10 януари 2006 г.
ПЪТЯТ ОТ НЕБЕТО ДО ХОЛИВУД
Сами Попов скочи в Холивуд от небето...

Американските години на Сами Попов
1991 Пристига в Америка
1992 Завършва американско училище
1995 Завършва NW Бизнес Колеж в Чикаго
1995 Отива да живее, да работи и се състезава в скайсърфинг в Лас Вегас
1998 Става вицешампион на Америка по скайсърфинг - Оупън Клас
1999 Работи в първата сериозна продукция в Холивуд с участието на Тина Търнър: "When the heardaik is over"
2000 Първи значителен филм в Холивуд като асистент-оператор и каскадьор - "Cutaway", режисьор Guy Manos
2003 Става член на операторската гилдия в Холивуд
2004 Премества се на постоянно местожителство в Лос Анжелис
2005 За пръв път след 14 години пътува до България

______________________
      Асен, Сами, Попов е "най-въздушното дете", което може да съществува. Баща му е един от най-големите български асове във въздушните спортове, майка му е световна шампионка по парашутизъм. Още в далечната 1972 година тя е в състава на българския национален отбор, който печели златните медали на Световното първенство в Оклахома - САЩ. Златните медали им връчва първият човек, стъпил на Луната, Нилс Армстронг.
      - Асен растеше с мен и без мен - разказва Парашкева - често съм отсъствала със седмици от дома. Като всяка майка и аз се страхувах и се опитах да предпазя сина си от опасностите на въздушните спортове. Но какво беше изумлението ми, когато един ден разбрах, че той сам е отишъл на летището, записал се в учебна група и дори започнал да работи. Да скатава парашутите след скокове. Въпреки, че това не беше необходимо за семейния ни бюджет. Нищо не можеше да се направи срещу тази негова "наследствена любов". И така се започна...
      Сами бързо се ориентира към особено атрактивния въздушен спорт скайсърфинг. Това е смесица от дързост, безумие, красота и необикновено силни усещания. Скачат двама човека почти едновременно от самолета - единият има сърф на краката си, другият - камера, монтирана на шлема си. Сърфът позволява на каскадьора да прави невероятни фигури по време на свободното падане. Човекът с камерата участва също в свободния летеж и заснема въздушната акробатика. В последния момент двамата разтварят парашутите и се приземяват.
      Смелостта на тези момчета е впечатляваща. Изкуството им във въздушната гимнастика - също.
      Отначало Сами усвоява до съвършенство скайсърфа и започва да печели различни състезания. Скоковете му се филмират от Вик - един от най-големите американски въздушни оператори. Екипът им се готви за световното първенство в Чили през 1998 година, но при един групов скок, в който Сами не участва, върху парашута на Вик се стоварва човек, чийто парашут не се е отворил и двамата загиват. Тази нелепа смърт оставя дълбока травма в душата на Сами, но, както повелява неписаният закон на парашутистите, той продължава! Пропуснал световното първенство, участва в двойка на Шампионата на САЩ с друг оператор. Двамата стават вицешампиони.
      Сами започва да скача с парашута и като оператор. Още повече, че фотографията му е любимо хоби от детството. Заминава за Лас Вегас и започва да работи и като инструктор по скайсърф. По това време филмите и рекламите с парашутни скокове и скайсърф стават хит в Холивуд.       Използуват невероятната атрактивност на този въздушен спорт.
      И кой може да им свърши най-добре работата? Разбира се Сами, който има вече над 2 000 скока като сърфист и като оператор. Така небето става старт за младия българин в неговото поприще на телевизионен и филмов оператор в Холивуд.

      Моят първи въпрос за интервюто на "Bulgarian Times" със Сами Попов е какво очаква в творчески план през новата 2006-та година в Холивуд?
      - Предстои заснемането на няколко филма и реклами, в които ще имам участие като оператор - казва той. - Още в първите дни след Нова година с режисьорката Наташа Ли започваме реклама за козметичните продукти на MAC. Замисълът на рекламата, обаче, се оказа доста сложен, затова ще правим снимачен тест на камерата и осветлението. Но досега такъв тест не е правен, та при нас на снимките в Burbank, Калифорния, ще дойдат да гледат и производителите на кинокамерите от ARRI.
      След рекламите се задава и един филм "Day Six" по сценарий и режисура на Владимир Нагорни и аз, като оператор, започвам снимките от края на януари. След това очакваме заминаването за Тайланд с продуцентите на "Cutaway", където ще снимаме "The Ice Conspiracy", филм по истински случай от войната във Виетнам.
      Преди второто ми пътуване до България евентуално ще снимам и филм за сънародничката ни Петя Павлова.
      В Родината искам да продължа с идеите за възраждането на парашутния спорт.
      Надявам се да снимам и един филм - "Загубеното злато - или парашутизмът в България". Искам да покажа създаването, развитието, постиженията и пагубния край на този голям български спорт преди години. Да документирам стотиците интересни истории с наши парашутисти и техните достижения - близки и дори надминаващи европейските и световните. Надявам се на съдействие от страна на Агенцията за младежта и спорта и Министерството на културата, защото ще са ми необходими много архивни кадри, информация, сътрудничество...
      Ще се опитам да завърша и един сценарий - "American Blues" - темата е от емигрантския живот.

