15 февруари 2006 г.
Отворена врата за българското присъствие в Чикаго

      "Отношенията между България и САЩ са все по-добри, което носи полза и на двете страни" - ни увери Кметът на Чикаго, г-н Дейли, на първата среща с Българския генерален консул Иван Сотиров и българските медии в Чикаго.

      Срещата се състоя на 3 февруари 2006-та година в Кметството на града. Кметът на Чикаго каза още, че знае българските специалисти, строители, предприемачи, лекари, инженери, адвокати и пр. като усърдни и работливи членове на чикагската общественост.
      Г-н Сотиров сподели, че през1960 г. при предшественика на г-н Дейли дошла делегация от българи, които помолили да отпразнуват 3 март като Ден на българите в Чикаго и тогава в града край Мичиган се развява за първи път трицветното българско знаме! Генералният консул на България връчи на г-н Дейли специален подарък от Президента на България Георги Първанов, който посети града ни в края на миналата година. От името на чикагската ни общност г-н Дейли получи и писана българска бъклица и бутилка от най-хубавото българско вино, защото такъв красив съд не трябва да се разсъхва никога... както и близките дружески отношения между българи и американци.

      В своето приветствие от името на най-старите емигранти издателят на в. "България" Хамид Русев потвърди, че от шейсетина години насам Чикаго не е имало по-добър кмет от г-н Дейли и му пожела да бъде на този пост по-дълго, отколкото е кметувал неговият баща.
      Вестник "България 21 век" изненада г-н Дейли, когато неговата представителка му поднесе архивна снимка от 1956 г., на която са запечатани президентът на САЩ по онова време Хари Труман, кметът на Чикаго Дейли-Старши и две красиви българки в национални носии, заснети пред българския щанд на тогавашното Изложение в Чикаго. Снимката е открита и съхранена от българските ученици в чикагското училище Будлонг и учителката им Боянка Иванова, участвали в изследователска дейност, свързана с българската имиграция в Америка.
      Развълнуван кметът благодари и се присъедини към идеята тази снимка да стане един от експонатите на бъдещия Музей на българската имиграция в САЩ.
      Г-н Иван Сотиров окачестви тази първа по рода си среща между българската общност и кметството на Чикаго като важна стъпка в бъдещето и спомена за разговорите си с кмета и за поддръжката, благодарение на която Общността ни ще организира редица събития, случващи се за първи път в най-големия "български град" в чужбина. Сред тях е тържественото честване на Националния празник на страната ни в Чикаго, посещението на министрите на културата и енергетиката Стефан Данаилов и Румен Овчаров, на кмета на София Бойко Борисов и пр.
      През 2006 година Чикаго ще бъде домакин на Световната среща на българските медии по света, проучват се и възможностите за организиране на Първия български фест и Първите световни български ветерански спортни игри през есента.
      Г-н Сотиров бе придружен и от българския консул Неделчо Данчев. На срещата присъстваха още и Лина Кърк от в. "България", Йордан Ганчовски от "Златорог", представители от електронния сайт и списание "ЕуроЧикаго", Българската телевизия в Чикаго и др.
      Това събитие в Кметството на Чикаго се превърна в още една отворена врата за българското присъствие в САЩ и със сигурност ще даде добри резултати за българското лоби в Америка.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Среща с Р. Дейли
Кметът на Чикаго Richard M. Daley, Иван Сотиров (генерален консул) и Неделчо Данчев (консул) и секретарят на кмета г-жа Kate Sansone
Снимка: eurochicago.com

Среща с Р. Дейли (баща)
ХАРИ ТРУМАН, ДЕЙЛИ /баща/ и българки. 1956 година - Български щанд по време на интернационално изложение на Navy Pier, Chicago
Снимката е предоставена от учениците на Боянка Иванова от BUDLONG SCHOOL - Chicago

Интернет дизайн