31 януари 2006 г.
Чикагско интервю с ГМ Владимир Георгиев

      Гросмайстор Вл. Георгиев е отдавнашен приятел на WWW.EUROCHICAGO.COM и вестник "Старт". Нека припомним, че миналата година именно той и ГМ Никола Митков (Македония) дадоха старта на Първия български блиц турнир в Чикаго организиран от нашите редакции. В заснежения петъчен ден на 20 януари разговаряхме с него за току що завършилия в града ни гросмайсторски турнир, за турнира във Вайк ан Зее, за бъдещите му състезания и планове.
      Но преди това, за тези, които следят отскоро нашите шахматни статии, ето негова кратка спортна визитна картичка.
      Роден е на 27.08.1975 г. в София. Трикратен юношески шампион на България (1993-1995) и вицешампион на Европа за 1991 (до 16 години). Единствения българин шампион на Русия (за юноши до 18 години). Републикански шампион за 1995 година. Участник на три шахматни олимпиади - през 1996 за България, а през 2002 и през 2004 за Македония, като от последната донесе сребърен медал на трета дъска за нашата съседка. Гросмайстор от 2000 година. Безспорен е приносът му за спечелването на първата ни световна шахматна титла от Антоанета Стефанова през 2004, на която той бе личен треньор. Побеждавал e в много други състезания включително и в миналогодишния турнир в Корус (Вайк на Зее) - група "С". Именно след него пристигна в Чикаго и се захвана тук с активна преподавателска и треньорска дейност. За уроци или контакти позвънете на: (773)8956973 или пишете на e-mail: vladko_georgiev@yahoo.com

      ·Гросмайсторе*, от името на нашите читатели, макар и с малко закъснение, искам да те поздравя за твоя най-голям успех в досегашния ти живот - с раждането на твоята първа рожба (дъщеричката Анжелина родена в Чикаго на 7 юли 2005). Разбира се, тези поздрави не са само за теб, но и за съпругата ти Елена.
      А сега те моля, разкажи по-подробно за последния турнир, който завърши преди дни и в който взехте участие с ГМ Н.Митков?

      Турнирът се проведе в хубава и просторна зала на хотела Best Western Chicago O'Hare. Участваха десет шахматиста, които се срещат помежду си в 9 кръга всеки срещу всеки. Средният рейтинг на състезателите беше малко под 2500, а самия турнир от десета категория. Първи стана Pascal Charbonneau с 6 точки. Ние с Никола Митков разделихме 2-4 място заедно с Ben Finegold. Стана силен турнир, борбен, с интересни партии. Добрата новина е, че този организатор е решил да го направи традиционен (на всеки три месеца) и вече ни е поканил за следващия.Чудесно е, че организаторите намират спонсори и средства за награден фонд и така в нашия град има турнир, в който млади шахматисти могат да покрият гросмайсторска норма. Така се случи с победителя Charbonneau, който след това състезание вече е пълноправен член на гросмайсторския клуб.

      ·Каква оценка ще дадеш за него?
      Той е силен шахматист, тук игра по-добре от всички останали и спечели заслужено.

      ·Кои са предстоящите турнири, в които ще вземеш участие?
      Със сигурност с Митков ще играем на шахматната олимпиада през месец май в Торино (Италия) за отбора на Македония. Други предстоящи състезания, за които все още обмисляме дали да участваме са следващото издание на турнира, за който говорихме по-горе, Шампионата на Илинойс по ускорен шахмат, големия турнир в Мексико.

      ·А ако WWW.EUROCHICAGO.COM ви покани на Втория блиц турнир плануван за април?
      Разбира се ще бъдем с вас.

      ·В момента тече турнирът във Вайк ан Зее, самият ти като победител от миналата година, беше поканен и дори бе в списъка на участниците. Какво ще ни кажеш за неговия старт, за играта на българските шахматисти Топалов и Чепаринов, за първата загуба на световния шампион?
      Да загубиш от Адамс, не може да бъде голяма изненада, при това английския гросмайстор е от неудобните противници за Веселин особено в Сицилианската защита. Считам, че изборът на дебюта бе грешка, но явно Топалов е уверен в своите сили, готов е да играе срещу всички, дори срещу най-силните им оръжия. Явно, че за него изборът на тази защита бе въпрос на принцип, на готовност да приема предизвикателства. По-скоро ме изненада равенството му с Мамедяров, аз очаквах лека победа. Но все пак Веселин се представя добре, борбата е интересна и за мен той и Ананд са фаворитите.

      ·Да, но днес Ананд бе разбит от Камски, който имаше вече 4 поражения и заемаше последно място в турнира до този момент?
      Според мен Ананд загуби от страх, понеже все още има респект от претендента за световната титла Камски отпреди 10 години. Ето защо това не бе истинския Ананд. Другите партии Камски ги загуби много лесно защото по-младите го нямат този респект. Те не са играли преди 10 години с него и за тях той е само едно име.

      ·Какво ще кажеш за "В" турнира, за втората група, в която играе нашият млад талант Чепаринов?
      За сега фаворит и вероятен победител е Карлсен, но турнирът е много дълъг - все още нищо не се знае. Много зависи от утрешната среща с бразилеца Вескови, които за сега показва много силна игра. Чепаринов започна зле, защото неговата цел бе само първото место и напрежението си каза думата. Той играе добре, но под влияние на Топалов в момента си сменя стила и често създава позиции с нарушено материално равновесие. Той не е свикнал още, не се е сраснал с този стил, а пък от него се плашат почти колкото и от Топалов и играят на върха на възможностите. Още първия кръг допусна груба грешка и вместо да спечели в два хода той загуби в два хода. Все пак това е нормално в неговата ситуация и аз съм убеден, че загубвайки шансове за първо място ще бъде по-спокоен. Убеден съм - той ще завърши в горната част от таблицата.

      ·Нещо друго ново из шахматните среди, нещо ново за световната ни шампионка Антоанета Стефанова?
      С нея се чухме по телефона преди няколко дни. Антоанета е в подготовка за защитата на титлата. Ще играе в големия турнир в Гиблартар, по-късно в Аерофлот-опен и след това заминава на световното първенство.

      ·От името на нашите читатели желая здраве на семейството ви и успехи в спортната и треньорска дейност! До нови срещи след края на турнира в Холандия, когато ще чакаме оценки и анализ.

Петър Стаматов

-----
*Към ГМ Владимир Георгиев се обръщам на ти и с умалителното Владко не от фамилиарничене, а просто защото той е уважаван от всички, непосредствен в общуването си и не съм чул някой да го е нарекъл другояче.
**Снимки на ГМ Георгиев и семейството му може да видите във фотогалерията на
      www.eurochicago.com

Назад


Гросмайстор Вл. Георгиев
Гросмайстор Вл. Георгиев в семейна среда

Интернет дизайн