10 януари 2006 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

"ЧЕРНАТА ДУЗИНА" НА IRS


      Всяка година в началото на сезона на подаване на данъчните декларации данъчните служби на САЩ оповестяват дванадесетте най-опасни и актуални данъчни измами. През различните години едни измами се свалят от списъка и заменят с други, а някои се задържат за доста дълго време. "Черната дузина" е само едно напомняне, че данъчните измами могат да придобиват много форми. В нея са включени най-опасните и най-вероятни за предстоящия данъчен сезон, но в никакъв случай тя не е изчерпателен списък. Въвличането в такива измамни схеми най-често води до солени глоби и затвор.
      Ето и тазгодишната "Черна Дузина" на IRS:
      1. Тръстови злоупотреби.
      Безскрупулни поощрители години наред пришпорват данъкоплатците да прехвърлят средства и имоти в тръстове, като обещават намаляване на дохода, който е обект на данъчно облагане. Обаче не всички новоосновани тръстове носят обещаните данъчни облекчения. Данъчните служби активно разследват такива уреждания. След 2001 год. над две дузини организатори на такива схеми са в затвора и от двете страни - тези, които са обещали данъчни облекчения, и тези данъкоплатци, които са се хванали на въдицата.
      2. Фриволни аргументи.
      Разни хора години наред пробутват безпочвените твърдения, че Конгресът никога не е ратифицирал 16-та поправка в Конституцията, че може да налага и събира данъци; заплатите не са доход; подаването на данъчна декларация и плащане на данъците е едва ли не доброволно и въпрос на добро желание; че подаване на форма 1040 е нарушение на 5-та поправка в Конституцията, че не можем да свидетелстваме срещу себе си или на 4-та, че имаме право на невмешателство в личният ни живот. Всички тези твърдения отдавна са оборени от Върховния съд на САЩ.
      3. Измами от страна на изготвящите данъчните декларации /tax return preparers/.
      Нечестни хора могат да докарат много главоболия на клиентите си, които стават тяхна жертва в резултат на най-различни измами. Такива хора извличат финансови облаги от клиентите си, като заделят част от парите, които се полагат да ви върнат, раздуват размера на тези пари незаконно, за да заделят по-голям процент за себе си и налагат прекомерно големи цени за услугите си. Те привличат клиенти като обещават, че ще им върнат много пари. Както се казва - "звучи прекалено добре, за да е вярно". След 2002 год. съдът е наложил забрана на хиляди хора да изготвят данъчни декларации.
      4. Агенции, предлагащи услуги да ви оправят и намалят кредитите.
      Данъкоплатците трябва много да внимават с такива агенции, които обещават да ви оправят кредитната история, да уредят кредитните ви задължения, като налагат високи такси за услугите си, налагат месечни плащания или задължителни плащания, които могат да доведат до увеличение на дълга, а не неговото намаляване. Тези организации се създават с идеална цел, да подпомагат, консултират и образоват хора с ниски доходи, за което налагат високи цени, без да ви консултират въобще.
      5. Доктрина"Имам право".
      При тази схема данъкоплатецът прави опит да напише за разход целият си доход, като необходим разход за производството на доход или като лични услуги действително извършени.
      6. Нереализирана печалба.
      След всичките разходи и полагащи се кредити, сумата, която остава се вписва в приложение А под формата на "Други разходи".
      7. Еднолична корпорация.
      След септември 2004 съдът е осъдил 6 такива и има още 11 съдебни процеса, които са в ход. Данъкоплатецът основава такава фирма под претекст, че е едноличен митрополит или еднолична фирма "офшор" - зад граница. Т.е. фалшива религиозна организация или общество с идеална цел, за да се избягнат федерални данъци. Презумпцията е, че религиозният водач може да отдели себе си финансово от самата организация, но на различни семинари струващи по 1,000 дол. им се представя, че в резултат на това, те са освободени от данъци, освободени са да плащат издръжка за деца и други подобни.
      8. Кражба на идентичност.
      Струва си и се изплаща да бъдем избирателни пред кой разкриваме лична и поверителна информация. Крадци на идентичност използуват открадната информация, за да се доберат до банкови сметки, да използуват чужди кредитни карти или да кандидатстват за заеми, които никога не връщат. IRS е наясно с няколко такива схеми за кражба на идентичност, свързани с данъчните декларации. В един от случаите измамници ви изпращат фалшиви данъчни документи, които да попълните и им върнете с поверителна информация. В друг случай, хора, които изготвят данъчните ви декларации, използуват социалните номера, за да подават фалшиви данъчни декларации без ваше знание. Понякога измамниците позират като представители на данъчните служби. Миналата година IRS затвори една измамна схема, при която нищо неподозиращи хора получават електронна поща, че са под проверка от данъчните служби и, че могат да разрешат проблема веднага и без главоболия като разкрият финансова информация на официално изглеждаща Интернет страница. Данъкоплатците трябва да знаят, че
IRS НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗУВА ЕЛЕКТРОННА ПОЩА, ЗА ДА СЕ СВЪРЖЕ С ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
      9. Благотворителни организации.
      Напоследък се забелязва увеличение в опитите за измама при 'non for profit organizations', или така наречените организации с идеална цел. Например това става, когато данъкоплатецът прехвърля доход към такава организация, но в същото време има контрол върху този доход в тази организация.
      10. Офшорни транзакции.
      Независимо, че данъчните служби сложиха вече ръка върху тези измами, хора продължават да се опитват да ги прилагат, като нелегално крият доходи в чужди банки и брокерски сметки, използват задгранични кредитни карти, пощенски записи, участват в чуждестранни тръстове, лизингови схеми, и др.
      11. Нулева данъчна декларация.
      Некадърни съветници карат данъкоплатеца да напише само нули на данъчната декларация. От латинското 'nunc pro tunc', т.е. "сега за тогава".
      12. Избягване на данък от работодателите.
      Лоши съветници въвличат в измами работодатели, съветвайки ги да не удържат федерален данък върху заплатите на работниците. Напоследък има много криминални осъждания и заведени дела.

      Посочихме тазгодишните дванадесет точки от "черната дузина", но пак повтарям това не значи,че няма множество други измами. Както и такива, които ще се появят тази година, за да бъдат включени в списъка догодина. Ето още 4 други, които бяха свалени от тазгодишния списък:
      - Репарации за робството на черното население.
      - Неправилно декларирани разходи за осъществяване на домашен бизнес, т.е. разходи за домашен офис.
      - Актът за хора със степен на инвалидност.
      - Кредитът за хора с определени доходи /earned income credit/.

      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн