31 януари 2006 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

SENIOR CITIZENS
ДАНЪЧНИ ПРАВИЛА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ В САЩ


      Законът за възрастта на пенсиониране
      Най-напред да видим какво казва законът за възрастта, при която се пенсионираме и след каква възраст имаме право да получаваме социални осигуровки. Тази възраст не е еднаква за всички, а зависи от годината, в която сме родени като колкото по-скоро сме родени, толкова по-късно се пенсионираме. Пенсионната възраст, при която започваме да получаваме пълни социални осигуровки постепенно се увеличава, както е показано по-долу.

Година на раждане Пенсионна възраст
Преди 1938 65
1938 65 и 2 месеца
1939 65 и 4 месеца
1940 65 и 6 месеца
1941 65 и 8 месеца
1942 65 и 10 месеца
1943-1954 66
1955 66 и 2 месеца
1956 66 и 4 месеца
1957 66 и 6 месеца
1958 66 и 8 месеца
1959 66 и 10 месеца
След 1960 67

      Облекчения за пенсионерите
      Какви са облекченията, които получават пенсионерите при деклариране на доходите?
      За сам пенсионер на възраст над 65 год. границата на дохода, до която не е необходимо да се подава данъчна декларация е 9,150 дол., т.е. с 1,200 повече отколкото за сам човек под 65 годишна възраст. Всички данни са за 2004 година. Ако сте женени и двамата сте над 65 години, границата е 17,800 дол., до която не е необходимо да подавате. Ако само единият е над 65, то тогава границата е 16,850 дол. Има и специален кредит за хора над 65 годишна възраст при определени месечни доходи /размер на пенсията/. За сам човек, ако получава повече от 416 дол. пенсия на месец, няма право на този кредит. За семейство границата е 625 дол. Право на този кредит имат и хора под 65 години, ако са пълни инвалиди.
      Получената годишна пенсия може да бъде освободена от данъци, ако е в определени граници и отговаряте на условието за така наречения "условен доход". За семейство размерът на така наречения условен доход, ако е под 32,000 дол., тогава пенсията е необлагаема. 25,00 дол. е границата, под която не плащате данъци, ако сте сам, глава на семейство, вдовец или сте женен, но не живеете заедно.
      Ако получавате пенсия, в началото на следващата година ще получите и специална форма - SSA-1099. На тази форма ще бъде описано всичко във връзка с получаването на пенсията и вече в зависимост от допълнителните доходи се определя дали дължите данъци, или не, и каква част от пенсията е освободена от данъци.

      Ако пенсията се получава от дете
      Ако например пенсията се получава от дете, когато родителят е починал, то тогава се счита, че доходът е на детето. И независимо кой физически получава този доход, дали е облагаем зависи от допълнителните доходи на детето.
      Един пример как дете може да има допълнителни доходи е, когато на негово име има голяма банкова сметка, която носи големи годишни лихви, считащи се за доход.

      Пенсия при инвалидност
      Ако получавате социална пенсия поради инвалидност и в същото време получавате и "Workers' compensation" за същата инвалидност, социалната осигуровка ще бъде намалена с размера на помощта, която получавате от "Workers' compensation". Т.е., ако получавате пенсия поради инвалидност в размер на 5,000 дол. годишно и от другото място получавате 1,000 годишно, то тогава социалната ви пенсия ще бъде намалена с тези 1,000 долара и общата сума пак ще бъде равна на 5,000 дол.

      Как става получаването на пенсията за първи път?

      Недейте да си мислите, че това е автоматично - навършвате възрастта и някой започва да ви изпраща пари под формата на пенсия...
      Подавате документи 3 месеца предварително
      Вие трябва да подадете заявление или необходимите документи 3 месеца преди навършване на пенсионна възраст. Ако искате да се пенсионирате на 62 години, можете да направите това, но ще получавате намален размер на пенсията, която би ви се полагала при навършване на пълна пенсионна възраст. Ако да кажем ви се пада да се пенсионирате на 65 год. и 6 месеца, документите трябва да бъдат подадени 3 месеца преди навършване на 65 години, а не 3 месеца преди да навършите 65 год. и 6 месеца.

      Предсрочно пенсиониране
      Да кажем предпочели сте да се пенсионирате през 2006 год. на възраст 62 год. В този случай ще получавате пенсия с 25% по-малко от пълния размер.
      Има и обратен вариант. Ако сте навършили годините за пенсия, но не желаете да се пенсионирате, а продължавате да работите, то тогава за всяка допълни-телна година работа, пенсията ви се увеличава. Увеличението е в зависимост от годината на раждане, но най-общо казано е между 6.5 и 7.5% на година допълнително прослужено време. Ако искате предварително да получите информация за това, какъв би бил размера на пенсията, това можете да направите чрез подаване на специална форма до Social Security Administration.

      Това са най-общо правилата за пенсиониране, като за всеки индивидуален случай цифрите ще са различни, защото има много фактори, които по различен начин оказват влияние върху размера на пенсията.

      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн