10 януари 2006 г.
БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН

      Драги наши читатели,
      Сигурно сте прочели в Интернет или сте чули по българските радиоемисии за една уникална експозиция, която събужда неочаквано голям интерес в старата ни Родина. Един прекрасен творчески колектив представя в макети най-известните, уникални и красиви сгради и обекти, строени през годините в България. Разказват, че хората стоят на опашка, за да зърнат великолепните, обозрими вече с един поглед, български архитектурни съкровища.
      Неочаквано за нас, но посрещнато с ентусиазъм, пристигна писмо от създателите на проекта "България на длан", от което разбираме, че бихме имали възможност и ние, в Чикаго, да видим тази експозиция и да помогнем с каквото можем за нейното разрастване.
      Помествайки материалите и писмото, ние се обръщаме към вас с надеждата, че тези, които имат интерес и харесват тази идея, биха могли лично и пряко да се обърнат към създателите на проекта със своите отзиви и сътрудничество.
      Вестник "Старт BG", Чикаго


      ПИСМО ДО “СТАРТ BG” - Чикаго
      Здравейте драги сънародници и колеги от вестник "Старт BG" и цялото Чикаго!
      Първо искаме да ви честитим Новата Година и да ви пожелаем здраве, щастие и сполука през новата 2006-та!
      През миналата година ние започнахме работа по проекта "България на длан". Изпращаме ви подробна информация.
      Поставили сме си амбициозни цели и засега ги постигаме. Искаме да популяризираме проекта и сред сънародниците ни в Чикаго, чрез вестник "Старт BG". Надяваме се да организираме гостуване на експозицията в САЩ, за да покажем част от уникалното българско културно наследство и да наберем още средства за изработването на нови макети за допълване на експозицията.
      Надяваме се на вашето внимание и помощ, както и на интереса у всички наши сънародници в Америка.
      Сърдечни поздрави: Анна Христова,
      Координатор "България на длан"


      Театрална експозиция БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН
      "Алтернативно Театрално Образователно Сдружение"

1614 София
ул. "Каменица" 10
тел. ++359 2 855 8712
факс ++359 2 957 6883
мобилен ++359 889 980598
office@bulgarianadlan.com
www.bulgarianadlan.com
www.minibulgaria.com

      Мили сънародници,
      Пролетта на миналата година със собствени средства стартирахме проекта "България на длан". Нали си спомняте онези стихове на Джагаров, които рецитирахме в училище? Е, те ни вдъхновиха отново. Създадохме и събрахме на едно място макети на важни архитектурни паметници от нашата история. Дотук 15 на брой. Вече имаме миникопия на:
      · Дворецът "Царевец" - Велико Търново
      · Рилският манастир
      · Нос Калиакра
      · Античният театър
      · Връх Шипка - паметникът
      · Копривщица - част от града
      · Храм-паметник "Александър Невски" - София
      · Народният театър" Иван Вазов"
      · Дворецът в София - Националната художествена галерия
      · Асенова Крепост
      · Бабини Видини Кули
      · Тракийската гробница
      · Мадарски Конник
      · Корабът" Радецки"
      · Катедралата във Варна

      Макетите достигат до 1,20 м височина и са снабдени със скрита озвучителна система и художествено осветление. Към всеки макет допълнително са изработени и фигурки на хора, за да има усещане за действие и живот. Компютърна система "режисира" кога и за колко време "оживява" съответният макет със светлини и звук. Реакцията на посетителите, и най-вече на децата, е вдъхновяваща, повярвайте!

      Проектът е под егидата на Президента на Република България Георги Първанов и има препоръчителни писма от бившия министър-председател на Република България г-н Симеон Сакскобурготски и бившия министър на икономиката г-жа Лидия Шулева, както и положителната оценка на много кметове и институции.

      Добро начало. Продължаваме нататък. Целта ни е да изградим сграда, в която да разположим 200 макета и да създадем пътуваща театрална експозиция с 15 макета, която да обикаля из страната и света и да популяризира богатото културно и историческо наследство на България.

      Досега повече от 32 000 души успяха да видят експозицията. "България на длан" е гостувала в градовете Велико Търново, Асеновград, Каварна, Брюксел, а в момента се намира в Министерство на културата в София.

      Искаме тя да дойде и при вас, за да могат да я видят и вашите деца.

      Макетите се изграждат в Обединени ателиета "България на длан". Осветлението и музиката се правят отделно от екипи и фирми, специализирани в тази област. 80 човека участват в изграждането и оборудването със специални ефекти на макетите. Направата на един макет от експозицията струва от 8 000 до 10 000 лв.

      Включете се и вие в изграждането на миниатюрно копие на забележителност близо до вашето родно място или на исторически паметник, с който се гордеете. В момента започваме работа по:
      · Кораба "Радецки"
      · Руска черква гр. Шипка
      · Староплрестолен Град Плиска
      · Покрития моста на Кольо Фичето в гр. Ловеч
      · Белоградчишки скали
      · Атонския Манастир

      Можете да го направите, като влезете в сайта на проекта:
WWW.MINIBULGARIA.COM или WWW.BULGARIANADLAN.COM

      Там ще намерите и детайлни снимки на макетите, за да добиете по-пълно впечатление от проекта. Можем да ви изпратим и филм за това как се изработват макетите, както и по-подробна информация за бъдещите цели на "България на длан".

      Вече имаме и финансовата подкрепа на Знаменосец - Агенция по Търизъм, Община Каварна, Община Велико Търново, Министерство на Външните работи в рамките на комуникационната стратегия , Финансова група - ТБI - България, Асенова Крепост - АД и голяма част частни дарения и лични средства.

      Ценим вашето мнение и затова очакваме отговора ви

      С уважение:
      Съни Сънински
      Режисьор и Председател на УС "Алтернативно Театрално Образователно Сдружение

Назад


България на длан


България на длан

Интернет дизайн