31 януари 2006 г.
ДА СИ СТУДЕНТ В АМЕРИКА

      Два дни продължи срещата на върха в Държавния департамент на САЩ за интернационалното образование. Присъствието на президента Буш, на Държавния секретар Райс и Министъра на образованието, на 120 университетски ректори и президенти на висши учебни заведения във всичките 50 щата на страната, както и от Пуерто Рико и Окръг Колумбия, подчертаха важността на темата.
      Президентът Буш лансира новата инициатива за езиково обучение на американците, още на равнище детска градина, по особено важни езици като арабски, китайски, руски, хинди, фарси.
      Бързо растящите икономики на Индия и Китай, все още непознатата Русия, глобалните икономически, политически културни и военни връзки на страната със света, налагат тази нова образователна инициатива. Днес по-малко от 2 процента от учениците в средните училища в САЩ учат тези езици.
      Това се дължи на критичния недостиг на преподаватели по съответните дисциплини. Мисията на Америка в този век е да приеме повече чуждестранни студенти, да ги сближи с американския народ и неговите демократични ценности, както и да изпрати повече американски граждани да учат в чужбина - подчерта Президентът. - За да успее тази цел, американското правителство и американските университети трябва да изковат нови форми за сътрудничество и размяна на студенти и преподаватели, основани върху ново мислене и нов начин на действие. Ние ще подобряваме нашата визова политика, за да постигнем баланса на отворена страна и национална сигурност.
      97 процента от студентските визи се издават вече за един или два дни, времето на процедурата е радикално съкратено.
      Кондолиза Райс изтъкна, че много световни лидери днес са били обучени в САЩ, включително деца, видели насилието, са получили своето образование на свобода и спокойствие. В нашия век разстоянието между тук и там е силно смалено, малко време е необходимо добрите идеи да прекосят Земния глобус. Мисленето и действията днес имат по-голямо въздействие от когато и да е било преди време. И като резултат размяната на студенти е не по-малко важна от размяната на дипломати.
      Програмата Фулбрайт през последните шест десетилетия доведе четвърт милион студенти и специализанти от 185 страни да учат в Америка. Ние искаме да стигнем до обикновените хора и непривилегированите съсловия, не само до елита - каза Райс. - Ние искаме учители от Африка и журналисти от Близкия Изток, деца на фермери от Колумбия, Малайзия и Монголия да могат да учат в САЩ. Несъмнен е ефектът от подготовката на кадри за бизнеса, технологиите, научните изследвания, езиковия превод и културното посланичество на бившите студенти.
      По данни на Института за Интернационално образование в САЩ за предоставени "Отворени врати" за студенти от България през 1998-99 те са 2 573. През следващите - 2 847 и 3 734. През 2004-05 те са 3 644.
      Най много български студенти са учили в Харвард, Бостон, Йелския университет. Търсени са и колежите на Итака и Централна Оклохома, Ню Джърси. Някои колежи и университети имат и представители в България. В Университета на Вирджиния в Шарлътсвил от години съществува българска студентска асоциация.
      Предпочитаните специалности от българските студенти са бизнес, компютърни науки, международни отношения. Следват медицина, право, инженерни науки, физика и математика, обучение по изкуствата.
      Издръжката на студентите и учебните такси най-често имат смесено финансиране - лични средства, студентски заеми, стипендии, както и работа до 20 часа в Кампуса на университета.
      Справочник за стипендиите, които Институтът за интернационално образование предоставя на студенти от Европа, може да се намери на уеб сайта на Института (www.iie.org), който работи от 1919 година до днес и сега изпълнява 250 образователни програми.

Лада ГАЛИНА
кореспондент на "Старт BG", Вашингтон


Назад


Студенти САЩ

Интернет дизайн