31 януари 2006 г.
БЪЛГАРСКИЯТ МЕЛНИК В АМЕРИКАНСКАТА АРИЗОНА

      Когато човек се озове във Финикс ден след като е напуснал зимното Чикаго, първото му впечатление е, че сънува свежите райски простори, или е кацнал на райските острови в Тихия океан. Великолепното усещане се подсилва и от липсата на влага.Той диша с пълни гърди свежия зефир и в тялото му се стопява ръждата от влажния север, а в душата му настъпва пролет...
      С такива мисли в главата и чувства в сърцето се здрависах с Крум Йонов, който заедно с Петър и Боряна Петрови са направили по тези места нещо много важно за нашего брата - емигранта: здрава, почтена, сигурна българска фирма, която осигурява евтина и качествена комуникация с Родината!
      Фирмата се нарича "Мелник".
      По-точно българско име за нещо нашенско в Аризона не може да се намери!
      Сънародниците, за които го-воря, имат вече завиден американски стаж. Започват с това, че се сдобиват със собствено оборудване, благодарение на което се свързват с телекомуникационните компании, които ги интересуват, на първо място в България, Македония... Въобще Балканите са тяхна специалност. Но може чрез "Мелник" да говориш и с Нова Зеландия или Огнена земя, и с което и да е друго място по света.
      Презокеанският разговор по телефона, благодарение на тях, е нещо просто, с високо качество и... евтино! Ставаш абонат, внасяш малка сума, може да е десет, двадесет долара... получаваш свой номер и говориш.
      Не е необходимо да въртиш десетки цифри и да почваш пет пъти отначало слалома по телекомуникационните трасета. Винаги знаеш колко си наговорил. Можеш да си подновиш своевременно вноската или да не я подновиш. Решението е твое.
      Коректност и качество е девизът на "Мелник" - Аризона. При тях липсват сюрпризите от скрити разходи, ударите от непрочетени условия, написани с едва видими букви някъде в ъглите на телефонната карта, такси за включвания, изключвания, прослушвания на километрични наставления, анулиране или промяна в условията по някакъв си договор, който ти въобще не си и сънувал...
      Всеки от нас помни първите си телефонни сметки, които са го сваляли в нок даун на пода със своите трицифрени измерения. Сега новодошлият в Аризона и в някои други югозападни щати, спокойно може да прескочи тези търнисти прагове на гурбетчийския старт, благодарение на "Мелник" - проверената от годините и от практиката българска телекомуникационна фирма в Америка.
      Илинойс е от следващите щати, които може да имат възможността да се възползуват от опита на нашите сънародници в телекомуникациите на Новия Свят...

      Финикс се свързва с България на български
      Българската професия на Крум Йонов е строително инженерство. Работил е като пионер в зараждащата се газова промишленост и строителството на газопроводи. Вероятно, ако сега се върне в Европа, ще намери добро приложение на своите знания. В САЩ обаче също има перспективи за добра работа сред безкрайния ресурс на електронната мрежа.
      Петър Петров, който е завършил висшето си образование във Франция, се занимава с мениджмънта на "Мелник".
      Контактът с клиентите се осъществява от Боряна.
      Разбира се - това са най-вече българи, внимателни и недоверчиви понякога, склонни три пъти да проверят, преди да се доверят, и вероятно има защо... Но във Финикс, където се срещаме, доверието вече е надвило.
      Васил Цончев, който се пресели по тези места след като дели с нас няколко години ветровете и влагата на Чикаго, е станал вече не само сигурен клиент, но и откровен фен на "Мелник". Той вече не говори за центове и минути, за сигурност и качество на комуникациите с родината чрез българската фирма, защото всичко по тези показатели е желязно, но споменава радостни и драматични случаи при връзките с България. Понякога един разговор през океана променя живота на човек, или му дава сили за живот и работа, връща му спомените за мили на сърцето му хора и красивите места по родните простори...
      С "Мелник" човек може да контактува почти по всяко време и да използува по най-добър начин възможностите на компанията. Затова и всяка година трафикът чрез тях се удвоява. Особен авторитет имат в Джорджия, специално в Атланта, и в Мичиган, където хората от опит вече знаят, че "Мелник" никога и никъде не ги е излъгал и с един цент! Крум Йонов, Петър и Боряна Петрови са познати по тези места като хора, за които не струпаното богатство, а чистото име и честен труд, почтеният живот и човешките добродетели са и целта и смисъла на живота им. Така е било в България, не е по-различно и в Новия свят, където са дошли със своята духовност - при по-добри възможности за човешкия прогрес.

Климент ОХРИДЧАНИ

Назад


Крум Йонов и Петър Петров
Крум Йонов и Петър Петров

Аризона
Финикс, Аризона

Интернет дизайн