      - Интересен ли е животът на един оператор в Холивуд?
      - Снимки, снимки, снимки... при мен има и парашутни скокове и още парашутни скокове... Не очаквах, че ще е толкова трудно. Макар и да имам вече доста опит и да познавам много хора все още, а може би ще бъде и винаги, "пътят към звездите преминава през много тръни" - както казва моята любима майка. Точно когато си помислих, че съм стигнал звездите се оказа, че съм в средата на тръните. Това винаги се получава, когато от едно място отидеш на друго. В Лас Вегас бях десет години и познавах всичко и всички. В Лос Анжелис започнах отначало. Но вярвам в успеха дълбоко и се боря с усмивка и с много позитивна настройка. И поглед - не пред себе си, а в далечината.
Лос Анжелис е много труден град за живеене и човек трябва да има силна воля, за да върви напред. С нетърпение очаквам снега, за да поправя изхабеното в мен и да върна силите си на сноуборд в планините!

      - Да скачаш от небето и да правиш филми в Холивуд, рисувайки с обектива - що за талант и характер трябва да имаш в сърцето си?
      - Талантът е 1 процент. Останалите са труд и лишения. Всеки човек има много истории зад себе си. Разликата, обаче, е че някои са по-чувствителни от другите. И тези чувства се стремят да излязат на бял свят. При някои - чрез писане, други рисуват, трети работят, но може и чрез камерата... Важното е човек да открие къде е силата му и да изрази себе си. Хората в киното сме като другите - просто начина, по който се изразяваме е визуален. И уникален, разбира се. С изключение на повечето продуценти /подчертавам - повечето, а не всички/, които са безскрупулни и алчни /това им е работата/... Но режисьорите, операторите, актьорите, гримьорите и пр. са чувствителни хора, доста земни, те имат какво да споделят със света със своята човешка емоционалност.
      Да рисуваш с обектива изисква и талант, но този талант се добива с много труд и много... четене. Човек трябва да види всичко най-напред на своя мисловен екран и едва след това да го изрази на лентата. Но от мисловния екран до лентата трябва да се стигне чрез редица технически познания и много, много опит. Да разкажеш една история с камера и осветление изисква и творчество и много професионални умения.

      - Наскоро беше в България. Колко е "висок" сега нашият въздушен спорт?
      - Височината на въздушния ни спорт сега е нулева, не ми се ще да казвам - под морското равнище. Има отделни ентусиасти, като Ани и Ангел Стаменови и дъщеря им Веселка, тя е пилот, които произвеждат необходимото за парапланерите и то на високо ниво. Иска ми се при второто ми пътуване да се обединим повече хора и да направим нещо за най-големия български въздушен спорт - парашутизма. За това ще се потрудим с г-н Стаменов в неговата фабрика в Монтана. Той е закупил и 350 декара земя за парашутно летище, както и собствен самолет за работа. Неговата фирма е "AVA SPORT - MONTANA".
      Голям принос за авио спортовете има и г-н Николай Калчев, който е председател на "Българския национален аероклуб" - член на Международната авиационна организация. Той самостоятелно издържа клуба и представя българските въздушни спортове пред света. Всички заедно тази година се опитахме да поставим едно ново начало на парашутизма в България. Аз успях да създам клуб "Skydive Bulgaria" и сега разработвам варианти и място за работа.
      Изненадан съм от факта, че в България има много добри кинематографисти - те се развиват въпреки липсата на много условия, които другаде имат повече и по-добри. Имах огромното щастие да се запозная с някои от тези хора и дори да работим заедно. Един от тях е г-н Божилов, създателят на "Bulgarian Film Services". Те снимат изключително много чуждестранни реклами.
      А за тези, които не знаят, ще кажа, че първият златен медал от Световно първенство за България е спечелен от Юлия Гълъбова през 1956-та година. Спортът е парашутизъм!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Васил Левски
Сами /Асен/ Попов

Васил Левски
С камера в небето

Васил Левски
Със сърф на краката,
с вятър край лицето,
с кураж в сърцето!

Васил Левски
Между Сами и самолета са Ангел, Веселка и Ани със свои приятели.
Тази среща носи нови надежди!

Интернет дизайн