31 януари 2006 г.
ВСИЧКО ДА Е НА ФОКУС!

      През декември, миналата година, публикувахме в брой 198 на "Старт BG" - Чикаго материал от наш кореспондент за едно негово "откритие" в Интернет - неповторимата красота на нашата Родина, представена в сайта "Забавления с фотографията", наречен още "Клуб Куулпикс" - www.4coolpics.com
      Тази публикация ни помогна да се запознаем с г-н Пламен Тачев от гореспоменатия сайт, а чрез него и с майсторите на обектива, които вълнуват с творчеството си хората от цял свят - и нас в това число, българите в САЩ.
      Днес публикуваме още един материал, чиито автор е Jordan - Даниела Дамгова от Чикаго. От нея научаваме още за сайта и неговите създатели, които ни показват своето изкуство да фотографират.
      Горещо препоръчваме на нашите читатели - любители на фотографията - да последват примера им, да се свържат помежду си и да видим един ден тяхната съвместна фотоизложба в жадното за българска природа и духовност Българско Чикаго.
      СтартBG

__________________

      "Животът е пъстро кафене" се припяваше в един шлагер... Неминуемо същото внушение оставя първото ви съприкосновение е българския фото-портал "Забавления с фотографията" (или както го наричат "Клуб Куулпикс" - 4coolpics.com).
      Това далеч не е единственият интернет-сайт за авторска фотография, но това, което го отличава от останалите сходни, е фактът, че тук хората се присъединяват, за да се забавляват и в този смисъл названието му приляга точно като ръкавица.
      И, както би било в едно "пъстро кафене" - хора всякакви се появяват: има неизменно присъстващи и нови попълнения всеки ден, има обикновени хора, има знаменитости дори, от всички кътчета на родната България, шепа разпилени по света души, случва се и международно участие да забележим... Това, което обединява всички в този сайт, е любовта им към фотографията, страстта им да запечатват моменти и емоции. Има доказани майстори на обектива и професионалисти, които си изкарват хляба снимайки.
      Редом с тях - начинаещи ентусиасти, някои все още в еуфорията на "Аз имам фотоапарат" (т.е. няма особено значение какво се снима, важното е да се снима).
      Но "Клуб Куулпикс" е несравнимо място за "прохождащи" снимачи, защото - верни на духа на сайта - разбиращите и знаещите няма да ги погледнат с пренебрежение или да ги патронизират, а добронамерено ще ги поправят тук-там. Всеки е мотивиран да се развива, да пита за помощ, ако не може сам. "Забавления с фотографията" привлича с неповторимо демократичния си дух. И всеки би го потвърдил.
      "Преди да се регистрирам в 4coolpics.com участвах в друг фото-форум, в който забелязвах, че има много злоба, както и прекалено необмислени детайли. В "Клуб Куулпикс" това го няма. Хората са приятелски настроени, винаги готови за забавление, не приемат фотографията като битка с другите, а като веселие", споделя една от форумките.
      Всеки може да се покаже, да бъде окуражен или да изкаже мнение, да се изяви и да участва с авторски снимки. Разбира се, към снимките със спорен произход и публикуващите ги администраторът на сайта е безапелационен).
      Потребителите на портала "Забавления с фотографията" неусетно се сдружават и сближават, започват да се поздравяват като стари познати, а на редовните сбирки (седмични- за София, месечни- в национален мащаб) вече не са просто псевдоними.
      Срещи на Клуб CoolPics - всяка трета седмица на месеца.
      Порталът е добре организиран и функционален, лесен за ориентация и продължава да се променя позитивно. Има фото-галерии със снимки за всеки вкус и потребност, има конкурси (завършващи с изложба на отличените с награди творби); публикуват се статии и ревюта на достъпен и разбираем за всеки език. Появяват се фото-пътеписи за интересни места, а отскоро могат да бъдат видени и кратки видео-клипове:
4coolpics.com/articles.php
      Има полезни рубрики, дори новини и времето. Осигурена е възможност за водене на разговор в реално време (т.нар. "чат"), където потребителите се включват, за да потърсят съвет, мнение или препоръка относно фотографска техника и пособия или пък просто да споделят ежедневието си - да се похвалят, да се оплачат или да се посмеят.
      "За мен 4coolpics е прекрасна възможност за прекарване на времето по весел начин с приятни хора."- казва участничка във форума.
      Ще се присъединя и към мнението на г-н Балевски, споделено като коментар под една от снимките: "Сайтът е 'Забавление с фотография' - нещо, което наистина успявам да правя напоследък, в малкото свободно време, с което разполагам. Има достатъчно сайтове в България и чужбина, където професионалисти и ентусиасти могат да търсят признание в морето от фотографии. Тук, обаче, е място, където човек се забавлява, може да показва свои неща без да получи укор колко много не му достига, за да бъде като еди-кой си... и т.н. И поради тази причина, ако трябва да бъда честен - аз ходя на сбирки с хора от сайта (нещо, което бе чуждо за мен само до преди няколко месеца), забавляваме се заедно (било чрез снимане или на маса) и ... после тук пак се забавляваме. След първото ми посещение на такава сбирка се запалих толкова, че постоянно се опитвам на новите членове на сайта да повлияя така, че да съберат кураж и да дойдат и те на следващо събиране - всеки, присъствал за първи път на сбирка, си тръгва удовлетворен и с нетърпение чака следващата. Поради тази причина, както и много други, от името на всички мои познати от този сайт, те каня да дойдеш и ти с нас и да се забавляваме заедно."
      Лично за мен и хората, които по някакви причини за кратко или постоянно сме далеч от България, тази нова нишка - фотоклуб "Забавления с фотографията", носи носталгия, надежда, радости и мъничко тъга, въодушевление и цяла палитра емоции. Признавам си - първата галерия, в която бързам да надникна, е "България в снимки", а отскоро и в новата "Манастири, крепости, руини"...
      Признавам си - с гордост показвам снимките на новите си американски познати, на съучениците и учителите в училището на дъщеря ми...
      Признавам си - използваме снимките от сайта като референтни, когато разказваме на децата от българската общност в Чикаго за далечна България.
      Благодарим ви, че ви има - вас, организаторите на фото-портала "Забавления с фотографията" и всички вас, побратими/посестрими-фотографи! През започналата вече 2006 година Ви пожелаваме да останете будни и будители и, както традиционно си пожелавате: "Всичко да е на фокус!"

Даниела ДАМГОВА

Назад


Клуб Куулпикс
Клуб Куулпикс

Фото: Иван Масларов
Фото: Иван Масларов - jumbo

Фото: Силвия ДимитроваФото: Силвия Димитрова - si111

Интернет дизайн