женски лица и торсове в деликатни линии, в меките колоритни преходи четем сякаш предизвикателството да разгадаем мистичната женска душа, но без напористо усилие, а с търпение и съзерцание. Картините на Василен са съзерцателно мистични.
      И двамата автори са с утвърдена творческа кариера в България и чужбина, с многобройни изложби в Европа и Америка.
      Василен е с по-дълъг стаж в САЩ, преподава изкуство в Чикаго, участва активно в творческия живот на Америка. Той излага за втори път картини в ARC Галерия. И отново предлага темата за сънища и мечти.
      Иван не може още да преодолее европейските си навици. След Художествената академия в София специализира в Париж, където се радва на изключителна популярност и още тъгува по Шанз Елизе и Монмартър. Сега работи успешно с галерия в Далас. За него може да се каже: "Рисувам - значи съм добър, добър ли съм - значи светът е прекрасен". Използува зооморфни и геометрични елементи, плуващи на фон от плавни и динамични линии. Цветната му палитра е винаги светла, оптимистична, балансирана, с графични акценти.
      Когато си в близост до картините, те не те атакуват визуално, а ти дават възможност да спреш, да изравниш времето си, световете си, предразполагат те към размисъл, без паника и бързане, спокойно, защото притежават естетическите критерии за хармония.
      Затова и творбите на двамата автори са деликатни, но и категорични в посланията си, стига да си мечтател, и стига да не си се откъснал от света на детето.

      Позитивното и мечтателно настроение звучеше още по-добре на фона на космическата музика в изпълнение на американския китарист Кърт Майкъл и пианиста Джим Гъли.
      Музика и поезия, светлина и надежда - това е пътят за приобщаване на нашата планета към доброта.
Галерията беше препълнена от българи тази февруарска вечер - приятели и почитатели на художниците и на магията, която носи изкуството.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Иван Стойчев и Василен Васевски
Иван Стойчев и Василен Васевски


По време на изложбата
Иван Стойчев и Василен Васевски с музиканта Кърт Майкъл (на заден план) по време на изложбата


С почитатели на изложбата
С почитатели на изложбата

Интернет дизайн